середа, 18 квітня 2007 16:50

"Беркут" бив народних депутатів

Автор: фото: reuters/Гліб Гараніч
  Працівники міліції, суддя-доповідач у справі щодо указу президента про розпуск парламенту Сюзанна Станік та народний депутат від БЮТу Михайло Волинець за кілька хвилин до бійки перед воротами Конституційного суду
Працівники міліції, суддя-доповідач у справі щодо указу президента про розпуск парламенту Сюзанна Станік та народний депутат від БЮТу Михайло Волинець за кілька хвилин до бійки перед воротами Конституційного суду

Учора зранку під Конституційним судом зібрався кількатисячний натовп. Прихильники владної коаліції та опозиційних БЮТу, "Нашої України" і "Народної самооборони" тримали прапори й вигукували гасла. Відвертої агресії одне до одного не виявляли.

Перед головним входом стоять народні депутати з опозиції. Група "нашоукраїнців" і "бютівців" блокує ворота, які ведуть на територію суду. Поряд, на вулиці Горького, близько сотні "беркутівців". Вони не пропускають на засідання суду журналістів. До них підходить нардеп від Партії регіонів Юрій Мірошниченко, 37 років, і наказує пропустити. "Беркутівці" пропускають.

О 9.30 голова Конституційного суду Іван Домбровський оголошує, що на засідання прийшли шестеро суддів. Решту не пускають біля воріт. Тому засідання не почнеться, поки в залі не буде бодай 12 суддів.

Тим часом на вулиці натовп намагається відтіснити опозиційних нардепів від воріт, аби всередину зайшли судді і представники парламенту й уряду.

— Янукович, дорогой, не волнуйся — мы с тобой! — кричать прихильники прем"єра.

До воріт протискується суддя-доповідач у справі щодо указу президента про розпуск Верховної Ради Сюзанна Станік, 52 роки. Вона енергійно відпихає руками оточуючих.

— Пустіть мене на роботу! Ви не маєте права мене тут тримати. Я суддя Конституційного суду! — з перекошеним обличчям кричить вона.

Натовп тисне, і Станік опиняється біля нардепів-"бютівців" Олександра Турчинова, Богдана Губського і Михайла Волинця, які блокують ворота. Станік дивиться на них і каже:

— Мені дуже приємно, що Волинець поруч зі мною, але мені треба на роботу.

"Бютівець" відштовхує Станік корпусом від воріт. Та кілька разів б"є його по обличчю. Волинець не захищається. Позаду них Губський бере мегафон і кричить:

Лукаш у спідниці, однак задирає одну ногу, тоді другу

— Станік має дві квартири в Києві й у Криму!

Звинувачує її в хабарах. Каже, що вона повинна за це відповісти. У Станік, яка саме дає ляпаси Волинцю, розкуйовджене волосся й розхристаний одяг. Вона чує слова Губського і обертається.

— Преса, я хочу зробити заяву! — кричить журналістам. — Дуже низько оцінює мене СБУ — в 12 мільйонів (Служба безпеки України оприлюднила інформацію, що саме таку суму отримав один із близьких родичів Сюзанни Станік. — "ГПУ"). Я коштую 120 мільярдів!

Потім обертається до воріт:

— Откройте мне двери!

Представниця Кабінету Міністрів Олена Лукаш, 30 років, підбігає з двома чоловіками до триметрового паркана із зовнішньої сторони. Ті підсаджують її догори. Лукаш у спідниці, однак задирає одну ногу, тоді другу, і її підхоплюють уже з внутрішнього боку. Вона тікає на задній двір будівлі Конституційного суду. Ті, хто їй допомагав, відштовхують "нашоукраїнців", які намагалися наздогнати Лукаш.

— Журналісти, допоможіть мені пройти! — гукає біля воріт Станік. — З України сьогодні сміється весь світ!

— Пані Станік, чого ви обурюєтесь? — відповідає Турчинов, стримуючи натовп.

Запитує, хіба сама суддя не зацікавлена в тому, аби провели перевірки щодо звинувачень її у хабарництві та виявили правду.

— Я суддя, яка має недоторканність, — відказує Станік.

У цей момент "беркутівці" починають розштовхувати опозиційних нардепів. Ті опираються, але змушені відступити. Судді заходять до будівлі.

— Уперше в Україні бачу, щоб міліція била депутатів! — скаржиться "нашоукраїнець" Руслан Князевич, 32 роки.

Він накульгує і на зап"ясті показує велике червоне садно від удару.

— Меня впервые били "омоновцы", — каже Давид Жванія, 39 років, з "Нашої України". — Уникальный факт в том, что всех депутатов "регионалов" ОМОН знает в лицо. Их слушают и действуют так, как они командуют.

Усередині з годинним запізненням починається засідання суду. Домбровський час від часу перемовляється зі Станік. Та замовляє собі чай.

Щодо конституційності указу дискутують представник коаліції Юрій Мірошниченко та представник президента Володимир Шаповал. За його спиною сидить Олена Лукаш. Мірошниченко дивиться на неї, коли відповідає на запитання Шаповала. Вона йому або схвально киває, або заперечливо махає рукою.

Зараз ви читаєте новину «"Беркут" бив народних депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі