пʼятниця, 17 грудня 2010 11:32

"Янукович перетворює Азарова на хлопчика"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Головним недоліком теперішньої влади народний депутат Володимир Бондаренко називає її непатріотичність
Головним недоліком теперішньої влади народний депутат Володимир Бондаренко називає її непатріотичність

"Усе в країні змінюється тільки в гірший бік", — каже "бютівець" 58-річний Володимир Бондаренко. По обіді він виходить із сесійної зали у костюмі й вишиванці. Сідає за столом для реєстрації на другому поверсі Верховної Ради.

— О, ви тут. Розпишіться, що були присутні, — працівниця парламенту простягає йому аркуш із прізвищами нардепів.

— Та я тут ще зранку, — Бондаренко розписується. — Нашій владі дуже вигідно жити за російськими стандартами. Там така ж корупція, такий же рівень економічної культури. Для них "Кока кола" чи інші великі компанії — це дуже небезпечно, бо не дають хабарів. А Верховна Рада, замість того, щоб розробляти закони, ділить землю, майно і гроші.

Але ж теперішня влада обіцяє боротися з корупцією, проводити реформи. Чи реально хоча б зменшити корупцію?

— Президент Грузії Саакашвілі показав, що це можливо. У нас — ні, бо стандарти виховання і життя Януковича та й усіх при владі — інші. Законодавство, яке твориться сьогодні, ніким не контролюється, його ніхто не аналізує, не несе юридичної відповідальності. Як результат: протягли закон про тендерні закупівлі з одним учасником.

Влада хоче зробити всіх українців найманими робітниками. Чому зараз іде такий накат на малий та середній бізнес? Бо це вільні люди. Найстрашніше, що свого часу злякало Сталіна в Україні — вільні селяни, які мали землі і виробляли велику кількість продукції. Тому й організували Голодомор. І зараз їх влаштовує найманий працівник, а не маленький власник. Вигідніше ж домовлятися із п'ятьма-шістьма олігархами, ніж із тисячами людей. А те, що влада почала скорочувати апарат, то це проста перестановка.

Політичні чистки?

— Перетасовки. Допуск потрібних людей до фінансових потоків. Янукович перетягує центр впливу в Адміністрацію президента, а Азарова перетворює на хлопчика, який виконуватиме всі команди.

Такі дії влади можуть згуртувати людей?

— Так. Хоча в очах підприємців рейтинг Януковича піднявся. Він виявився добрим дядею, який хлопчикам, які зарвалися, надавав по голові. Більш того, в ряди мітингувальників були запущені люди, які дискредитували підприємців, а потім салютували нібито перемогу.

Тепер на черзі Житловий кодекс — велетенське поле для відмивання державних грошей. Бо це енергетика, водопостачання, каналізації, мережі міст.

Чому влада не бачить глобальних проблем, які стоять перед країною?

— Бачить. Там недурні люди. Хоча фактично йде перетворення країни на тоталітарну державу. Фінансування прокуратури збільшили на мільярд гривень, Міністерства внутрішніх справ — на 15 мільярдів. Нарощують м'язи. Але проблема нашої влади в її непатріотичності. Ми не туди йдемо.

Що маєте на увазі?

— Настирливо говорять про те, що ми маємо увійти у єдиний економічний простір. Але це перекреслить будь-які перспективи для України. ЄЕП — це Росія, Білорусь, Казахстан. У Казахстані одна партія при владі. Вона стовідсотково сформувала парламент. Я був в Астані (столиця Казахстану. — "ГПУ"). У мене там є знайомі українці. Вони — члени парламенту. Запитую, як потрапили. Кажуть, Назарбаєв (президент Казахстану. — "ГПУ") призначив двох українців, двох росіян, німця, єврея, інших — своїх. У Росії теж фактично одна партія. Для проформи є комуністи, які виконують таку ж роль, як наші. Хлопці все поділили між собою і знищили опозицію.

А у нас?

— Пробують всіма методами зробити те ж саме. Намагаються просувати одіозні фігури. Тягнибока використовують як страшилку для консолідації електорату Януковича.

Мільярдер Коломойський нахвалює "Свободу".

— Чому ж йому не хвалити?! Для його єврейської спільноти треба мати такого націоналіста.

Якою буде Україна років за 10? Як Росія, Білорусь?

— Думаю, Бог нас милує. Малий бізнес із багатьох українців зробив більш-менш вільних людей. Ми відчули свободу. Її не так легко забрати.

Але рівень життя відчутно падає. Як виживати далі?

— Проводити реальні реформи. Та ж Грузія, якій це вдалося, була однією з найкорумпованіших країн. А тоді терпець людей урвався, змінилася влада. Плюс війна з Росією зіграла консолідуючу роль.

Чи можуть дії влади спровокувати об'єднання нашого суспільства?

— На щастя, так. Селянина підбили, щоб він викинув свою піч і перейшов на газове опалення. А тепер ціну на газ підняли вдвічі, і ще зроблять так само. У квітні на 50 відсотків від існуючої ціни, у вересні — ще на 50. І що тоді робити людині, в якої немає грошей? Мерзнути? Відбудовувати піч?

Янукович обіцяв покращення життя вже сьогодні. Але хоча б завтра чи післязавтра це можливо?

— У Верховній Раді вони кричали про соціальні стандарти. Про дітей війни, чорнобильців. І що? Пенсійна реформа якщо буде проведена, треба буде ще п'ять років відпрацювати, щоб отримати пенсію. А хто прийме на роботу жінку в такому віці? Як правило, після 40 років не беруть.

Другий фактор, який зачепить людей, — проблема із квартирами. Житловий кодекс торкнеться сотень тисяч, які можуть вийти на вулиці. Лише у Києві у квартирній черзі 140 тисяч людей.

Коли люди почнуть вимагати інакшого ставлення до себе?

— Влада може поступати грамотно — не дотискати до кінця. Свої ж проблеми паралельно вирішуватимуть — із державної кишені вимиваються величезні фінансові потоки. По зимовій Олімпіаді немає жодного документа, а вже виділяють 20 мільярдів на її фінансування.

Підприємці активно протестували проти Податкового кодексу. Це чогось навчило владу?

— З наступними кодексами будуть акуратнішими — виймуть найодіозніші статті. Але потім тихесенько по одній їх проведуть.

Поки що влада працює не для України, а для сусідів та для себе.

Виборці розчарувалися у Януковичу?

— Так. Але є відсотків 20, які завжди його підтримуватимуть.

Чи може Янукович піти шляхом Саакашвілі і взяти у свою команду молодих людей?

— Він уже взяв. Колесніков, Ахметов, Клюєв — не старі. Їм на трьох Україну поділили. Юрієві Єнакієвському (за словами колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, кримінальний авторитет, нардеп-"регіонал" Юрій Іванющенко, який живе у Монако. — "ГПУ") дали основні повноваження. І все у них нормально.

Був заступником міністра юстиції

Володимир Бондаренко працював учителем історії та географії у сільській школі Калинівки на Черкащині. Потім перейшов на комсомольсько-партійну роботу. Очолював виконком Ленінградського району Києва. Був заступником голови столичної міської держадміністрації, 1996-го — заступником міністра юстиції. Того року вперше став народним депутатом. Входив до фракції партії "Реформи і порядок". На останніх виборах пройшов до Ради за списком БЮТ.

Звіз старовинні хати під Київ

На території етнографічного комплексу "Українське село" у Києво-Святошинському районі розміщені старовинні хати із Гуцульщини, Середньонадніпрянщини та Полісся, храм святого великомученика Димитрія Солунського, гончарні, кузні та ґуральні. Тут проводять екскурсії, майстер-класи із гончарства, ковальства, самогоноваріння, приготування козацького кулешу.

— Я привіз туди хати з усієї України, — говорить Володимир Бондаренко. — Мене вражає, який був побут у людей, яке красиве життя, ті ж рушники та сорочки. Я поїхав на Житомирщину. Хотів на хуторі викупити п'ять хат. Мені кажуть, забирайте хоч усі. Приїжджаю: вони всі спалені, а на попелищі риються люди. З однієї хати беруть 10–13 кілограмів металу. Щоб не виймати скоби, палять будинок, а потім все збирають.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович перетворює Азарова на хлопчика"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі