понеділок, 08 грудня 2008 17:55

БЮТ і "Регіони" можуть створити коаліцію найближчими днями

Вихідними Партія регіонів вела офіційні переговори із Блоком Юлії Тимошенко про створення коаліції. Очікують, що днями оголосять про створення союзу цих політичних сил.

У п"ятницю лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що парламент може отримати нового спікера вже у вівторок. Та згодом виявилося, що Янукович цього дня збирається на похорони патріарха Російської православної церкви Алексія II.

— Конкретного рішення про створення більшості й виборів спікера можна чекати в середу або четвер, — говорить "регіоналка" Ганна Герман, 49 років.

Кандидатами на посаду голови Ради є "регіонал" Олександр Лавринович та "нашоукраїнець" Іван Плющ. Депутати з Партії регіонів, які підтримують коаліцію з БЮТ, агітують за Лавриновича. А ті, хто такої більшості не хочуть, — підтримують Плюща. Публічно думку останніх представляє Сергій Льовочкін. Він заявляє, що Янукович має бути прем"єром і вимагає в БЮТу покаяння за економічну кризу. Подейкують, що Льовочкін відстоює інтереси співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа. Цю компанію прем"єрка хоче усунути від постачання газу Україні.

Клюєв може стати віце-прем"єром у Кабміні Тимошенко

Інший "регіонал" Андрій Клюєв переконує лідера партії відмовитися від посади керівника уряду. Натомість Януковичу обіцяють президентство. Але тільки після внесення змін у Конституцію, щоб обирати главу держави у Верховній Раді. У Кабміні Тимошенко Клюєв може стати віце-прем"єром із питань паливно-енергетичного комплексу.

— Не треба сприймати Партію регіонів як щось монолітне, — каже директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко, 37 років. — Там є позиція Віктора Януковича, Ріната Ахметова, Бойка-Льовочкіна і групи Клюєва. Кожна з цих груп веде свою політичну гру. Питання в тому, хто кого переважить: чи авторитет Януковича, який тяжіє до коаліції з Тимошенко, чи більшість у фракції, яка схиляється до налагодження стосунків із Секретаріатом президента. Результат спрогнозувати неможливо.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і "Регіони" можуть створити коаліцію найближчими днями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі