четвер, 19 червня 2008 19:26

Балогу звинувачують у польотах за державний кошт

У вівторок народні депутати із групи "Народна самооборона" надіслали до Генпрокуратури запит із вимогою перевірити, чи зловживає голова Секретаріату президента Віктор Балога, 45 років, службовим становищем, коли користується чартерними літаками. Нардепи оприлюднили список його перельотів із датами й іменами пасажирів.

На роботу до Києва Віктор Балога перейшов восени 2005 року, після призначення міністром із надзвичайних ситуацій. Тоді в інтерв"ю "ГПУ" він розповідав, що родину до столиці із села Завидово Мукачівського району Закарпатської області не перевозитиме. Не забрав він родину до Києва, коли очолив Секретаріат президента. А от сам на Закарпаття літав часто. За даними "самооборонців", за останні півтора року — 56 разів. Тобто майже щотижня. Лише торік після розпуску президентом Верховної Ради глава його секретаріату не залишав Київ вісім тижнів поспіль.

У третині перельотів Балогу супроводжувала дружина Оксана. Також найближчі соратники — нардепи Ігор Кріль та Василь Петьовка. Із десяток разів Віктор Іванович брав із собою екс-спікера парламенту Івана Плюща. Літав не лише Україною. "Самооборонці" нарахували 11 польотів до Франції, Греції, Лівії, Швейцарії та Австрії.

Найбільше використовували літаки Як-40 та Learjet60. Голова Державного управління справами Ігор Тарасюк заявляє, що Балога на літаках авіакомпанії "Україна" за державні гроші не літав. А Петьовка додає, що літаки вони орендують своїм коштом.

За переліт із Києва до Ужгорода і назад на орендованому Як-40 треба заплатити майже 45 тис. грн, а на Learjet60 — 15 тис. Тобто загальна вартість польотів за півтора року могла становити майже 1,5 млн грн.

За 2007 рік Віктор Балога задекларував 229 704 грн доходу. Це його зарплата в секретаріаті. Дружина, на яку записаний сімейний бізнес, заробила 841 тис. 11 грн.

Віктор Балога — третій український високопосадовець, якого  звинувачують у використанні державних літаків у власних цілях. Триває суд над екс-міністром транспорту Миколою Рудьковським — він за бюджетні гроші чартером літав до Парижа з моделлю Олександрою Ніколаєнко. Також прокуратура звинувачує в нецільовому використанні службових літаків лідера "Народної самооборони", міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Мовляв,  2005 року той літав за кошти держави із сім"єю на відпочинок.

Для відповіді депутатам на запит Генпрокуратура має 10 днів.

Зараз ви читаєте новину «Балогу звинувачують у польотах за державний кошт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі