вівторок, 16 жовтня 2007 16:59

БЮТ і "Наша Україна — Народна самооборона" узгодили текст коаліційної угоди

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Юрій Луценко (ліворуч), Юлія Тимошенко і В’ячеслав Кириленко на сходах центрального входу Секретаріату президента після узгодження тексту угоди про створення коаліції між БЮТом і ”Нашою Україною — Народною самообороною” 16 жовтня 2007 року
Юрій Луценко (ліворуч), Юлія Тимошенко і В’ячеслав Кириленко на сходах центрального входу Секретаріату президента після узгодження тексту угоди про створення коаліції між БЮТом і ”Нашою Україною — Народною самообороною” 16 жовтня 2007 року

Минулого понеділка лідери БЮТ Юлія Тимошенко та блоку "Наша Україна — Народна самооборона" В"ячеслав Кириленко й Юрій Луценко затвердили текст угоди про коаліцію демократичних сил. Із президентом Віктором Ющенком вони майже п"ять годин перевіряли та підписували кожну сторінку документу.

Зустріч розпочинається близько 15.00. На вулиці перед Секретаріатом президента поставили столик із мікрофоном. Відгородили від журналістів золотистими стовпчиками з червоними стрічками. За кілька годин починає темніти. Накрапає дощ. Столик заносять до секретаріату та ставлять біля сходів центрального входу. Згодом приносять великий стіл і три стільці. Перед сходами збираються журналісти та працівники секретаріату.

— Йдуть! — вигукує хтось із юрби.

Сходами спускаються троє лідерів БЮТ і НУ-НС. Несуть дві товсті червоні папки. Стають перед столом із мікрофонами. На стільці не сідають.

— У нас не залишилося жодної розбіжності. Сьогодні ми вийшли, щоб у вашій присутності підписати коаліцію демократичних сил у Верховній Раді шостого скликання, — починає 46-річна Юлія Тимошенко.

— Заберіть мікрофони зі столу! Не буде видно як підписують, — починають репетувати оператори телеканалів.

— Ми ще не підписуємо, — каже Кириленко.

Додає, що офіційно угоду підпишуть на першому засіданні новообраної Верховної Ради, коли всі депутати складуть присягу.

— Точно така угода без змін буде підписана уже як конституційна на засіданні, — пояснює політик.

У Тимошенко в цей час бігають очі. Вона киває Кириленкові та крутить білу ручку з емблемою БЮТу.

Під час поцілунку Кириленко робить великі очі

— В угоді ми зафіксували спеціальний пункт: для нас неможлива коаліція з Партією регіонів і Компартією, — веде далі Кириленко. Тимошенко киває швидше.

Після Тимошенко та Кириленка слово бере Луценко. Говорить коротко. Обіцяє працювати в команді й покращувати життя громадян України. Додає кілька фраз, які часто лунали на його передвиборних мітингах.

— Шановні колеги, заберіть, будь-ласка, мікрофони, щоб зняти гарну картинку. Вона вам усім потрібна, — не може заспокоїтися оператор.

Коли мікрофони забирають, Кириленко та Тимошенко розписуються на двох екземплярах угоди. Луценко стоїть збоку, похитує правою рукою. Зрештою опирається нею на стіл та дивиться на вхідні двері.

Підписавшись, лідери "Нашої України" та БЮТу обмінюються папками, цілуються. Під час поцілунку Кириленко робить великі очі, потім задоволено всміхається. Тимошенко повертається й цілує Луценка. Кириленко тягне до нього руку за спиною в лідерки БЮТу. Луценко не одразу помічає це. Потім, спохопившись, тисне її.

Журналісти запитують, чому Луценко не підписував текст угоди. Він каже, що головою політради блоку НУ-НС є В"ячеслав Кириленко.

— Я був присутній як спостерігач, який доклав певних зусиль для її підписання, — додає Луценко.

— Ця людина доклала дуже багато зусиль до того, щоб демократична коаліція взагалі відбулася, — підхоплює Тимошенко.

На запитання, чи буде вона прем"єром, а Кириленко — головою Верховної Ради, лідер БЮТу загадково посміхається та каже, що нічого не змінилося.

Після підписання політики прямують до сходів. Підбігає заступник Тимошенко Йосип Вінський з портфелем. Він у чорному пальто. Забирає в Юлії Володимирівни примірник угоди БЮТу та йде за Тимошенко, Луценком і Кириленком.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і "Наша Україна — Народна самооборона" узгодили текст коаліційної угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі