четвер, 04 вересня 2008 19:21

Блок Тимошенко і "Регіони" можуть створити нову коаліцію

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  У четвер фракція ”Наша Україна – Народна самооборона” проігнорувала засідання Ради. Прийшов лише екс-міністр оборони Анатолій Гриценко
У четвер фракція ”Наша Україна – Народна самооборона” проігнорувала засідання Ради. Прийшов лише екс-міністр оборони Анатолій Гриценко

Фракція "Наша Україна — Народна самооборона" у п"ятницю не прийшла на засідання Верховної Ради. "Бютівці", комуністи і "регіонали" приймали закони одностайно.

Засідання розпочинається о 10.00. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголошує годинну перерву. Запрошує до себе керівників фракцій для формування порядку денного.

У курилці нардепи від Партії регіонів обговорюють приїзд віце-президента США Діка Чейні. Обурюються, що Києвом порозвішували американські прапорці.

— Колонія США зустрічає Чейні, — кажуть.

Розмова заходить про можливі дострокові парламентські вибори.

— А ми з БЮТом прохідний бар"єр піднімемо так, що "Наша Україна" взагалі у Верховну Раду не пройде, — обіцяють.

У кулуарах з"являється інформація, що "бютівець" Сергій Терьохін вніс законопроект про підвищення прохідного бар"єру до 10% на виборах до Верховної Ради.

— Якщо такий законопроект пройде конституційною більшістю — це небезпека для держави, — говорить 39-річний Олесь Доній із "Народної самооборони".

"Регіонал" Тарас Чорновіл, 44 роки, каже, що через їхню співпрацю Партія регіонів та БЮТ трохи втрачають підтримку людей. Але переваг більше. Каже, що збираються надати уряду право призначати виконувачів обов"язків голів облдержадміністрацій. Нині це робить президент.

Чорновіл додає, що з "Нашою Україною" переговорів Партія регіонів не веде. Мовляв, усе владнали з БЮТом, хоча про коаліцію поки що  не йдеться. Чекають на офіційний розпад нинішньої.

Я не маю відповіді, хто надійніший партнер — "Наша Україна" чи Партія регіонів

— Хто вам сказав, що ми не зможемо домовитися з БЮТом про створення коаліції? Пояснимо виборцям, що ми не вносимо в неї політичних питань. Щоб вони не почувалися обманутими й ображеними, — зауважує Чорновіл. — Що це тільки для того, щоб зберегти Раду, Україну від хаосу і нормально продовжити роботу в економіці.

52-річний Володимир Литвин називає союз Партії регіонів та БЮТу тактичною перевагою:

— Це нагадування президенту, що він має рахуватися як з одними, так і з іншими. Є ще законопроекти, ухваленням яких продовжать наступ на президента.

Плани з підвищення прохідного бар"єру Литвин називає намаганням поділити країну і залякати політичні сили, які мають низький рейтинг.

Депутати викликають для звіту міністра закордонних справ Володимира Огризка та міністра оборони Юрія Єханурова. У кулуарах говорять про можливість звільнення глави МЗС.

— Категорично ні, — каже про можливу підтримку цього БЮТом голова його фракції Іван Кириленко, 51 рік.

"Бютівець" Володимир Яворівський, 65 років, запевняє, що про коаліцію з Партією регіонів говорити рано, а дострокові вибори називає політичним самовбивством "Нашої України".

— Я досі не маю відповіді, хто надійніший партнер: нервова "Наша Україна", яка може хряпати дверима, чи Партія регіонів, — каже про можливість створення нової коаліції.

Потім Блок Тимошенко, комуністи і Партія регіонів долають вето президента на два закони. Перший дозволяє регулювати діяльність Верховної Ради постановами парламенту, це суперечить Конституції. Другий стосується Державної служби спеціального зв"язку та захисту інформації, що підпорядковується Кабміну. Саме через цю службу можна таємно прослуховувати навіть перших осіб держави.



Хронологія кризи

Вівторок, 2 вересня

Ранок. БЮТ, Партія регіонів та комуністи вносять до порядку денного Верховної Ради законопроекти, що розширюють повноваження прем"єра і спрощують процедуру імпічменту президента. "Наша Україна — Народна самооборона" кличе БЮТ на коаліційну раду, але "тимошенківці" це ігнорують.

Після обіду. БЮТ, ПР і КПУ обирають заступників голови парламенту. Першим віце-спікером стає "регіонал" Олександр Лавринович, а віце-спікером — "бютівець" Микола Томенко.

Вечір. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк залишає засідання на знак протесту проти голосування щодо антипрезидентських законопроектів. Так само чинять нардепи від "Нашої України" та блоку Литвина.

БЮТ, ПР і комуністи узгоджено голосують: забирають у президента контроль над Службою безпеки України, право зупиняти урядові постанови й направляти їх до Конституційного суду. Уряд отримує право ігнорувати укази глави держави та рішення Ради національної безпеки й оборони. Спрощують процедуру імпічменту президента.


Середа, 3 вересня.

Ніч. Фракція "Наша Україна — Народна самооборона" на засіданні ухвалює рішення вийти з демократичної коаліції.

День. Президент Віктор Ющенко звертається до народу. "Фактично утворилася нова парламентська коаліція. Блок Юлії Тимошенко пішов на союз із Партією регіонів і комуністами. Демократична більшість зраджена". Попереджає, що в разі нестворення протягом 30 днів нової коаліції розпустить парламент.

Після обіду. Віктор Ющенко на зустрічі з фракцією НУ-НС заявляє, що балотуватиметься на наступних президентських виборах і переможе.

Вечір. Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко виступає зі своїм зверненням до народу. Звинувачує в розвалі коаліції президента. Попереджає про наміри внести до Конституції зміни, що "наведуть лад із розподілом повноважень".


Четвер, 4 вересня

БЮТ, комуністи і Партія регіонів разом долають вето президента на два закони щодо діяльності парламенту та Державної служби спеціального зв"язку й захисту інформації.

Зараз ви читаєте новину «Блок Тимошенко і "Регіони" можуть створити нову коаліцію ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі