середа, 15 грудня 2010 06:00

Бюджет ухвалили в першому читанні

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Зранку в сесійній залі парламенту нардеп від Партії регіонів Володимир Личук розглядає в газеті автомобілі
Зранку в сесійній залі парламенту нардеп від Партії регіонів Володимир Личук розглядає в газеті автомобілі

У вівторок зранку біля будівлі Верховної Ради двоє техпрацівників вішають на дерева новорічні гірлянди. На першому поверсі ставлять ятки з антикваріатом: годинниками, світильниками, картинами, іконами.

— Кому Новый год, а кому еще бюджет принять, — каже на ходу "литвинівець" Валерій Баранов, 53 роки. Тримає зшиток — проект Держбюджету на 2011 рік. Вивчав його до пізньої ночі. — Он такой, как есть. Другого нет. Не придумали. И нужно исходить из этого. Будем его причесывать. До 23 декабря должны справиться.

На столах перед депутатами теж лежить проект бюджету. Ніхто його не чіпає. "Регіонал" Василь Потапов гортає книжку "Неизвестный Берия", а його однопартієць Петро Цюрко роздивляється в журналі зразки німецького ламінату — покриття для підлоги.

До трибуни виходить міністр фінансів Федір Ярошенко, 61 рік. Каже, що доходи до бюджету становитимуть 281,4 млрд грн, а витрати — 321,9 млрд грн (цього року витрати становили 324 млрд грн). Дефіцит Держбюджету планують на рівні 38,8 млрд грн.

— Бюджет розроблено на новій податковій базі, згідно з вимогою Верховної Ради, — говорить. — Цей документ — стабілізація та розвиток української економіки на основі її модернізації й перетворення на економіку інноваційного типу — підвищення соціальних стандартів, забезпечення належного соціального захисту, стабільність фінансової та податкової систем.

Мікрофон вмикає "бютівець" Сергій Шевчук, 55 років:

— А навіщо на наступний рік передбачено збільшення фінансування санаторно-курортних закладів Державного управління справами на 34 мільйони? Це, мабуть, для людей криза, а для влади — комунізм настав.

Ярошенко схиляє голову над доповіддю:

— Якщо вам так хочеться, щоб видатки парламенту були ще зменшені, вносьте пропозиції.

— Моє враження від бюджету, що в ньому немає нічого фундаментально нового, — ділиться в кулуарах "нунсівка" Ксенія Ляпіна, 46 років. — Додаткові гроші йдуть на Генпрокуратуру, на СБУ, і це зрозуміло, бо в результаті адміністративних реформ центр виконавчої влади прийшов на Банкову. Натомість усі соціальні програми урізають.

Перед обідом спікер парламенту Володимир Литвин ставить на голосування проект Держбюджету в першому читанні. Підводиться "регіонал" Михайло Чечетов, підносить праву руку, показуючи депутатам, що треба голосувати. Ті бігають між напівпорожніми рядами і тиснуть на кнопки. На табло висвічується 275 — "за". Голоси віддали "регіонали", комуністи, "литвинівці", один "бютівець" та 19 "нунсівців".

Зараз ви читаєте новину «Бюджет ухвалили в першому читанні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі