четвер, 03 січня 2008 17:26

Янукович мав власну секретну кімнату

Янукович мав власну секретну кімнату

Торік у липні для екс-прем"єра 57-річного Віктора Януковича виготовили секретну кабіну. Її встановили у Кабміні на сьомому поверсі, між його кабінетом та залою для розширених нарад.

Розмір — лише 10–12 м кв. Виготовлена з металу і захищена від прослуховування. У ній Янукович вів секретні переговори. Фотографії цієї кімнати опублікувало інтернет-видання "Українська правда".

Зовні кімната нагадує сейф. Двері опломбовані. Відкривати їх Януковичу міг лише спеціальний охоронець. Усередині — прозорі стіл та чотири стільці. Кондиціонер підтримує сталу температуру.

Виробило цю "спеціальну екрановану кабіну" товариство "Каліпсо", що розташоване в Києві по вул. Яна. Її серійний номер — 001. Кімнату можна зібрати й розібрати. Нова прем"єрка Юлія Тимошенко цією переговорною кабіною ще не користувалася.

Генерал-лейтенант Служби безпеки України Олександр Скіпальський, 62 роки, вважає, що такі кабіни треба встановити і в Секретаріаті президента, і в Раді нацбезпеки й оборони. Мовляв, дають 100-відсоткову гарантію від прослуховування.

— Це потрібно для таємних нарад, — каже Скіпальський. — Але одна справа, якщо Віктор Федорович зустрічався з віце-прем"єром Андрієм Клюєвим чи кимсь у партійних справах. І зовсім інша, якщо він проводив нараду з міністром оборони чи заступниками генштабу задля благополуччя країни.

Генерал-лейтенант говорить, що дозвіл на ввезення чи виготовлення таких кабін з-за кордону дає Державна служба спецзв"язку. Підпорядковується вона Кабміну. За його словами, наші політики бояться іноземного прослуховування менше, ніж українського.

— Ховаються в таких кабінах від своїх. Бо прослуховують їхні порочні дії, — усміхається Скіпальський.

Служба охорони президента теж забезпечує Віктора Ющенка від прослуховування. Ставлять систему режимних обмежень. У місцях виступу глави держави глушать навіть мобільний зв"язок.

— Але система безпеки певних олігархічних кланів краще технічно забезпечена і здійснюється якісніше, ніж у наших держструктурах, — продовжує Скіпальський.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 52 роки, каже, що політики ховаються в таких кімнатах, бо за ними стежать і конкуренти, і спецслужби.

— Цей психологічний комплекс Мельниченка і диктофона буде ще довго в них жити, — говорить він. — Триває війна еліт, де є розвідка, контррозвідка, секретні переговори. Думаю, що і в президента є така кімната для переговорів.

Зараз ви читаєте новину «Янукович мав власну секретну кімнату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі