понеділок, 02 лютого 2009 18:22

Янукович вимагає звіту Тимошенко

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Голова Верховної Ради Володимир Литвин учора обурювався тим, що Партія регіонів хоче знати, чи є у парламенті коаліція
Голова Верховної Ради Володимир Литвин учора обурювався тим, що Партія регіонів хоче знати, чи є у парламенті коаліція

Під час учорашнього засідання погоджувальної ради 52-річний спікер Володимир Литвин пересварився з депутатами від Партії регіонів. Перепалка почалася з того, що "регіонали" зажадали негайного звіту уряду перед Верховною Радою. Більше години народні обранці вирішували, коли заслухати Кабмін. Урешті вирішили — у вівторок по обіді.

Перед засіданням спікера його радісно зустрічає перший заступник Олександр Лавринович. Кілька хвилин вони весело про щось перемовляються. Тим часом сходяться депутати.

Литвин каже, що першим питанням у вівторок Рада має розглянути виділення коштів табору "Артек". Оскільки напередодні Кабмін розробив проект змін до держбюджету про додаткове асигнування близько 60 млн грн.

— Треба закрити цю тему, щоб не виставляти Україну на посміховисько, — зазначає він.

Слово бере лідер Партії регіонів Віктор Янукович, 58 років.

— "Артек" — це, безумовно, одне з найболючіших питань. Але, як кажуть, хай це буде найбільше горе, тому що в нас проблеми з бюджетом. Він не виконується, — говорить, насупившись. — Ми вимагаємо на цьому тижні заслухати звіт уряду разом із президентом, почути правду від прем"єра і президента, насамперед щодо економічного стану в країні.

— Спочатку звіт! — вигукує з місця нардеп від Партії регіонів Ганна Герман, 49 років.

— Звіт! Звіт! — підтримує її однопартієць 44-річний Владислав Лук"янов, який сидить поруч. Стискає в руках мікрофон. — Ми вимагаємо звіту.

— Спокійно-спокійно,— тихо каже до нього Герман, поглядаючи з-під окулярів. Злегка крутиться на стільці.

Янукович продовжує. Каже, що опозиція готова об"єднатися із владою в подоланні наслідків економічної кризи.

— Але ми повинні сказати правду про те, що робиться в країні. А коли отримаємо діагноз, тоді будемо вирішувати, як лікувати цю хворобу. Достатньо вже болтати язиками, — додає лідер "Регіонів".

Герман киває. Міністр Кабміну Петро Крупко, 50 років, просить депутатів терміново розглянути резолюцію про недовіру уряду.

— Це питання треба розглянути завтра на вечірньому засіданні. Уряд вважає, що дане питання вже перезріло, — додає міністр.

Ми повинні сказати правду про те, що робиться в країні

Його підтримують "бютівці" та "нунсівці".

Литвин пропонує зібрати пізніше окреме засідання і визначитися щодо розгляду цього питання.

— Не треба це спускати на тормозах! — підвищує голос лідер "Регіонів". — Треба ці питання терміново розглянути, а також розібратися з тим, є коаліція чи немає.

— Давайте не будемо заходити в клінч, — обурюється спікер. — Хочете заслухати? Давайте! От уже когось пече, чи є коаліція. Верховна Рада працює. Що ще треба?

— А хто відповідатиме? — вигукує Янукович.

— Я! Я нестиму відповідальність за все, — відповідає Литвин. — Ну давайте, розстріляйте мене! Виведіть і розстріляйте. Одного мене четвертуєте всі разом.

Депутати від БЮТ сидять мовчки. Переглядають порядок денний.

Одним із перших засідання залишає Янукович. У коридорі каже журналістам, що його політсила готова взяти на себе відповідальність за ситуацію в країні.

— Ми ніколи не боялися казати людям правду, якою б вона не була, і вживали необхідних дій. Є таке прислів"я народне: "Очі бояться, руки роблять".

Зараз ви читаєте новину «Янукович вимагає звіту Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі