пʼятниця, 03 лютого 2012 07:00

Балога пропонує рятуватися від холоду бігом

Валерій Хорошковський у середу вперше прийшов на засідання уряду як міністр фінансів. До 18 січня він очолював Службу безпеки України. Хорошковського називають кандидатом на прем'єрську посаду.

– Пане міністре! Можна коментар? – кілька журналістів гукають його через стрічку, що відмежовує урядовців від преси.

Хорошковський коситься в бік преси, робить вигляд, що не почув і йде до віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

Прем'єр 64-річний Микола Азаров зосереджується на питанні енергозбереження.

– Фахівці проводять обстеження теплових втрат у житлових будинках, – каже. – Їх висновок – стандартний радянський будинок споживає тепла в два рази більше норми. Люди сплачують за тепло у два рази більше необхідного. Треба ретельно утеплити і модернізувати все житлово-комунальне господарство: від теплоцентралей і мереж до стін і вікон будинків. І після цього справедливо буде, що люди стануть оплачувати стільки, скільки реально коштують послуги.

Перегортає папірці з промовою та продовжує:

– Держава створює стимули для модернізації житлово-комунального господарства і виділяє ресурси. Переглянемо будівельні нормативи, щоб ніколи не повертатися до цієї проблеми. Місцева влада сформує практичні рішення з енергоефективності для кожного будинку. Громадяни, які хочуть модернізувати житло, отримають технічну і кредитну підтримку, компенсацію своїх інвестицій у теплоізоляцію.

Після вступного слова прем'єра журналістам дозволяють залишитися у залі, хоча раніше наполягали перейти у прес-центр.

– 25 людей померли від переохолодження, – доповідає перший віце-прем'єр 47-річний Андрій Клюєв. Однак у прес-службі Міністерства надзвичайних ситуацій повідомили про 43 загиблих. – Організовано близько 1600 цілодобових пунктів обігріву. Соціальні служби посилили нагляд за станом здоров'я самотніх літніх осіб.

Журналісти спускаються поверхом нижче.

– Пік холодів буде у кінці тижня, – виходить на брифінг міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога, 48 років. – Температура вночі буде до мінус 30.

– Як людям рятуватися? – питають у нього.

– Є рецепт, – усміхається. – Кожного ранку 8-10 кілометрів бігати. Я обливаюся холодною водою. Круглий рік. Здоровий спосіб життя дасть можливість і демографічну ситуацію покращити.

Йдеться про сотні мільярдів

Для модернізації тепломереж потрібен спеціальний закон, каже екс-міністр житлово-комунального господарства 50-річний Олексій Кучеренко:

– Там мають бути прописані механізми фінансування програми енергозбереження, паспортизація будівель, пільгового кредитування людей. Такий законопроект подали у Верховну Раду два роки тому. Його не розглядали. А всі ці перевірки тарифів прокуратурою, індивідуальні котли, як пропонує Азаров — повна нісенітниця та визнання власної неспроможності вирішити проблему. Не зрозуміло, де брати гроші на ці програми. Йдеться про сотні мільярдів гривень.

 

Зараз ви читаєте новину «Балога пропонує рятуватися від холоду бігом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі