четвер, 28 лютого 2008 14:54

"Блокування Верховної Ради — це теж робота"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олександр Єфремов каже комусь по телефону, що у вівторок треба поставити під контроль явку всіх депутатів
Олександр Єфремов каже комусь по телефону, що у вівторок треба поставити під контроль явку всіх депутатів

Заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, 53 роки, зайняв кабінет Раїси Богатирьової після призначення її секретарем РНБО. Напроти — кабінет іншого партійного заступника Віктора Януковича — Бориса Колесникова. Вони мають спільну приймальню.

Єфремов чекає на своєму робочому місці. В окулярах, переглядає папери. Підіймається та вітається, запрошує за стіл для нарад. Там стоїть ваза з цукерками та горішками.

Усі меблі у кабінеті зроблені під старовину. На стінах висять картини. На підлозі — м"який килим.

Депутат бере участь у робочій групі з розблокування роботи Верховної Ради.

Віктор Янукович заявив, що можливі два варіанти виходу з ситуації:  переформатування коаліції або нові дострокові вибори. Що це означає?

— Ситуація, яка складається у Верховній Раді, говорить про те, що коаліція у форматі 227 практично не здатна прийняти жодного рішення. Як тільки ми розблокуємо роботу парламенту, то зіштовхнемося з фіктивними голосуваннями — коли не депутат голосує, а його картка.

Як можна переформатувати коаліцію?

— Не в нас повинна боліти голова, як це зробити. Якщо до нас надходитимуть якісь пропозиції, ми їх розглянемо. А самі сьогодні ніяких пропозицій не даємо.

Вони створили таку коаліцію — на здоров"я, ми ж не проти. Хоча розбіжностей більшає. Ми не ставимо питання переформатування коаліції і перевиборів. Якщо вони їх хочуть, то нас цим не злякаєш. Давайте підемо на чергові вибори, які придумає президент. Ющенко, який прийшов до влади не будучи обраним, а будучи продавленим по суду... У нього завжди виникає бажання якісь політичні питання в державі вирішувати не за законом, а за допомогою якогось адміністративного або силового тиску. Що сьогодні ми й бачимо. Зазвичай такі дії печально закінчуються. Не думаю, що даний випадок стане винятком.

І які перспективи у Віктора Ющенка?

У Єфремова дзвонить мобільний. Він не відповідає.

— Позбавлення своєї посади — або достроково, або ні. Йому дуже важко покращити свій імідж. Навіть якщо врахувати, що ще два роки попереду.

Нинішня коаліція може розвалитися сама по собі?

— Це її проблеми. Вони пішли на цей формат, значить, про щось думали. Нехай скажуть: вибачте, не додумали. Нехай запросять нас, ми подумаємо.

Приймає виклик по телефону. Каже, що передзвонить.

Ви блокуватиме роботу парламенту доти, доки не відбудеться переформатування коаліції?

— Ні, при чому тут переформатування коаліції і блокування парламенту? Це зовсім різні речі. Блокування Верховної Ради здійснюється по питаннях НАТО. Через лист трьох, який підписаний із порушенням Конституції і законів. Україну позбавляють частини суверенітету, не порадившись із народом. Це є основна причина, чому заблокована робота Верховної Ради. Якщо буде вирішене питання по НАТО — розблокуємо. Ми показали керівникам держави, що треба рахуватися з людьми і законом. Змусили всіх визнати, що вступ до НАТО може відбутися тільки після всеукраїнського референдуму. Я вважаю, що завдання виконане.

Якщо так, то чому досі не працює Верховна Рада?

— Давайте розберемося: чи можна те, що сьогодні робиться, в тому числі й блокування, назвати роботою чи ні? Одні кажуть, що ні, бо головна функція Верховної Ради полягає у прийнятті законів. Це правда. Але з іншого боку, парламент має й політичні функції.  Верховна Рада повинна визначати політику і стратегію розвитку нашої держави в числі інших інститутів влади. Тому те, що сьогодні відбувається — це робота. Може, не настільки ефективна в законодавчому полі. Втім, у комітетах напрацьовано багато законопроектів. Найближчим часом, після розблокування, їх ухвалять.

Що нині напрацювала робоча група?

— Ми намагаємося відпрацювати протокол взаєморозуміння. Є кілька варіантів. Перший — ми виходимо на узгоджений проект постанови. Було би краще, аби погодили це в рамках робочої групи. Якщо ж ні, то спробуємо узгодити наші дії окремо в опозиції і  коаліції. Ми вийдемо зі своїм проектом, і вони зі своїм. Обидва поставимо на голосування. Як парламент проголосує, так і буде.

Коли це може відбутися?

— Наступного понеділка зустрічаються керівники і по напрацьованих матеріалах намагатимуться прийняти рішення. Якщо рішення буде прийнято, тоді, можливо, голосування пройде у вівторок.

Ми вважаємо — нехай Тимошенко попрацює. Чим більше, тим краще

Якщо Партія регіонів блокує парламент обґрунтовано, чому ж у неї через це падає рейтинг?

— Це не через блокування. Позицію Партії регіонів із блокування Верховної Ради підтримують 52 відсотки виборців. Але коли відбувається переформатування влади, то на певний час відбувається зниження рейтингу всіх політичних сил. Підтримка всіх партій сьогодні менша від тієї, що була на виборах.

Але ж у БЮТу рейтинг зріс.

— У них 29 відсотків.

Кажуть, за закритими опитуваннями вже понад 40 відсотків.

Єфремов іде до столу, дістає результати двох соцопитувань: Центру соціологічних досліджень "Софія" та "Резерч брендінґ груп". Результати майже не відрізняються: 29% має Блок Юлії Тимошенко, 25% — Партія регіонів і 7% — "Наша Україна — Народна самооборона".

— Так що я не сказав би, що в когось рейтинг обвалюється, а в когось зростає. Ми не драматизуємо ситуацію, — підсумовує Єфремов.

Наскільки реальні ще одні дострокові вибори?

— Їх не буде. Сьогодні немає зацікавлених у цьому політичних сил. Можливо, лише БЮТ, та й то під питанням. Ми й раніше казали, і тепер говоримо: дострокові вибори — це лише витрата коштів у державі, ніякі питання вони не вирішують. Політикам необхідно домовлятися.

Якщо Верховна Рада не працюватиме, то за законом у президента є можливість поставити питання про дострокові вибори. Але я більш ніж впевнений, що він цього не зробить.

Чи вдасться керівникові Секретаріату президента Віктору Балозі створити свій політичний проект?

— Якщо ціль поставив президент, то чому б і ні. В Україні понад сто партій, буде ще одна. Інша справа, наскільки ефективною вона виявиться. Це залежить від того, які політичні й бізнесові кола її підтримають.

Представники бізнесу з Партії регіонів могли б допомогти Балозі в новому проекті?

— У нас немає інформації, що хтось із представників нашої партії на сьогоднішній день фінансує інші політичні сили.

А могли б в перспективі?

— А навіщо фінансувати новий проект людям, які мають свою політичну силу, вклали в неї кошти? Та й у нас тих, що не вірять у свою партію, поки що немає.

Єфремову знову телефонують. Він відповідає. Ходить по кабінету. Каже, що ввечері або зранку наступного дня відлітає з Києва. Говорить співрозмовнику, що у вівторок треба поставити під контроль явку всіх депутатів.

Чому комуністи не беруть участі в робочій групі?

— Вони до останнього брали участь. Але мають власну точку зору по цьому питанню й не будуть підписувати протокол. Наполягають на тому, що президент повинен оголосити референдум по НАТО.

Скільки ще Юлія Тимошенко пробуде на посаді прем"єр-міністра?

— Це питання треба поставити президентові. Воно його більше турбує, ніж нас. Ми вважаємо — нехай Тимошенко попрацює. Чим більше, тим краще. Народ у повній красі подивиться на результати роботи цього уряду. Якщо ж його сьогодні змінити, то будуть підстави спекулювати з приводу того, що не дали чогось зробити. Так нехай дадуть. Коли люди побачать, що зробили, тоді нарешті схопляться за голову і прокинуться.

1954, 22 серпня — Олександр Єфремов народився у Ворошиловграді (тепер — Луганськ).
1978 — закінчив Луганський машинобудівний інститут за спеціальністю "інженер-механік"
1987 — заступник керівника цеху на Луганському станкобудівному заводі
1989 — секретар парткому станкобудівного заводу
1996 — голова правління "Укркомунбанку" в Луганську
1998 — голова Луганської облдержадміністрації
2006, 2007 — обирається народним депутатом за списками Партії регіонів. Очолює регламентний комітет
Одружений, має сина

Зараз ви читаєте новину «"Блокування Верховної Ради — це теж робота"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі