вівторок, 03 квітня 2007 17:07

Януковичу цілували руки

Автор: фото: reuters
  Прихильник Віктора Януковича цілує йому руку, як зазвичай це роблять із патріархами або митрополитами церков
Прихильник Віктора Януковича цілує йому руку, як зазвичай це роблять із патріархами або митрополитами церков

На вчорашнє ранкове засідання Верховної Ради прийшли депутати від владної коаліції та більшість міністрів на чолі з прем"єром Віктором Януковичем. Спікер Олександр Мороз пропонує депутатам зареєструватися. Янукович, одягнувши окуляри, дрімає перед комп"ютером. Розплющує очі, коли до мікрофона підходить єдиний "нашоукраїнець" у залі — Сергій Головатий, 52 роки.

— Слова президента про верховенство права — це лише красне слівце, — говорить колишній міністр юстиції.

Каже, що указом про розпуск Верховної Ради президент порушив Конституцію. Додає, що йому самому уряд Януковича не подобається. На цих словах обертається до прем"єра. Говорить, що не схвалює дерибан країни, який влаштували міністри. Пропонує усім — президенту, парламенту й уряду — зробити крок назад і сісти за стіл переговорів.

Лідерка парламентської більшості Раїса Богатирьова зазначає, що Конституційний суд має працювати цілодобово й ухвалити рішення щодо указу президента.

Члени Кабміну сидять у своїй ложі. Міністра оборони Анатолія Гриценка та глави МЗС Арсенія Яценюка немає. Замість останнього прийшов його перший заступник Володимир Огризко. Та біля міністрів він не сідає, стоїть позаду у дверях.

Мороз надає слово Віктору Януковичу, 56 років. Той критикує президента. Каже, що Ющенко потрапив під вплив опозиції.

Огризко біля міністрів не сідає, стоїть позаду у дверях

— Люди повинні знати: якщо конституційні рішення не будуть скасовані... — говорить про укази президента Янукович і раптом затинається. Журналісти підсміюються. Прем"єр кілька секунд думає, тоді виправляється: — ...Якщо антиконституційні рішення не будуть скасовані, рівень їх життя погіршиться.

На думку Януковича, єдиний вихід — це рішення Конституційного суду.

Після виступу прем"єр іще якийсь час слухає, як коаліціанти засуджують Віктора Ющенка. Потім іде на вулицю. За ним — міністри. Зі сцени Янукович виступає перед тисячним мітингом своїх прихильників, які зібралися під стінами парламенту й уряду.

— Це не лише помилка. Це крок, направлений проти держави й народу України, — говорить прем"єр.

Іде тиснути людям руки. Лунає пісня: "Партія регіонів за любов і волю, Партія регіонів назавжди з тобою!". Люди вітають Януковича, свистять і кричать. Дев"ятеро охоронців відпихають натовп.

— Нет, давай сюда, — підходить іще ближче Янукович.

Його очі горять, він усміхається. До Кабміну йде пішки, біля людей. Прихильники біжать слідом. Охорона відпихає перехожих. На вулиці Грушевського утворюється великий затор.

— Янукович — наш президент! — кричать жіночки, а якийсь чоловік крізь стрій охоронців дотягується до прем"єра й цілує йому руку.

Янукович підходить до Кабміну. Урядова охорона допомагає відтіснити людей за турнікет. Прем"єр піднімається на східці перед центральним входом, обертається й обома руками посилає своїм прихильникам три повітряні поцілунки. Ті в захваті кричать. Ще секунд десять прем"єр мовчки задоволено дивиться на них, потім заходить усередину.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу цілували руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі