четвер, 09 вересня 2021 07:45

Якщо не буде реформ, США поставлять хрест на Зеленському

Автор: REUTERS
  Президент України Володимир Зеленський, 43 роки, сидить у кабінеті президента США 78-річного Джозефа Байдена під час ­зустрічі 1 вересня у Вашингтоні
Президент України Володимир Зеленський, 43 роки, сидить у кабінеті президента США 78-річного Джозефа Байдена під час ­зустрічі 1 вересня у Вашингтоні

— Ми передали вашій команді, пане президенте, список ­полонених з України. ­Деякі перебувають на окупованому Донбасі, в анексованому ­Криму, в Росії. Їх майже 450 осіб. Яку допомогу можуть надати США в цьому питанні? — каже президент України 43‑­річний Володимир ­Зеленський ­главі Сполучених Штатів Америки 78‑річному Джозефу Байдену 1 вересня. Зустрілися в Білому домі у Вашингтоні.

Дату зустрічі переносили двічі. Зеленський прилетів до США з дружиною та низкою урядовців. Зупинилися в п'ятизірковому готелі "Хей-Адамс", через дорогу від Білого дому.

За кілька днів президент провів понад десяток зустрічей, підписали 14 угод, меморандумів і спільних заяв. Із першою леді вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні, відкрили "Український дім". У маєтку першого президента США Джорджа Вашингтона запустили екскурсії українською мовою.

Зеленський відвідав авіабазу в Каліфорнії, зустрівся з конгресменами, керівництвом компанії "Епл", представниками американських ділових кіл. Презентував План трансформації України.

"План трансформації України — це 80 проєктів на 277 мільярдів доларів. Цей документ дає відповідь, якою буде Україна через 5–10 років. Було б незле, щоб про цей план Зеленський розказав і українцям", — пише журналіст 50‑річний Сергій Руденко у фейсбуку.

— Україна отримала домашнє завдання. Це було повторення того, яке ми отримали торік від Міжнародного валютного фонду. Нагадали про наші обіцянки. Тепер головне — не втратити цей шанс і добре попрацювати, — коментує результати візиту українського президента до Вашингтона політолог 43‑річний Віктор Таран.

— Розмова між президентами тривала 2 години. Cудячи з відкритих джерел, була непроста. Про провалені реформи, про загравання з Китаєм, проросійське оточення Зеленського. Згадали про Коломойського та Єрмака. За пів року побачимо, чи дослухався Зеленський до зауважень Білого дому.

Цей візит не передбачав підписання важливих документів. Однак спільна політична заява США та України — в позитивній для нас тональності. В ній не було перемог у вигляді плану дій стосовно членства в НАТО для України, ні відвертих зрад, зокрема по "Північному потоку-2" (у спільній заяві йдеться, що Сполучені Штати виступають проти газопроводу в обхід України "Північний потік-2". Хоч 21 липня США та Німеччина оголосили, що домовилися про завершення будівництва цього російського газогону. — ГПУ).

Конкретні пункти підказують, як добитися більшої підтримки США. Україні треба прийняти закони про реформу СБУ, про перевірку інвестицій, завершити судову реформу, чесно обрати голову Спеціальної антикорупційної прокуратури та директора Антикорупційного бюро. Зеленському знову натякнули — треба боротися з олігархами.

Які висновки з візиту? Це не те, на що ми сподівалися. Для Зеленського — це багато, а для України — мало.

З другого боку, вперше за багато часу українсько-американські відносини вийшли на рівень конкретних пропозицій. США показали, що більше не вірять обіцянкам, а вимагають справ. Вказали завдання на найближчий рік. Їх реально виконати протягом шести місяців. Якщо Зеленський почне зміни — це шанс для країни вийти на інший рівень розвитку. Якщо ні, то США поставлять хрест на ньому й чекатимуть нового президента, який буде здатен вести дорослу політику.

60 мільйонів доларів виділять Україні Сполучені Штати Америки. Зокрема, на закупівлю переносних протитанкових ракетних комплексів "Джавелін". Також цього року нададуть $45 млн гуманітарної допомоги через російську агресію.

Про що домовилися у Вашингтоні

Українська компанія Енергоатом та американська "Вестінгауз Електрик" (постачальник ядерного палива для атомних електростанцій. — ГПУ) домовилися про залучення технології та інвестиції для спорудження п'яти блоків ядерного реактора вартістю близько $30 млрд.

Укроборонпром уклав три угоди з американськими компаніями на $2,5 млрд. Міністерство аграрної політики підписало меморандум із Міжнародною фінансовою корпорацією про фінансування зрошувальних проєктів.

Експортно-імпортний банк Сполучених Штатів готовий збільшити суму підтримки України до $3 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Якщо не буде реформ, США поставлять хрест на Зеленському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі