вівторок, 05 жовтня 2010 05:03

Янукович отримав повноваження Кучми

У п"ятницю із самого ранку до будівлі Конституційного суду підтягуються журналісти. До початку засідання ще година, а телеоператори вже зайняли кращі місця на балконах над залою засідань суду.

9.55. До зали заходять депутати-"регіонали" Владислав Забарський та Дмитро Шпенов — вони від імені 252 парламентарів внесли конституційне подання про скасування політреформи. Слідом з"являється представниця президента у Конституційному суді Олена Лукаш.

10.00. До зали заходять судді. Головуючий 58-річний Анатолій Головін 40 хв. зачитує рішення. Присутні слухають стоячи.

— Зміни до Конституції, прийняті 2004 року, порушують статті Основного закону. Верховна Рада мала право розглядати законопроект та поправки до нього лише після висновку Конституційного суду. Але між законопроектом, який розглянув Конституційний суд, та законом, який врешті прийняли, існують значні відмінності.

Головін відпиває води та хриплим голосом зачитує вердикт:

— Суд вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції, закон "Про внесення змін до Конституції" від 8 грудня 2004 року номер 2222-4 у зв"язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та прийняття. Він втрачає чинність.

Олена Лукаш полегшено видихає. До цього стояла спершись на стіл стиснутими кулаками.

За скасування політреформи проголосували всі 18 суддів. Двоє додали окремі думки. Припускають, що один із них — Віктор Шишкін. Його донька є народним депутатом від БЮТу.

Судді ще виходять, а журналісти швидко спускаються до виходу — поговорити з  Лукаш. Але рішення суду першим коментує "бютівець" Сергій Власенко, 43 роки:

/>— Конституційний суд прийняв ганебне рішення. Юридичної логіки немає. Є чиста політика. Ми прокинулися в 1996-му. І я став на 14 років молодший.

Хочу нагадати суду, що четверо його суддів призначені з"їздом суддів, якого не існувало в Конституції 1996 року. Хай складуть повноваження, бо отримали їх два тижні тому. Хай складе повноваження суддя Маркуш, яка двома руками підстрибувала у Верховній Раді, коли голосувала за конституційну реформу.

Власенко відходить.

— Олена Леонідівна, тепер ви йдіть! — гукають журналісти Лукаш.

Вона сидить на дивані біля вікна. Власенко підходить до неї і поплескує по плечу. Лукаш не реагує.

— У мене буде короткий коментар, — каже 33-річна Олена Лукаш. — Конституційний суд відновив дію норм Конституції 1996 року в повному обсязі. Це означає, що в державі всі суспільно-правові відносини врегульовані. Влада буде працювати без конфліктів. На сьогодні перегорнута сторінка чвар, розбрату влади і конфліктів, попереду належить виконати рішення суду, змінити правові акти. Дякую за увагу. Дозвольте.

Вона хоче вибратися з кола журналістів. Повільно йде прямо на операторів, ті вимушені задкувати. Лукаш білими чоботами наступає на чиюсь сумку, не зупиняється.

— Чому 2004-го "регіонали" голосували за зміни до Конституції?

— Хто буде переписувати закони, прийняті за останніх п"ять років? — з усіх боків сиплять запитаннями.

Лукаш зупиняється в дверях, обертається до журналістів і хвалить Конституцію 1996 року:

— За висновками міжнародних інституцій вона унеможливлює авторитаризм, узурпацію влади, встановлює належний захист прав та свобод громадян.


8


СТІЛЬКИ днів Конституційний суд у закритому режимі розглядав подання 252 нардепів про скасування політреформи. Зазвичай, подання розглядають від кількох місяців до кількох років.

Зараз ви читаєте новину «Янукович отримав повноваження Кучми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі