середа, 27 жовтня 2010 08:29

Азарова провели повз мітинг чорним ходом

"Хіба ж не можна до людей вийти? Ми ж не з рогачами", — каже підприємець Тетяна Варич, 40 років.

26 жовтня близько 300 підприємців вийшли на акцію протесту до Вінницької облдержадміністрації. Вимагають не скасовувати спрощену систему оподаткування. Чекають на прем'єр-міністра Миколу Азарова біля центрального входу в будівлю. Він приїхав у Вінницю з робочим візитом. Однак прем'єра привозять трьома білими "мерседесами" і в оточенні чотирьох охоронців проводять чорним ходом усередину, аби той не зустрівся з людьми.

— Та він не вийде, побоїться. Йому ж нема що людям сказати, — говорить інша підприємець.

Підходить чоловік у шкіряному кашкеті. Пропонує перекрити чорний хід, щоб Азаров не зміг виїхати, доки не поговорить з ними. Частина людей йде туди.

— Хай порахує наші витрати. У мене йде на податок, світло, Пенсійний фонд, оренду приміщення до трьох тисяч гривень. Якщо податок ще піднімуть, не буде за що жити, — додає 38-річна Тамара Слатвінська, власниця ательє з ремонту одягу.

У цей час в ОДА йде нарада глави уряду і керівництва області та міста. Азаров розповідає, що відвідав житловий мікрорайон Поділля у Вінниці. Тимофій Гіренко, керівник будівельного концерну "Поділля", пропонував державі брати участь у фінансуванні будівництва. Тоді ціна житла буде значно нижчою.

— Але у нас можуть дозволити собі купити квартири ті, в кого житло вже є, — каже російською 62-річний Микола Азаров. — Я ось летів до вас і читав довідки. У вас, виявляється, є сім недобудов. Готові десь відсотків на 70. Треба добитися, щоб до кінця року вони були здані. От ви кажете, треба погасити кредитні ставки. А скільки держава має взяти на себе?

— 10, 20, 50 відсотків, — вигукують із зали.

— От такі різні пропозиції. І це ми повинні гасити з держбюджету. Як же так? У міському й обласному бюджеті на це у вас коштів немає, а в загальнодержавному є? — запитує у зали. — Давайте разом шукати ресурси.

Прем'єр обіцяє виділити кошти на закінчення будівництва хірургічного корпусу обласної лікарні ім. Пирогова. Також започаткувати пілотний проект зі зведення медичного центру на базі медуніверситету. Розповідає про ріст цін на продукти:

— Ось всі почали гречку закуповувати. Ми кажемо, що в країні повно запасів гречки, не купуйте багато. Зараз ажіотажу немає, гречка стоїть. Усе спокійно.

У залі засідань чути голоси з вулиці: "Азарова! Азарова!", "Джигу — до народу!" Прем'єр-міністр цікавиться, що відбувається. Микола Джига, губернатор Вінниччини, тихо каже, що то мітингувальники.

— Ну, що ж, кожна людина має право брати участь в акції протесту. Потрібно прислуховуватися до людей, — говорить Азаров. — Але Податковий кодекс у нас змінений у кращий бік. Ми малий бізнес звільняємо від податків на 10 років. Нам потрібні висококваліфіковані спеціалісти. Зараз всі торгують секонд-хендами, а за кілька років вони підуть з ринків. І зітхнуть з полегшенням, бо знайдуть висококваліфіковану роботу.

Нарада триває 1,5 год.

З ОДА прем'єр виходить так, як і зайшов, — через чорних хід.

До людей виходить міський голова Володимир Гройсман. Потім помічник Азарова забирає листа з вимогами підприємців. Інші чиновники йдуть проводжати прем'єр-міністра.


Напередодні страйкували львівські підприємці.

— Ганьба нечесній владі! — скандують учасники мітингу біля пам'ятника Тарасові Шевченку у Львові. Між рядами маніфестантів ходить дівчина в коробці з написом "Податковий кодекс". Тримає косу, на лиці — маска, схожа на обличчя прем'єр-міністра Миколи Азарова.

— Азаров — то справжня смерть із косою. Хоче нам, дрібним підприємцям, перекрити кисень. Та люди в Україні й так до відчаю доведені. А приймуть новий Податковий кодекс — можна йти вішатися, — говорить таксист Сергій Кабанов, 50 років. — У Львові п'ять тисяч таксистів. Більшість мають за 40 років. Якщо введуть захмарні податки, мусять шукати нову роботу. Куди ж вони підуть?

Акцію проти нового Податкового кодексу та за відставку уряду Азарова організували Асамблея громадських організацій малого і середнього бізнесу України й альянс "Чесні податки". На мітинг у понеділок прийшли близько двох тисяч осіб. Ті, що ближче до сцени, тримають плакати "Де канікули для малого бізнесу?", "Податковий кодекс Азарова — вінок на могилу дрібного бізнесу!", "Зупинимо податкове гетто!".

— Усі працівники нашого ринку голосували за Віктора Януковича, бо вірили, що він допоможе розвиватися малому бізнесу. А маємо тільки нові проблеми, — говорить львів'янка Марія Корсак, 37 років. Вона продає молодіжний одяг на ринку Південний. Виховує двох синів-школярів. — Якщо відмінусувати оренду, я заробляю до 3 тисяч гривень на місяць. Із них плачу 200 гривень єдиного податку, плюс 210 — доплачую у Пенсійний фонд. Заробітку вистачає хіба на харчування, дещо з одягу дітям. А влада хоче, щоб я платила дві тисячі гривень податків. Заробляти копійки буду!

Повз проїжджають три десятки таксі. Сигналять на знак підтримки. Ігор Гурняк, 39 років, голова Асамблеї, зачитує резолюцію.

— Вимагаємо відставки уряду Азарова–Тігіпка у повному складі як такого, що не володіє здатністю вивести економіку з кризи та не має наміру цього робити. У разі прийняття Податкового кодексу ми розпочинаємо податковий страйк.

Мітинг тривав 1,5 год.

Зараз ви читаєте новину «Азарова провели повз мітинг чорним ходом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі