четвер, 26 листопада 2020 07:41

"Бондаренко правильно робить, що не слухає уряд. Як я навчу учня по інтернету їздити за кермом?"

Автор: SUSPILNE.MEDIA
  Члени дільничних виборчих комісій у Черкасах принесли бюлетені в мішках і пакетах. Чекають черги, щоб здати їх до Соснівської територіальної виборчої комісії. Від кожного представника документацію приймали за п’ять-сім хвилин
Члени дільничних виборчих комісій у Черкасах принесли бюлетені в мішках і пакетах. Чекають черги, щоб здати їх до Соснівської територіальної виборчої комісії. Від кожного представника документацію приймали за п’ять-сім хвилин

— Недавно в підвалі багатоповерхівки знайшли розчленоване тіло чоловіка. У мене донька щодня пізно повертається додому. Голосуватиму за Євпака. Обіцяє подбати про безпеку, — черкащанка 48-річна Олена Підгірна шукає свою адресу у списках на виборчій дільниці в холі спеціалізованої школи №3. 22 листопада в Черкасах проходить другий тур виборів. Змагаються чинний міський голова 46-річний Анатолій Бондаренко від партії "За майбутнє" та місцевий бізнесмен 35-річний Віктор Євпак від "Голосу".

Бондаренко за освітою економіст. Був головою селищної ради Лисянки на Черкащині, звідки родом. Очолював там райдержадміністрацію. Кілька років працював заступником генерального директора компанії "Нібулон". Займався бізнесом. З листопада 2015 року — міський голова Черкас. Тоді йшов від "Батьківщини". Був у партії 10 років. У першому турі на цьогорічних виборах отримав 37,6%. Обіцяє налагодити сортування й утилізацію сміття, встановити очисні споруди для підвищення якості води, озеленити місто.

Євпак — юрист, керує ІТ-фірмою, що розробляє додатки для мобільних телефонів, інтернет-сайти. Торік балотувався в народні депутати від партії "Голос". Вибори програв. На посту мера обіцяє створити агенцію розвитку міста, фахівці якої зацікавлюватимуть інвесторів. Запровадити рівноцінне фінансування всіх районів міста. У першому турі набрав 19,14% голосів. У другому про його підтримку оголосили "Європейська солідарність", "Слуга народу", "Самопоміч", Народний рух України, "Пропозиція" та "Демократичний альянс".

У черзі за бюлетенями стоять по двоє-троє.

— Все как-то не организовано. Шторки кабинок стоит отодвигать. Я несколько минут стою в очереди, а там никого нет, — каже літня жінка в старій дублянці.

— Ніг же не видно. Ми не можемо після кожного занавіску відсувати, — відповідають спостерігачі.

— На першому турі стояли черги, з бюлетенями було складно розібратися, — розповідає працівниця виборчої комісії. — Сьогодні людей менше. На повторні вибори прийдуть лише свідомі, які знають свого кандидата.

— Не скажу, за кого голосував. То тайна, — говорить 63-річний Іван Іванович. — Обрав того, хто має досягнення, а не лише говорить про них. Зараз в місті одна проблема — коронавірус. Її треба вирішити. Бондаренко правильно робить, що не слухає уряд із цими карантинами. У цьому підтримую його. На роботу ходжу через день. А як я маю по інтернету навчити учня їздити за кермом?

Близько 11:00 на дільницю приходять Анатолій Бондаренко з дружиною Валерією.

— Я вірю у свою перемогу, — каже. — Хоча цьогорічна кампанія була найбруднішою за мою кар'єру. Багато брехні про себе почув. Я дотримуюся слів — не розчарую виборців. Уже працюю над проєктами, про які говорив. Головне, щоб підтримали депутати. Моє завдання — щоб Черкаси ввійшли в трійку найкомфортніших міст України.

На лавці неподалік школи сидить підприємець 52-річний Олексій Громов.

— Чекаю сина. Я голосувати не ходив. Не бачу свого кандидата. Євпак молодий у політиці. Не вірю, що зможе щось змінити. Бондаренко — бандит, як і решта політиків. Бачив натовп журналістів, які знімали, як він за себе галочку ставить. Я на їхньому місці запитав би, коли в Черкасах підприємці зможуть нормально працювати без бюрократичного пекла й хабарів. Влада нас просто душить.

При вході на дільницю у школі №31 міряють температуру, просять надівати маски. Біля дверей сидять дві жінки з екзитполу.

— Чуєте харашо? — запитує 50-річна з короткою зачіскою.

— Чую, — відповідає чоловік із ціпком.

— Давайте, кажіть вік, доки не забули, і за кого голосували?

— 82 мені. А голосував за Бондаренка.

— Я теж голосувала за нинішнього мера, тому що порядок у місті, — додає 79-річна Ніна Іванівна. Бере під руку чоловіка. — Ми як побачили по телевізору дебати, то це ж той другий — із Порошенком, а він злодій.

37-річна Тетяна дістає антисептик і мастить ним руки:

— Я задоволена роботою Бондаренка. Переїхала сюди 2010 року. Ще за попереднього мера. То Черкаси зараз і тоді — не порівняти. Багато змінилося.

На дільниці скупчень немає. Люди заходять по черзі. Переважно пенсіонери.

— Обрав Євпака, бо хочу змін. Він хоч і малий зростом, але дуже розумний, — каже 42-річний Ігор.

О 12:30 на дільницю приїздить Віктор Євпак із батьками та дружиною Кароліною.

— Ми проти корупції та кумівства. Цим і відрізняємося, — говорить Євпак. — Передвиборча кампанія була важка через фейки. Сьогодні отримав інформацію про масовий підкуп виборців. Явка, на жаль, низька. Люди зневірені, бо влада п'ять років їх не чула.

На виборах переміг чинний мер Анатолій Бондаренко, за даними екзитполу. За нього проголосували 54,25%. Євпак отримав 45,75%. Голосувати прийшли майже 26% виборців. Явка у першому турі 25 жовтня становила 30%.

Зараз ви читаєте новину «"Бондаренко правильно робить, що не слухає уряд. Як я навчу учня по інтернету їздити за кермом?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі