пʼятниця, 10 жовтня 2008 16:52

БЮТ заблокував Верховну Раду

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  У четвер і п’ятницю Блок Юлії Тимошенко блокував трибуну і президію Верховної Ради, щоб не дати прийняти зміни до законодавства щодо проведення дострокових виборів
У четвер і п’ятницю Блок Юлії Тимошенко блокував трибуну і президію Верховної Ради, щоб не дати прийняти зміни до законодавства щодо проведення дострокових виборів

У четвер ввечері парламент мав ухвалити рішення про виділення грошей на проведення дострокових виборів та змінити виборче законодавство.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки, пропонує розглянути законопроект про скасування мінімальної явки. За нинішнім законом, якщо на вибори приходить менше ніж 50% виборців, то результати голосування вважають недійсними.

За внесення питання до порядку денного голосують "регіонали", "нашоукраїнці"  "литвинівці" — всього 228 голосів. "Бютівці" просяться виступити. Яценюк дає їм слово,  однак замість одного депутата до трибуни йдуть кілька десятків. Оточують президію.

— О! Тепер настрій робочий, значить, буде порядок, — сміється Яценюк. — У зв"язку з тим, що парламент заблокований, як завжди, оголошую перерву. Якщо вона не завершиться, то закриємо сьогоднішнє засідання.

Голова фракції БЮТ 52-річний Іван Кириленко вимагає ухвалити соціальні зміни до бюджету, а тільки потім приймати закони про вибори:

— Ми категорично вимагаємо зміни до бюджету на 2008 рік — захистити шахтарів, пенсіонерів, лікарів. Наполягаємо ухвалити бюджет-2009. Там на 30 відсотків збільшення соціальних виплат народу.

"Нашоукраїнці" кажуть, що БЮТ хоче зірвати графік підготовки до проведення виборів.

— У чому різниця між Тимошенко і Януковичем? — запитує голова фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко, 40 років. — Їх обох не можна винести з кабінетів, бо тримаються за крісло, коли проголошуються вибори.

Депутати не можуть домовитися і Яценюк закриває засідання.

Наступного дня "бютівці" продовжують блокувати трибуну і президію. Спікер заходить до сесійної зали з кулуарів. На своє місце не сідає. Говорить із трибуни:

Тримаються за крісло, коли проголошуються вибори

— Треба ще раз зайти в кабінет і з"ясувати, в якій формі буде прийматися закон про вибори. Яка сума фінансування буде виділятися, чи не буде. Як ми будемо за це голосувати? Коли розблокуємо роботу парламенту? Чи підпише президент закони, проголосовані Верховною Радою після припинення її повноважень?

Зазначає, що цим питанням займатиметься Конституційний суд. Оголошує перерву до 11.00. Запрошує до себе керівників фракцій.

— Чаю вже нема, все — тільки вода, і то кип"ячена, — жартує. Раніше Яценюк запрошував "на чай", коли обговорювали порядок денний.

Депутати розходяться. За 20 хв. спікер закриває засідання.

"Нашоукраїнець" 34-річний Руслан Князевич припускає, що гроші на вибори можуть знайти з альтернативних джерел фінансування, без внесення змін до бюджету. Наприклад — із Резервного фонду. Їх має виділити Кабінет Міністрів.

— Якщо буде указ президента про це, то він обов"язковий для всіх державних органів. Невиконання тягне за собою кримінальну відповідальність, — додає нардеп.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ заблокував Верховну Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі