понеділок, 22 листопада 2010 09:47

"Якщо повернути накрадене, то Податкового кодексу приймати не треба"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Екс-мер Одеси Едуард Гурвіц
Екс-мер Одеси Едуард Гурвіц

Колишній міський голова Одеси 62-річний Едуард Гурвіц цього тижня приїхав до Києва. Удруге за останні чотири роки. Зустрічаємося в кулуарах Верховної Ради. Він тримає портфель із лакованої шкіри під крокодила за 1700 грн — марки "П'єр Карден". Едуарда Йосиповича огортає солодкуватий запах парфумів.

Він стає біля вікна поговорити з "нунсівцем" В'ячеславом Ковалем. Потім — із "бютівцем" Андрієм Павловським. Показує газету "За Одессу без Гурвица". Едуард Йосипович програв останні вибори мера екс-керівникові Антимонопольного комітету "регіоналу" Олексієві Костусєву.

— Це були нечесні й підлі вибори, — каже російською. — В Одесі працювали 120 міжнародних спостерігачів. Вони написали, що в своєму житті таких виборів не бачили. Спостерігач із Грузії сказав: "У порівнянні з тим, що відбулося в Одесі, Міша Саакашвілі просто янгол". Сфальсифікували все.

Експерти говорять, що місцеві вибори були репетицією парламентських.

— Ці вибори — найбільша помилка влади. Тисячі людей стоять під Верховною Радою через Податковий кодекс — це ще одна величезна помилка влади. Коли вона кілька разів наступає на граблі, може так отримати по лобі, що мало не здасться. Якщо довго дражнити народ, буде революція.

Але фальшування були й раніше.

— 2002 року на виборах в Одесі були переписані й сфальсифіковані протоколи. Виконувач обов'язків генпрокурора порушив кримінальну справу. Її вилучали й зупиняли. А 2004-го ці протоколи були направлені в Інститут судової експертизи, де визнали: підписи підроблені. Почали викликати членів виборчої комісії, допитувати. Вони визнали фальсифікацію.

Їх посадили?

— Вони тоді йшли під суд, але Ющенко оголосив амністію. З одного боку, це добре. Бо серед підсудних були учителі, директори шкіл, лікарі. З іншого, суспільство повинно знати, що покарання в таких випадках неминуче.

Що за люди працювали у виборчкомах на місцевих виборах?

— У територіальній виборчій комісії Одеси було 18 осіб, шестеро з яких раніше проходили по кримінальних справах. Секретар тервиборчкому від комуністів Карташова була мною звільнена із завідувача Будинку дитини за знущання над дітьми. Коли комісія це розслідувала, вона перебувала на лікарняному й полетіла відпочивати до Туреччини. Заступник голови комісії — Олексій Козаченко, який очолював штаб Олексія Костусєва, проходить по ряду кримінальних справ, зокрема відмиванню грошей.

Дістає з портфеля папку. Показує брошури, газети, агітаційні листівки. Розгортає газету без назви.

— Вона зареєстрована як "Регіональний вісник". Це офіційний орган Партії регіонів. Випустили без назви. Тираж 350 тисяч екземплярів. Обзивають мене  останніми словами: і бандит, і бездар. Губернатор Едуард Матвійчук каже: "Ми вирвемо помаранчевий уламок із тіла нашого суспільства". Так він 2002 -го сидів біля мене в "Нашій Україні".

Як триває оскарження результатів виборів в Одесі?

— Ми подали до суду. Останній був у суботу. Нам відмовили. Після судової реформи стало зрозуміло, що шукати справедливості в суді марна трата часу. Судді говорять, що нічого приймати не будуть, інакше їх одразу звільнять. Це дуже небезпечно для країни.

Чим це загрожує?

— Одеса на президентських виборах голосувала за "біло-блакитних". У міськраді було 38 членів Партії регіонів. Її думка завжди враховувалась і сприймалася. Місто нормально функціонувало. В економічну кризу побудували дві кращі в країні поліклініки, реконструювали вулиці, Єкатерининська площа стала такою, як 100 років тому, коли була визнана кращою в Європі. В Одесі десятки тисяч людей отримали по тисячі гривень компенсації за комунальні послуги.

Де брали ці гроші? Просили в Києві?

— Ні. Вони не давали з держбюджету навіть те, що нам належало — субвенції.

Хто не виділяв?

— Азаров.

За урядування Тимошенко віддавали?

— Теж ні. Ми ніколи на них і не розраховували. Це марно. Я з початку року просив, щоб нам дозволили випустити позику на 340 мільйонів гривень. Ішов час, дозволу не було. Костусєв постійно казав: вони хочуть загнати місто у боргову яму. Зараз уже треба 430 мільйонів гривень. Тобто за цей час 90 мільйонів ми просто загубили. Тепер Костусєв при владі й каже: "Треба негайно брати".

Що є головною проблемою зараз?

— Корупція. Якщо повернути накрадене, то Податкового кодексу не треба приймати. Якби змусили затягнути ремені всіх багатеньких, то грошей вистачило б на все.

Яку частину крадуть із бюджету?

— Думаю, більш ніж 50 відсотків. Як казав Жванецький: "Коли кажуть, що в нас буде все добре — я не вірю. Якщо скажуть, що погано, то повірю одразу". Вже є певні дзвіночки. Люди виходять на вулиці.

Скільки протримається режим Януковича, якщо не дослухатиметься до таких "дзвіночків"?

— Дивлячись як діятиме. Потрібні стратегічні кроки. Де реформи? Пам'ятаємо, як важко проходили цей шлях Польща, Прибалтика. А Костусєв обіцяв різко знизити тарифи, підвищити всім зарплати в два рази, збільшити у 2,5 разу бюджет. Якщо він це зробить, то на Марсі зацвітуть яблуні й ми продаватимемо яблука на Привозі.

Чи здатна нинішня влада на глобальні реформи?

— Ні, якщо не змінить підхід до формування кадрів і не залучить спеціалістів.

Хіба біля президента немає толкових людей?

— Звичайно, є. Але влада повинна мати націленість на щось. Поки що вона націлена сконцентрувати все у своїх руках. Азаров сказав, що ми створимо таку вертикаль, щоб вказівку з Києва виконувало кожне місто і село. Я перефразував дещо грубо: якщо ви вибудуєте таку вертикаль, то країна опиниться в горизонтальному положенні. Це повна ліквідація місцевого самоврядування. Ми це проходили в Радянському Союзі. Тоді ходив анекдот: "Чим відрізняється соціалізм від капіталізму?" — "При капіталізмі — підйом і спад, підйом і спад, а при соціалізмі: спад — з'їзд, спад — з'їзд. Зараз у нас перший з'їзд уже відбувся".

Яким бачите своє політичне майбутнє?

— 2006 року я пообіцяв сім'ї, що не балотуватимуся в мери і приділю увагу найближчим людям. Але коли Партія регіонів висунула недоумка і маріонетку Костусєва, то пішов у мери. У нього є син Гончаренко. Коли йому було 7 років, мати подала заяву з проханням змінити його прізвище на своє, бо Костусєв не впізнає сина, не платить аліменти. Навіть син сказав: "Мій батько — мерзотник". Син теж балотувався на мера Одеси, але його зняли з цих виборів.

 

 

На час виборів відправив дітей до Ізраїлю

Едуард Гурвіц із дружиною Ольгою Меньшиковою разом 30 років. Виховували сина. На початку 1990-х жінка переїхала в Ізраїль, а чоловік лишився в Одесі. Однак 2006-го Меньшикова повернулася до Гурвіца. Нині керує благодійним фондом і займається соціальними програмами.

У червні 50-річна Ольга народила Едуарду Йосиповичу четверту дитину — доньку. Три роки тому з'явився на світ син. У пари є спільний 27-річний син.

— Маленький мурзік Сашко знає марки машин, радить на якій їздити. Я їжджу на "Ленд Крузері", — розповідає екс-мер. — Манюню теж називаю мурзіком. Така звичка — називати дітей мурзіками. Перед виборами вивіз їх в Ізраїль до тещі. Бо 1998 року на місці, де ми жили, було закладено 16 кілограмів тротилу.

Перша дружина Едуарда Гурвіца загинула в автокатастрофі. Донька від першого шлюбу працює в Києві.

 

Одним із перших створив кооператив

Гурвіц родом із міста Могилева-Подільського Вінницької області. Працював виконробом у будівельних організаціях Одеси. Під час перебудови створив кооператив "Екополіс". Очолив у місті Жовтневу райраду. Тричі був обраний народним депутатом України і тричі — мером Одеси.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо повернути накрадене, то Податкового кодексу приймати не треба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі