середа, 03 вересня 2008 18:42

БЮТ і "Регіони" об"єдналися

Автор: фото: УКРІНФОРМ, PHL
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і лідер Партії регіонів Віктор Янукович радіють після спільного голосування їхніх фракцій у Верховній Раді 2 вересня 2008 року
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і лідер Партії регіонів Віктор Янукович радіють після спільного голосування їхніх фракцій у Верховній Раді 2 вересня 2008 року

Учора зранку фракція "Наша Україна — Народна самооборона" офіційно оголосила про вихід з коаліції демократичних сил. Блок Юлії Тимошенко натомість запевнив, що не бачить іншого варіанта більшості. Хоча за день до цього БЮТ прийняв пакет антипрезидентських законів у союзі з Партією регіонів та комуністами, порушивши коаліційну угоду з НУ-НС.

Народні депутати збираються до Верховної Ради дуже кволо та повільно. За 15 хв. до десятої ранку в кулуарах їх лише з півтора десятка.

У сесійній залі місця "нашоукраїнців" порожні. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки, відкриває засідання й відразу оголошує перерву. Викликає керівників фракцій до себе у кабінет, щоб погодити порядок денний. Його пропонують сформувати із соціальних та економічних законів. Усі інші виходять у кулуари.

— Мы этого шаловливого кота в отпуск отправим! — так "регіонал" Михайло Чечетов, 54 роки, розповідає, що зроблять із Яценюком, якщо він не підпише ухвалені Партією регіонів, БЮТом і комуністами закони.

 Журналісти запитують, навіщо "регіоналам" і "бютівцям" спрощена процедура імпічменту президента. Чечетов зазначає, що до всього треба бути готовими. Переконує, що вибори президента відбудуться у відведений законом термін. Мовляв, достроково знімати Віктора Ющенка ніхто не буде.

— Найліпший вихід — це коли парламент працюватиме методом ситуативної більшості, — говорить Чечетов про роботу Ради після розпаду коаліції.

"Бютівець" Володимир Філенко, 52 роки, каже, що ввечері його фракція вирішуватиме: дострокові вибори чи нова коаліція.

— "Нашоукраїнці" вимагають, щоб ми відголосували вчорашнє. Тоді, можливо, вони нас вибачать. Тільки незрозуміло, за що, — говорить Філенко.

"ГПУ" запитує , чи можлива коаліція БЮТ з Партією регіонів.

— Будуть радитися, — відповідає нардеп.

Голова фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко, 40 років, збирає журналістів, щоб оголосити про вихід із коаліції.

— Якщо коаліція за 10 днів припинить своє існування і про це буде оголошено з трибуни Верховної Ради, "Наша Україна" переходить у парламентську опозицію, — говорить він.

"Нашоукраїнець" Микола Катеринчук, 40 років, не підтримав рішення про вихід із коаліції.

— Спочатку були присутні 47 осіб, — розповідає про засідання фракції. — За вихід з коаліції проголосували 30 народних депутатів. Цього недостатньо. У телефонному режимі набрали ще вісім голосів. У кінці прийшов Яценюк.

"Проти" висловилися Кармазін, Тарасюк із рештою "рухівців" та "Народна самооборона" Луценка

 Крім Катеринчука, "проти" висловилися Юрій Кармазін, Борис Тарасюк із рештою "рухівців" та "Народна самооборона" Юрія Луценка.

— Нехай з"ясують стосунки з тими, хто руйнував коаліцію з першого дня її існування, — це президент і його секретаріат, — каже "бютівець" Андрій Кожем"якін, 42 роки. — Якщо буде знятий Балога (керівник Секретаріату президента. — "ГПУ"), ми будемо вести діалог.

Депутати від БЮТ та "Регіонів" курять разом у відведених для цього кімнатах, розповідають один одному анекдоти у кулуарах, їдять за одними столиками у буфеті. У прямому ефірі починають транслювати виступ президента Віктора Ющенка про ситуацію у Верховній Раді.

Депутати перестають гомоніти й збираються натовпом перед телевізором.

Коли президент говорить, що накладе вето на ухвалені БЮТом, комуністами і "Регіонами" рішення, сміються:

— Ха-ха! А ми подолаємо вето!

Поруч стоять "бютівка" 64-річна Уляна Мостіпан і "регіонал" Олександр Стоян, 65 років. Ющенко саме говорить, що уряд Тимошенко розігнав інфляцію до 34% за рік. Мовляв, це сильно б"є по кишені простих громадян.

— Про маленького українця згадав, — зневажливо кидає Стоян до "бютівки".

Вони сходяться на думці, що президента "треба здати до психушки".

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і "Регіони" об"єдналися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі