пʼятниця, 11 квітня 2008 17:33

БЮТ кинув Турчинова проти Черновецького

У четвер вранці у столиці розвісили плакати із зображенням першого віце-прем"єра 44-річного Олександра Турчинова. На них напис: "Києву потрібен розумний мер". Передостаннє слово виділили червоним. По обіді Блок Юлії Тимошенко офіційно затвердив  Турчинова кандидатом на посаду київського міського голови.

Конференція міської організації БЮТу проходила в Українському домі. О 14.30 до нього з"їжджаються нардепи-"бютівці". Для них зарезервовані перші чотири ряди в залі. Інші делегати сідають далі. Місць бракує, тому деякі стоять.

Прем"єр-міністр 47-річна Юлія Тимошенко запізнюється на 5 хв. Заходить із Олександром Турчиновим. На ній темна сукня з вишитою на грудях бісером квіткою та плащ. Біля дверей на лідерку чекають нардепи Володимир Бондаренко та Сергій Соболєв. Першого вона цілує, щось розповідає йому. Згодом вони заходять до зали. Тимошенко сідає скраю в першому ряду.

На сцені все біле — підлога, портьєри, стіл і стільці. Голова київської організації БЮТу 48-річний Анатолій Семинога оголошує засідання відкритим. Пропонує затвердити порядок денний та обрати президію, редакційну й лічильну комісії.

— Хто "за", хто "проти"? Одноголосно! — каже Семинога, не підводячи очей.

На сцену виходять Тимошенко, Турчинов, Бондаренко. Сідають у президії. До зали продовжують сходитися депутати. Прем"єр-міністр підходить до трибуни.

— Ми хочемо побачити Київ процвітаючою столицею, — говорить. — Коли наша команда бачить погане ставлення до людей, то стає на їх захист і перемагає.

Каже, що деякі депутати Київради звернулися в суди через оголошення дострокових виборів. Їхні інтереси представляє приватна компанія, що належить заступнику голови Секретаріату президента  Ігореві Пукшину.

— У мене питання: це нормальна поведінка? — каже Тимошенко. — Да ні! Це подвійні стандарти й використання адміністративного ресурсу, щоб зберегти стару владу.

До зали забігає нардеп-"бютівець" Богдан Губський. Прямує на сцену до Турчинова. Нахиляється над ним і подає список кандидатів від БЮТу до Київради. Повертається в залу. Вільних місць там немає. Тож Губський піднімає голову Української соціал-демократичної партії Євгена Корнійчука. Той усміхається, йде до сходів біля входу й сідає на них.

— Ми хотіли б, щоб наш кандидат на посаду мера був прагматичним і системним, щоб ми могли за нього поручитися, — продовжує Юлія Тимошенко. — Наша команда віддає Києву найкраще. Представляю вам Олександра Валентиновича Турчинова!

Той саме переглядає прізвища у списку кандидатів. На цих словах лідерки він піднімає почервоніле обличчя й киває. Тимошенко розповідає про непідкупність і працьовитість Турчинова. Просить не вірити в замовні рейтинги — згідно з опитуваннями, політика підтримують не більш як 5% киян. Потім прем"єр-міністр критикує нинішнього мера Леоніда Черновецького.

— Я не знаю, скільки він гречки розніс, скільки грошей роздав і обідів скормив, — натякає на те, що столичний голова видає киянам продуктові пайки. — Але ж не можна бути таким сліпим, щоб не давати собі звіт, наскільки Київ був пограбований! Але я не вірю, що ця напівжива істота може ще раз отримати на виборах якийсь результат.

Присутні сміються й аплодують. Тимошенко усміхається, повертається на місце. Семинога просить виступити Бондаренка. Той одразу починає критикувати керівника Секретаріату президента та його заступника.

— У Секретаріаті завелися Балога і Пукшин, які, як Чіп і Дейл, спішать на допомогу Черновецькому! — каже в мікрофон. — Вони мають особисту зацікавленість у київській землі.

Присутні аплодують. Семинога запрошує Турчинова. Той розповідає, що довго не погоджувався балотуватися на посаду міського голови. Проте пропозицію прийняв, бо любить Київ і не може дивитися на його розграбування. Усі делегати голосують за його кандидатуру.

О 15.45 нардепи з перших чотирьох рядів виходять.

— Скажіть, куди вони йдуть, — шепоче Тимошенко Семинозі.

Той пояснює в мікрофон, що нардепи поспішають на вечірнє засідання Верховної Ради. Семинога пропонує заслухати список кандидатів до Київради. Пояснює, що в БЮТ входять три сили — "Батьківщина", Українська соціал-демократична партія та "Реформи і порядок". Перша отримала 96 місць, інші — по 12.

— Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Микола Томенко, Олександр Зінченко, Анатолій Хостікоєв, — зачитує Семинога першу п"ятірку.

Потім оголошує лише прізвища кандидатів. На 15-му місці — брат Семиноги Володимир, на 32-му — син нардепа-"бютівця" Івана Куровського — Олег. Делегати голосують "за". Юлія Тимошенко дякує і йде.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ кинув Турчинова проти Черновецького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі