четвер, 22 березня 2007 18:05

"Антикризовики" чекають 50 перебіжчиків з опозиції

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Учора в кулуарах Верховної Ради ”нашоукраїнець” Станіслав Сташевський (праворуч) обіймав та цілував комуніста Адама Мартинюка
Учора в кулуарах Верховної Ради ”нашоукраїнець” Станіслав Сташевський (праворуч) обіймав та цілував комуніста Адама Мартинюка

Учора парламент відпочивав після гарячої середи. Голова Верховної Ради навіть поїхав до Вінниці, а засідання вів його перший заступник комуніст Адам Мартинюк, 56 років. У кулуарах біля нардепів ходять з екскурсіями групи дітей.

— Бажаю вам, аби обов"язково через багато років ви повернулися в цей будинок, — прощається з ними екскурсовод з апарату парламенту. — А може, хтось із вас буде такий розумний, що навіть стане президентом!

У відповідь діти тричі кажуть:

— Дякуємо!

А нардепи обговорюють останні події. Зокрема, ідею перейменувати парламентську більшість з "антикризової" на "національної єдності". Мовляв, група Анатолія Кінаха з "Нашої України" переходить до проурядової більшості.

Кореспондент "ГПУ" запитує "нашоукраїнця", колишнього першого віце-прем"єра Станіслава Сташевського, 64 роки, що він про це думає.

— Я не чув про це... Не знаю... — відповідає Сташевський та задкує до дверей.

Там перестріває комуніста Адама Мартинюка. Радо його обіймає, цілує в щоку й щось інтимно шепоче у вухо.

Мартинюк про перейменування говорить охочіше:

— Це робоча зміна, — пояснює він.

Каже, що змінюють її на перспективу. Мовляв, згодом більше людей приєднаються, а зараз антикризова коаліція чекає на позитивне рішення восьми людей Кінаха. Щодо імен інших можливих перебіжчиків ухиляється:

— Поживем, почуєм...

— Я думаю, що треба назвати "коаліція національної зради", — обурюється неподалік "нашоукраїнець" Микола Катеринчук, 39 років.

Один із перших у цьому скликанні втікачів із фракції "Наша Україна" Володимир Заплатинський, 55 років, розповів "ГПУ", що в найближчі місяці очікує 20–25 перебіжчиків із БЮТу та стільки ж — з його колишньої фракції.

Юлія Володимирівна далі ллє бруд на Петра

— Є єдина група для позафракційних депутатів — "Незалежна Україна". Я, її голова, є членом ради коаліції, — каже він.

Очікує, що група Кінаха приєднається до них. Заплатинський переконує, що не просто так називає кількість можливих зрадників. Мовляв, це обґрунтовані цифри, бо він особисто веде переговори.

— 63 депутати нам потрібно, щоби було 300 голосів, — каже.

Підтверджувати чутки про переговори з групою Петра Порошенка чи мільйонерами з БЮТу не хоче.

— Я знаю відповідь, але почекаємо, — хитро посміхається Заплатинський.

Одним із перших кандидатів на перехід до "антикризовиків" у БЮТі називають мультимільйонера Таріела Васадзе, 60 років. Мовляв, на нього легко тиснути через його бізнес — автомобільний завод АвтоЗАЗ. Однак нардеп це заперечує:

— Никакого давления нет. Компания, в которой я работал, это тысячи рабочих мест. Какая бы власть ни пришла, я не думаю, что будут уничтожать.

Близький до Петра Порошенка "нашоукраїнець" Павло Жебрівський, 45 років, теж спростовує чутки про переговори з "антикризовиками".

— Юлія Володимирівна далі ллє бруд на Петра, — каже, насупившись.

Запевняє, що вони готові до кількох років опозиції. Бо розуміють, що ніяких перевиборів уже не буде.

— БЮТ та "Наша Україна" не набрали би більше половини голосів у випадку перевиборів, — зазначає Жебрівський.

Каже, що між "Нашою Україною" і БЮТом був би новий перерозподіл голосів, але не на користь "нашоукраїнців".

— Зараз ключова задача БЮТу — це розчинити "Нашу Україну" в собі, — додає нардеп.

Зауважує, що не всі депутати Кінаха готові перейти до антикризовиків. Із семи чоловік двоє — Микола Оніщук та Станіслав Довгий виходити з "Нашої України" не хочуть.

Зараз ви читаєте новину «"Антикризовики" чекають 50 перебіжчиків з опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі