середа, 16 липня 2008 18:42

БЮТ ініціює позачергову сесію Верховної Ради

Блок Юлії Тимошенко хоче скликати позачергове засідання Верховної Ради й розглянути на ньому урядовий законопроект змін до бюджету на 2008 рік. Для цього треба зібрати підписи 150 нардепів. Голова фракції БЮТ Іван Кириленко, 51 рік, учора повідомив, що збір завершується:

— Сподіваємося на підтримку всіх фракцій, яким не байдужа доля країни.

Кириленко каже, що БЮТ готовий зібратися в сесійній залі щойно буде домовлено з депутатами від інших політичних сил про підтримку змін до держбюджету.

"Бютівець" 52-річний Сергій Шевчук вважає, що позачергова сесія може відбутися тоді, коли домовляться Секретаріат президента й Міністерство фінансів.

— Доки вони не знайдуть спільного рішення, яка потреба збиратися? Щоб знову демонструвати світу, що коаліція не може домовитися? — запитує нардеп.

Існує два законопроекти щодо змін до бюджету — президентський та урядовий.

Шевчук каже, що в разі рішення про скликання позачергової сесії у Верховній Раді збереться необхідна кількість нардепів.

— Аналітики говорять, що найбільш незацікавленим в ухваленні бюджету був якраз Кабінет Міністрів. Тому вони зробили все, щоб він не був ухвалений, — каже "регіонал" Юрій Мірошниченко, 38 років. — Бо тепер у ручному режимі можуть керувати фінансами.

Якщо є коаліція, вона повинна повернутися в зал

"Регіонал" нагадує висловлювання Юлії Тимошенко — мовляв, діяти подібним чином уряду забороняє бюджетний кодекс, однак Кабмін зробить усе для надання грошей галузям, які цього потребують.

— Отож виходить, що усі погані. Це стосується і заяви про скликання позачергової сесії. Прагматична й системна робота над бюджетом не ведеться, — каже Мірошниченко. — Водночас в інформаційному просторі формуватиметься образ гарної Юлії Володимирівни і поганих Віктора Андрійовича та Віктора Федоровича, які не дають їй працювати.

Нардеп від Блоку Литвина Олег Зарубінський, 44 роки, називає ініціативу БЮТу дешевим піаром. Каже, що треба було зміни до бюджету подавати ще у березні, як це передбачено законом.

— А вони подали у понеділок і хотіли, щоб у вівторок їх ухвалили. Тим більше що прекрасно знають: голосів у них немає, — говорить Зарубінський. — Та не буде скликана позачергова сесія! Самі "бютівці" вже давно отримали у касі Верховної Ради відпускні.

Водночас на проведенні позачергової сесії наполягає і президент Віктор Ющенко. Про це повідомив заступник глави його секретаріату Андрій Гончарук, 47 років.

— Якщо є коаліція, вона повинна повернутися в зал, — передає він позицію глави держави.

Каже, що вже цього тижня бюджетний комітет Верховної Ради може розглянути урядовий і президентський законопроекти і напрацювати один спільний. Після цього коаліція може ініціювати позачергову сесію.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ ініціює позачергову сесію Верховної Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі