понеділок, 10 вересня 2007 18:28

БЮТ і "Наша Україна—Народна самооборона" порушують пакт про ненапад

БЮТ і "Наша Україна—Народна самооборона" порушують пакт про ненапад

Ще до виборчої кампанії Блок Юлії Тимошенко та "Наша Україна—Народна самооборона" домовилися не критикувати одне одного. Партія регіонів, комуністи та соціалісти намагаються не виносити свої конфлікти назовні. Однак останнім часом сварилися всередині обох таборів.

Лідер Української народної партії та учасник передвиборчого списку блоку "Наша Україна—Народна самооборона" Юрій Костенко, 56 років, був на Сумщині. Під час зустрічі з виборцями серед іншого розкритикував Юлію Тимошенко за її відмову йти на вибори в одному блоці з рештою демократичних сил. Мовляв, це пов"язано з її планами балотуватися 2009 року в президенти.

— Заради реалізації власних кар"єрних планів Тимошенко готова поставити під загрозу демократичний шлях розвитку України, — заявив Костенко.

У відповідь прес-служба БЮТ надрукувала заяву. "Блок Юлії Тимошенко розцінює подібні висловлювання цього політика-невдахи як свідому, заздалегідь сплановану провокацію, спрямовану на розкол у лавах демократичних сил України напередодні парламентських виборів", — ідеться в ній.

— Вони є конкурентами, — коментує ситуацію керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 47 років. — У них один електорат — Західна та Центральна Україна. Тому взаємні звинувачення неминучі.

Політолог зауважує, що, незважаючи на домовленості, така війна триває вже давно. Причому першим її розпочав Блок Юлії Тимошенко.

— Було дивно, що на критику БЮТу "Наша Україна" нічим не відповідала. Занадто по-джентльменськи себе поводила, — каже він.

Тимошенко готова поставити під загрозу демократичний шлях розвитку

Минулого тижня виникли суперечки і між членами владної коаліції. Партія регіонів вирішила провести всеукраїнський референдум щодо того, щоб голови місцевих адміністрацій обиралися громадянами, а не призначалися президентом. Міністр внутрішніх справ, соціаліст Василь Цушко, 44 роки, у Кіровограді назвав цю ініціативу "блефом та передвиборними спекуляціями".

— Референдум із цих питань навряд чи буде проведено, — сказав він.

Фесенко вважає, що це також є боротьбою за виборців між "регіоналами" і Соцпартією. А питання про обрання керівників обласних і районних державних адміністрацій дратує лідера соціалістів.

— Це принципово суперечить концепції реформи місцевого самоврядування, яку запропонував Олександр Мороз, — говорить Фесенко.

За проектом Мороза передбачається, що інститут керівників райдержадміністрацій взагалі буде скасовано, а керівники обласних адміністрацій будуть суттєво обмежені у повноваженнях.

Дещо раніше були в коаліціянтів й інші публічні суперечки. Зокрема, голова Компартії Петро Симоненко заявляв, що в СПУ немає шансів пройти до парламенту. Таким чином комуністи намагаються перетягнути виборців соціалістів.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і "Наша Україна—Народна самооборона" порушують пакт про ненапад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі