пʼятниця, 11 січня 2008 16:59

"БЮТ не хоче сваритися з НУ-НС через Мартинюка"

  Катерина Самойлик нагадує, що, навіть перебуваючи в коаліції з ”регіоналами” й соціалістами, комуністи іноді голосували по-своєму
Катерина Самойлик нагадує, що, навіть перебуваючи в коаліції з ”регіоналами” й соціалістами, комуністи іноді голосували по-своєму

Позавчора комуніст Олександр Голуб заявив, що Компартія готова підписати угоду з Партією регіонів про об"єднану опозицію. Зазначав, що треба лише визначити принципи, за якими відбуватиметься це єднання.

Однак інший член Комуністичної партії Катерина Самойлик, 56 років, заяву Голуба спростовує. Запевняє, що рішення з цього приводу не приймалося.

— Усі ці висловлювання, ніби ми прийняли рішення, — лише приватна думка окремих членів КПУ, — каже вона.

Чи буде все ж таки Компартія в об"єднаній опозиції з Партією регіонів?

— Надійшла пропозиція. Ми попередньо коротко обговорили її на президії центрального комітету Компартії України, але остаточного рішення не прийняли. Нам треба визначитися, навколо яких принципових питань ми об"єднуватимемося. Звичайно, у нас не може бути абсолютно однакових цілей з Партією регіонів. Але є питання, які можуть нас об"єднати. Це — двомовність, антинатовський рух, Єдиний економічний простір із Росією, Казахстаном і Білорусією, співпраця з Росією. Однією з обов"язкових наших умов буде продовження мораторію на продаж землі. Якщо все це буде враховано Партією регіонів, то ми розглядатимемо питання про об"єднану опозицію. Підкреслюю: це буде вирішувати не фракція, а президія ЦК КПУ. Її засідання за участю всіх керівників обласних комітетів ми проведемо 16 січня.

Чи ведете переговори щодо об"єднання нині?

— Постійно проводимо консультації з окремих питань, позицій, голосувань. Зокрема щодо створення об"єднаної опозиції. Але ще раз наголошую — це консультації. Не більше.

Під час цих консультацій виникають суперечки?

— Не думаю, що в нас виникнуть спірні моменти в даний час. Партія регіонів хоче мати широку об"єднану опозицію, бо ж у них не вийшла широка коаліція з НУ-НС. Думаю, що вони повинні врахувати позиції нашої партії. Так, ми працювали разом у коаліції. Але фракція Комуністичної партії іноді голосувала не так, як Партія регіонів чи Соцпартія. Це стосувалося Світової організації торгівлі, НАТО, військових навчань.

Чи обговорювали питання щодо роботи ваших людей у тіньовому уряді?

— Я висловлю свою точку зору, бо в переговорах участі не беру. Є перший секретар. Він займається цими консультаціями. Треба було робити все для того, щоб не тіньовий, а нормальний уряд працював. А тепер вже можна гратися в "шо попало", але це не буде нормально сприйматися населенням. Людям набридли політичні ігри.

А тепер вже можна гратися в "шо попало"

Як гадаєте, чому Компартія важлива для Партії регіонів в об"єднаній опозиції?

— "Регіони" звертаються не лише до нас, а й до Литвина. Думаю, через те, що ці партії не заплямували себе чимось таким, що могло б відштовхувати людей.

Литвин схильний долучитися до об"єднаної опозиції?

— Для кожного із нас це велике питання. Передусім, ми повинні вивчити, навколо чого пропонує нам об"єднатися Партія регіонів. Якщо лише навколо тіньового уряду, то це не вирішує головного — контролю опозиції над владою.

Думаю, Блок Литвина також зараз у роздумах.

Може статися, що Компартія не приєднається до опозиції?

— Питання щодо опозиції як такої не стоїть. Бо декому ще треба повчитися, як у ній працювати і як боротися із владою. Ми в опозиції, але працюємо. До початку сесії нового скликання напрацювали низку законопроектів, які відображають думку опозиційної сторони.

Усе може бути, але координація з доленосних питань обов"язково буде серед наших трьох партій.

Адам Мартинюк буде першим віце-спікером? Чи коаліція забере цю посаду?

— БЮТ не хоче конфронтації з "Нашою Україною" через Мартинюка. Вони ніби зацікавлені, але НУ-НС заявляє, що за Адама Івановича не голосуватиме. Тому вирішення питання відкладається.

Можливо, Адам Мартинюк стане віце-спікером?

— Це вирішувати йому. Але за домовленостями посада першого віце-спікера належить опозиції.

Зараз ви читаєте новину «"БЮТ не хоче сваритися з НУ-НС через Мартинюка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі