пʼятниця, 10 листопада 2017 07:15

Буде 27 виборчих округів

Автор: www.facebook.com/Олег Федонюк
  Народні депутатки з ”Блоку Петра Порошенка” Ірина Суслова (на фото ліворуч) й Ольга Червакова фотографуються в сесійній залі Верховної Ради 8 листопада
Народні депутатки з ”Блоку Петра Порошенка” Ірина Суслова (на фото ліворуч) й Ольга Червакова фотографуються в сесійній залі Верховної Ради 8 листопада

— Порошенкові треба перестати тримати за дурнів власний народ і західних партнерів. Виборче законодавство необхідно міняти, — говорить колишній віце-прем'єр Олег Рибачук, 59 років.

7 листопада парламент ухвалив у першому читанні проект Виборчого кодексу. Серед його ініціаторів — спікер Андрій Парубій. "За" проголосували 226 депутатів.

Партії висуватимуть списки в 27 регіонах. Виборець голосує за партію і, за бажанням, — за кандидата в списку. Політична сила проходить до парламенту, якщо набирає 4% загальної кількості голосів.

Депутатів сільських, селищних, районних і рад невеликих міст пропонують обирати за мажоритарною системою. Кандидати в депутати обласних і міських рад великих міст ітимуть за відкритими списками, подібно до виборів до Верховної Ради. Мерів обиратимуть у два тури.

Законопроект повинен пройти друге читання.

Відкриті списки — одна з вимог мітингувальників, які з 17 жовтня розбили намети біля парламенту.

У Верховній Раді працюють 423 депутати. 225 обрані за списками партій, 198 — в одномандатних округах, так звані мажоритарники. Обирали їх у жовтні 2014 року. Повноваження парламент має припинити 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Буде 27 виборчих округів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі