вівторок, 01 квітня 2008 18:34

Буш розповів про розмову з Путіним

Учора президент України Віктор Ющенко, 54 роки, та президент США Джордж Буш, 61 рік, підписали Дорожню карту з двостороннього співробітництва, угоду про торговельну та інвестиційну співпрацю та співробітництво в галузі дослідження та використання космічного простору.

Джордж Буш запевнив, що США й надалі підтримуватимуть приєднання України до Плану дій із набуття членства в НАТО. Пообіцяв добиватися цього на Бухарестському саміті Альянсу, який розпочнеться сьогодні.

У понеділок увечері за 3 год. до прильоту Буша перекрили дорогу від центру столиці до аеропорту "Бориспіль". Бійці спецпідрозділу "Барс" розміщуються через кожні 500 м обабіч траси — це близько 20 км.

Аеропорт оточують спецназівці, територію перед ним звільняють від машин. Однак всередині все спокійно, затримок рейсів немає.

Журналісти 2 год. чекають на вулиці біля термінала для високопоставлених персон. Приїздять кілька мікроавтобусів з американською охороною.

Представників преси змушують пройти через металошукачі й розміщують в автобусі, який має везти їх до літака.

— Будь ласка, вийдіть, — підходить представник американської спецслужби.

Ретельно оглядає автобус, залазить під нього з ліхтариком.

— Вони нам не довіряють. Усе перевіряють самі, — усміхається чоловік з українських спецслужб. — Їх тут десь 600 осіб.

Журналістів просять поставити на землю сумки. Їх обнюхує собака.

— Це що, як на базарі? — обурюється журналістка.

Уявіть, що ви прийшли Пасху святити, — пробує жартувати американський охоронець.

За півгодини до прильоту Джорджа Буша приїздять глава Секретаріату президента Віктор Балога, міністр закордонних справ Володимир Огризко та посол США Вільям Тейлор із дружиною. Трохи пізніше — голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Останнім прибуває київський міський голова Леонід Черновецький. Всі чекають у одній із зал аеропорту. На злітну смугу їх привозять за кілька хвилин до посадки літака. Яценюк із Балогою їдуть окремою машиною. Глава секретаріату подає руку Тейлору.

— Ви що, мене не впізнаєте? — здивовано говорить.

Той киває головою, що ні. Балога усміхається.

О 23.00 літак американського президента приземляється. До нього під"їжджає трап.

— Посмотрите, какой красивый американский флаг, — каже Черновецький.

Балога обертається й дивиться на нього з-під лоба. Той замовкає.

Яценюк знімає пальто й віддає охоронцю. Делегація підходить ближче до літака і стає праворуч. Почесна варта президента — ліворуч.

Стелять червону килимову доріжку до автомобіля, що зупиняється навпроти східців.

Буш виходить разом із дружиною, тримає її за руку. На кілька секунд зупиняється й позує перед фото- й телекамерами. Повільно спускається.

Дівчата в національних українських костюмах зустрічають його з короваєм. Юнак дарує Лорі Буш букет синіх, білих та червоних троянд. Це — кольори американського прапора.

Джордж Буш тисне руку представникам нашої делегації. Кожному каже по кілька слів. Сідає з дружиною в лімузин. За ним від"їжджає кортеж, в якому близько 30 авто. Він прямує в готель "Хаятт" на Софійській площі.


Учора вранці перед Секретаріатом президента стелять червоні килимові доріжки. На флагштоках — державні прапори України та США.

О 9.00 приїжджає кортеж американського президента. Віктор Ющенко з дружиною Катериною зустрічає його перед секретаріатом. З української сторони присутні міністр закордонних справ Володимир Огризко, секретар Ради нацбезпеки й оборони Раїса Богатирьова, міністр оборони Юрій Єхануров, з американської — держсекретар Кондоліза Райс, глава адміністрації президента Джошуа Болтен.

Військовий оркестр виконує гімни обох країн. Потім лунає салют.

Джордж Буш тримає в лівій руці маленький папірець. Він примружується. Підіймає голову й звертається до роти почесної варти українською:

— Вітаю, воїни!

Президенти йдуть до Будинку з химерами. Майже годину спілкуються віч-на-віч. Лора Буш і Катерина Ющенко їдуть до музею Тараса Шевченка. Там дружині американського президента дарують нове видання "Кобзаря" й каталог з експозиціями музею.

Американський посол не впізнав Віктора Балогу

Після зустрічі й переговорів Ющенко та Буш дають прес-конференцію.

— Ми отримали від Сполучених Штатів підтримку у питанні набуття Плану дій щодо вступу України до НАТО, — каже Віктор Ющенко. — Переконаний, що отримаємо позитивний сигнал у Бухаресті. Їдемо, щоб там цього досягти. Знайдемо аргументи для тих держав, що ще формулюють свою позицію по даному питанню.

Президент говорить, що остаточне рішення щодо НАТО буде ухвалене українським народом на референдумі.

Буш слухає переклад у навушниках. Весь час схвально киває головою.

Ющенко розповідає, що під час зустрічі віч-на-віч вони також обговорили політичну ситуацію в Україні.

— Дякую за плідний діалог, — дивиться на Буша.

Той поплескує його рукою по руці й каже:

— Я гордий, що сиджу біля лідера, який має мужність і багато відваги.

Настає черга американського президента. Він читає з папірця.

— Ми підтримуємо ПДЧ для України й Грузії на Бухарестському саміті, — говорить, крутячи в руках навушники. — Моя зупинка тут має бути позитивним сигналом. Переконаний, що це є в інтересах України — вступити до НАТО. Це буде вигідно для всіх членів Альянсу.

Американський президент каже, що не повинна боятися цього й Росія. Розповідає, що нещодавно телефонував із цього приводу президенту Володимирові Путіну.

— Я йому сказав: "Ти знаєш, я їду в Бухарест і там хочу досягти ПДЧ для України й Грузії. І ти, пане президенте, не повинен цього побоюватися. НАТО — це організація мирна". Я чітко сказав президентові Путіну, що система ПРО не націлена на Росію. А на країни Близького Сходу, які можуть здійснити напад на Європу.

Після півгодинного спілкування з журналістами влаштовують офіційний сніданок на честь американського президента. Окрім президентських сімей, присутніми були спікер Арсеній Яценюк, прем"єр Юлія Тимошенко та лідер опозиції Віктор Янукович. Пригощали варениками з вишнями та котлетами по-київськи.

З Майдану не ходили тролейбуси

У понеділок увечері до готелю "Хаятт" на Софійській площі, де зупинився Джордж Буш, неможливо було підійти за 5 год. до його прибуття. Автобуси "Богдан" із затемненими вікнами. Туристи на Софійській площі боялися фотографуватись.
— Ти що, в тебе зараз снайпер поцілить! Сьогодні ж Буш приїхав! — кричить один юнак іншому, який дістав фотоапарат і зібрався знімкувати готель.
Хлопець мовчки ховає фотоапарат, роззирається навколо. Біля пров. Рильського та на вул. Володимирській стоять чотири вантажівки з піском.
О дев"ятій ранку у вівторок перекрили рух вулицями: Софійською, Малою та Великою Житомирськими, Володимирською. Міліціонери стояли за металевими перегородками у радіусі півкілометра навколо готелю. Тролейбуси N16 і N18 їздили не до Майдану, а до Львівської площі.
— Аби сісти на маршрутку чи тролейбус, маю йти до Львівської площі або на Театральну, — скаржиться Василь Зіновчак, 72 роки. Чоловік піднімається Софійською вверх, зупиняється через кожних десять кроків, віддихується.

Олена ВАЛЬЧУК

Зараз ви читаєте новину «Буш розповів про розмову з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі