вівторок, 08 липня 2008 18:30

"Бютівці" блокують Верховну Раду

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк п’є під час засідань чорний або зелений чай без цукру. Мед йому подають окремо
Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк п’є під час засідань чорний або зелений чай без цукру. Мед йому подають окремо

Учора Верховна Рада працювала 40 хв. Після двогодинної перерви та блокування трибуни спікер Арсеній Яценюк, 34 роки, закрив засідання.

Зранку нардепи юрбою заходять до сесійної зали, майже всі місця зайняті. Таке буває вкрай рідко. Реєструються 445 нардепів.

У кулуарах "регіонал" 53-річний Олександр Єфремов запевняє, що його фракція наполягатиме на звіті Кабінету Міністрів. Каже, що уряд обіцяв у червні зупинити інфляцію, але ціни ростуть і далі. Повідомляє, що "регіонали" зареєстрували відповідну постанову.

У сесійній залі Арсеній Яценюк дає нардепам час для виголошення політичних заяв. Голова фракції БЮТ Іван Кириленко, 51 рік, говорить, що у порядку денному немає суперечливих законів — лише необхідні для держави.

— Найголовніший — проект змін до бюджету на 2008 рік. Що ми маємо натомість?   Пропозицію наших колег ще більше загострити ситуацію і завести її в глухий кут. Вони хочуть у порядку денному першим питанням поставити резолюцію про недовіру уряду. За що, колеги? — звертається він до залу. — Наша фракція вимагає прийняти бюджет і соціальні закони, а потім займайтеся політиканством.

До трибуни йде "регіонал" Василь Хара, 60 років. Погрожує, що його фракція відсторонить Яценюка від ведення засідання на два дні, якщо він не виконає вимоги про заслуховування звіту уряду. Голова Верховної Ради на прохання Партії регіонів та комуністів оголошує годинну перерву.

— Спочатку усувають спікера, потім голосують за недовіру уряду, — так "нашоукраїнець" Тарас Стецьків, 44 роки, пояснює плани щодо відсторонення Яценюка.

Свободу Арсенієві Яценюку!

У кулуарах говорять, що "бютівці" готуються заблокувати трибуну. "ГПУ" запитує 48-річного Анатолія Семиногу з БЮТу, чи може знайтися 226 голосів для висловлення недовіри уряду.

— Якщо Партії регіонів гарно попрацювати, то можуть знайти. Якщо туди приєднати "Єдиний центр" або ще когось, — відповідає він.

Після закінчення перерви Яценюк оголошує ще одну. Тепер уже на прохання коаліції. Через півгодини "бютівці" блокують трибуну і президію.

— От придурки! — обурюються "регіонали", які самі під час цієї сесії найчастіше блокували парламент.

Нардепи від БЮТу не хочуть говорити про причини блокування. Деякі пояснюють, що Яценюк погодився винести на розгляд парламенту резолюцію щодо недовіри уряду.

— Свободу Арсенієві Яценюку! — жартома викрикує хтось із депутатів.

Спікера пропускають до трибуни. Він закриває засідання.

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко оголошує офіційну позицію: блокуватимуть, доки першим питанням не поставлять розгляд проект змін до бюджету на поточний рік. Припускає, що його депутати ночуватимуть біля трибуни.

До парламентських канікул нардепам залишилося чекати три дні.

Зараз ви читаєте новину «"Бютівці" блокують Верховну Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі