вівторок, 01 лютого 2011 08:00

Янукович проігнорував вшанування героїв Крут

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  29 січня. Під час вшанування пам’яті героїв Крут юнаки розгортають чорну тканину і кричать: ”Україна понад усе! Революція!”
29 січня. Під час вшанування пам’яті героїв Крут юнаки розгортають чорну тканину і кричать: ”Україна понад усе! Революція!”

У суботу працівники Ніжинської райдержадміністрації заходять погрітися до намету біля меморіального комплексу "Пам'яті героїв Крут". Зсувають два столи. Стають ближче до пічки-буржуйки. Комплекс розташований поблизу села Крути Ніжинського району Чернігівської області.

— Люда, ставай тут і нікого за стіл не пускай, — керує жінка у сірій дублянці. — Це тепер наш.

Викладають пластикові тарілки, стакани, ложки. Грубими шматками нарізають сало та солоні огірки. Приносять вісім пляшок горілки "Хлібний дар". Біля меморіалу саме вшановують пам'ять 300 київських студентів, які загинули під Крутами 1918 року в бою з більшовиками.

Навколо столу збираються 18 людей. Проголошують тост: "Небесне царство їм, пам'ять вічна. Та, за Україну!" Закушують кулішем. Інших людей до столу не пускають.

Меморіал складається з двох символічних курганів, пам'ятника-стели з тризубом угорі та музею, що розмістили в сімох дерев'яних вагонах. Довкола посадили кущі калини.

Від автостоянки до меморіалу близько 100 м. Треба пройти через залізничний переїзд. За ним — чотири ятки з наїдками. Булочка з маком коштує 3 грн, сосиска в тісті — 4, півлітрова пляшка коньяку "Шабо" — 40 грн.

Біля дороги зібрали армійський намет із вивіскою "Медична частина". Там працюють лікарі з Борзни та Ніжина.

— Діти падають, — каже один із санітарів. — Приводили чотирьох студентів із давлєнієм. Дали їм таблєтки, обігріли та відпустили.

На вшанування автобусами приїхали представники майже всіх патріотичних партій. Немає "Батьківщини" та "Фронту змін". Зранку біля меморіалу проводила мітинг районна влада.

— Людей нагнали із сотню. Вклалися в півгодини та швидко поїхали, — говорить киянка 34-річна Олена Граченко.

Приїжджає екс-президент 56-річний Віктор Ющенко:

— Мене можуть спитати: "Навіщо зараз їхати в Крути?". Сюди приїздить не так багато інтелігенції, молоді, студентства. Не приїжджають президенти та прем'єрміністри. Крути — не самий великий бій за українську незалежність. Але це національна історія. Не буду в майорінні політичних прапорів говорити про політику. Об'єднують націю не різні кольори, а національні ідеали.

На схилі кургану студенти з громадської організації "Відсіч" викладають мотузками на снігу напис "Пам'ятаємо героїв". Канати змочені гасом. Їх підпалюють. Чорний дим вітром відносить у бік поля.

Одразу після мітингу від'їжджає до Києва лідер партії "За Україну!" В'ячеслав Кириленко. Ющенко йде до намету. Там спілкується з людьми та куштує куліш. За півгодини теж їде. Люди розступаються перед його кортежем із трьох джипів "тойота".

Президент Віктор Янукович не приїхав. Лише на своєму офіційному сайті відзначив, що бій під Крутами — урок мужності. Не відвідав він і Аскольдову могилу в Києві, де перепоховані тіла загиблих студентів. Був там лише прем'єр Микола Азаров.

Вшановувати героїв Крут на офіційному рівні почали 2004 року за президента Леоніда Кучми.

Зараз ви читаєте новину «Янукович проігнорував вшанування героїв Крут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі