пʼятниця, 03 жовтня 2008 09:27

БЮТ і НУ-НС зробили крок до поновлення коаліції

   Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк (ліворуч) під час перерви у вчорашньому засіданні парламенту спілкується з ”нашоукраїнцем” Павлом Жебрівським
Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк (ліворуч) під час перерви у вчорашньому засіданні парламенту спілкується з ”нашоукраїнцем” Павлом Жебрівським

Учора Верховна Рада відхилила п"ять законів, ухвалених БЮТом і Партією регіонів. Вони обмежували повноваження президента.

Таким чином БЮТ виконав частину умов "Нашої України" щодо створення нової парламентської більшості. Союзники домовилися не долати вето президента на ті закони.

Голосуванню передували кілька нарад у голови Верховної Ради Арсенія Яценюка. БЮТ, НУ-НС та Блок Литвина не змогли узгодити порядок денний. "Литвинівці" виступили проти розгляду антипрезидентських законів.

— Ми не голосували, бо нам немає потреби брати участь у їх скасуванні, — пояснює в кулуарах Володимир Литвин, 52 роки. Критикує запропоновані НУ-НС пропозиції щодо створення нової коаліції. — Сьогодні вранці отримав принципи діяльності нової парламентської коаліції. Це пропозиція купити квиток за свій рахунок українському народу на війну. Усе роблять для того, щоб не було ухвалено жодного рішення і щоб не було ніякої коаліції.

Керівники фракцій збирають депутатів для наради. Після неї всі швидко йдуть до зали.

— Усім у зал. Давайте! — підганяють своїх "нашоукраїнці" та "бютівці".

— На превеликий жаль, порядок денний не був погоджений трьома фракціями. Блок Литвина не готовий підписуватися під тим розкладом, який форматувався, — каже Арсеній Яценюк, 34 роки. — Його сформували БЮТ та НУ-НС.

Спікер виносить на голосування п"ять заветованих президентом законів. У залі починається гамір.

— Я вам не заважав приймати ці закони, не заважайте мені їх скасовувати, — каже Яценюк.

БЮТ і НУ-НС ухвалюють нові редакції законів, що стосуються Конституційного суду, СБУ та призначення голів місцевих державних адміністрацій — з урахуванням пропозицій президента. Закони про Кабмін і Тимчасові слідчі комісії скасовують. Для ухвалення із пропозиціями президента не вистачає голосів.

У кулуарах "регіонал" Олександр Єфремов дорікає "бютівцям" за мінливість. Арсеній Яценюк перед закриттям засідання закликає парламентські фракції продовжити переговори щодо створення нової коаліції.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і НУ-НС зробили крок до поновлення коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі