четвер, 04 жовтня 2007 17:44

БЮТ і Партія регіонів можуть змінити Конституцію

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та Віктор Янукович під час зустрічі президента з лідерами політичних сил, які перемогли на виборах до Верховної Ради у Києві 11 квітня 2006 року. Тоді вони обговорювали створення парламентської коаліції, а також зміст пакту п
Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та Віктор Янукович під час зустрічі президента з лідерами політичних сил, які перемогли на виборах до Верховної Ради у Києві 11 квітня 2006 року. Тоді вони обговорювали створення парламентської коаліції, а також зміст пакту п

Після завершення голосування минулої неділі Блок Юлії Тимошенко і "Наша Україна — Народна cамооборона" святкували перемогу.

За попередніми результатами екзит-полів, ці блоки набирали трохи більше половини голосів у Верховній Раді. Оптимізму їм додавало те, що до парламенту не потрапляла Соцпартія Олександра Мороза. Натомість проходив Блок Литвина, який міг би підсилити коаліцію БЮТу й НУ-НС.

Однак уже наступного дня підрахунок голосів показав, що в соціалістів з"явилися шанси опинитися в парламенті. БЮТ і НУ-НС оголосили, що Партія регіонів фальсифікує результати виборів на cході й півдні, щоб протягнути Мороза через 3-відсотковий бар"єр. Адже лише в такому випадку в помаранчевих зникала можливість самостійно сформувати більшість. А в "Регіонів" з"являлась можливість створити коаліцію з комуністами, соціалістами і Литвином.

Однак Служба безпеки України порушила чотири кримінальні справи за фактом фальсифікації. І відсотки соціалістів перестали зростати. Вони навіть поповзли униз. Зрештою СПУ не подолала прохідного бар"єра. Мороз визнав поразку, а Партія регіонів втратила шанси сформувати коаліцію без помаранчевих.

У середу президент Віктор Ющенко закликав усіх переможців виборів розпочати переговори зі створення коаліції. Він запропонував опозиції дати посади в парламенті й уряді для контролю за владою. Пояснив це необхідністю забезпечити в країні стабільність і єдність.  

Всі партії-лідери під час парламентських перегонів закликали змінити Конституцію. Для цього потрібно 300 голосів народних депутатів. І БЮТ, і Партія регіонів мають більше 150. Тому прийняти новий Основний Закон можна лише за умови, що Тимошенко і Янукович об"єднають голоси своїх депутатів.

Директор Центру політичних досліджень "Пента" 48-річний Володимир Фесенко каже, що є три реальні варіанти коаліції. Але в жодної з них на зміну Конституції голосів не вистачатиме. Перший: "помаранчеві" плюс Блок Литвина. Другий: Партія регіонів домовляється з НУ-НС.

"Наша Україна" може погодитись на спікерство Литвина

— Третій варіант, коли до "регіоналів" і "нашоукраїнців" приєднується Володимир Литвин, — розмірковує Фесенко.

Він вважає, що коаліція за участю БЮТу і Партії регіонів неможлива. Але для ухвалення нової Конституції вони можуть співпрацювати ситуативно. Особливо проти президента.

З Фесенком погоджується керівник соціологічної служби "Український барометр" 54-річний Віктор Небоженко. Він каже, що попри заяви Тимошенко про те, що вона не матиме справи з "Регіонами", БЮТ може спокійно домовитися з ними і прийняти зміни до Конституції удвох.

— Тимошенко уже показала, что общее голосование и коалиция — это разные вещи. Она же проголосовала вместе с Партией регионов за закон о Кабмине, но не объединилась. Теперь она получит Кабмин, который стал сильнее президента и всех остальных, — каже Небоженко.

Він думає, що Тимошенко погодиться на те, щоб президент дав якісь посади у виконавчій владі "регіоналам". Наприклад, губернаторські в тих областях, де вони перемогли. Водночас Небоженко вважає, що тепер Ющенкові невигідно посилювати посаду президента через зміни до Конституції. Адже результати виборів 30 вересня показали, що Тимошенко має більші шанси на перемогу на наступних президентських перегонах.

45-річний "нашоукраїнець" Павло Жебрівський припускає, що в обмін на стабільну коаліцію "Наша Україна" може погодитись на спікерство Литвина. Але обурюється, що той чекає вигіднішої пропозиції:

— Не можна ж бути наполовину бєрємєнним! Не можна гратися у те, що "я ще подивлюсь куди мені піти, де мені більше й цікавіше". Це не додає йому шансів.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і Партія регіонів можуть змінити Конституцію ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі