четвер, 13 листопада 2008 19:04

Яценюка відправили у відставку

— "Регіонали" влаштували бійку! Розбили скло і вибили двері. Покидьки! — каже нардеп-"бютівець" Андрій Павловський, 43 роки, і показує порізану долоню й розбиті окуляри.

У середу між депутатами БЮТ і Партії регіонів сталася сутичка. Билися не в сесійній залі, а на балконі парламенту — звідти йде управління системою для підрахунку голосів депутатів "Рада". "Бютівці" намагалися зірвати голосування щодо відставки голови Верховної Ради Арсенія Яценюка.

Перед цим два дні поспіль депутати від Партії регіонів вимагали внести до порядку денного питання про звільнення спікера. "Бютівці" його захищали — блокували трибуну. Казали, що наступною може стати прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

— Два місяці лежить заява Арсенія Петровича щодо його звільнення з посади, — зазначає "регіонал" Олександр Єфремов на ранковому засіданні у вівторок. — Регламентний комітет розглянув її. Ми готові працювати над нею в сесійній залі.

Спікер заяву на голосування поставив, але опозиції не вистачило чотирьох голосів. Під час перерви в кулуарах парламенту один із лідерів Партії регіонів Борис Колесніков майже півгодини домовлявся з депутатами з партії "Єдиний Центр" Ігорем Крілем, Віктором Тополовим, Василем Петьовкою і Михайлом Полянчичем.

— Так что, мы договорились? — запитує "регіонал". Отримавши ствердну відповідь, іде.

Наступного дня перед засіданням кулуарами на інвалідному візку їде депутат від Партії регіонів Олексій Журавко, 34 роки.

— Ну що, Ярославе Михайловичу, будем мочити Яценюка? — звертається до однопартійця Ярослава Сухого, 57 років.

— Ага! Скоро, — відповідає той. Допомагає Журавку заїхати до сесійної зали.

Спочатку депутати відсторонюють Яценюка від проведення засідання. Керівництво Радою переходить до першого віце-спікера "регіонала" Олександра Лавриновича, 52 роки.

Із десяток "бютівців" виходять із зали. За ними поспішають "регіонали". За кілька хвилин вони вже б"ються на парламентському балконі.

— Виводиться з ладу система "Рада", депутати БЮТ зчиняють розбій. Я прошу генпрокурора спостерігати за цим, задокументувати. Депутатський мандат не звільняє від відповідальності за хуліганство, — говорить у мікрофон Лавринович.

Генпрокурор Олександр Медведько киває. Він сидить у парламентській ложі. Прийшов прозвітувати перед депутатами щодо того, чи відкриті проти їхніх колег кримінальні справи.

За півгодини працівники апарату Верховної Ради лагодять систему для голосування, ремонтують двері й прибирають скло.

Невдовзі Партія регіонів, "Єдиний Центр", Компартія і Блок Литвина таки відставляють Яценюка.

— Кримінальних справ щодо народних депутатів у провадженні правоохоронних органів на даний час немає, — заспокоює присутніх генпрокурор.

Додає, що не помітив, хто кого із депутатів бив. Але якщо нардепи офіційно звернуться до Генпрокуратури, то розбереться.

У театральній касі на першому поверсі Ради хваляться, що депутати всіх фракцій активно купують квитки на виступ грузинського національного балету "Сухішвілі".

Під час голосування у залі були відсутні лідери Партії регіонів Віктор Янукович і Рінат Ахметов.

— Вони тут. Ми сьогодні вночі звезли майже всіх, — запевняє Єфремов у кулуарах.

У залі були відсутні Янукович і Ахметов

34-річний Арсеній Яценюк виходить у коридор поспілкуватися з журналістами.

— У тому, що відбулося, немає ніякої трагедії. Це змова і "візантійщина" в чистому вигляді. Мене пішли, щоб я повернувся, але вже не сюди, — криво усміхається колишній голова парламенту.

У четвер зранку стає відомо, що депутат-"нунсівець" Олександр Омельченко, 70 років, зареєстрував проект постанови щодо обрання спікером 52-річного Володимира Литвина.

— Це моя особиста ініціатива, — пояснює Омельченко в кулуарах.

До нього підходить Литвин. Бере колишнього міського голову Києва під руку.

— Дуже вдячний вам, що ви мене висунули на цю посаду, — усміхається лідер однойменного блоку. Повертається до журналістів: — Я не впевнений, чи хочу посісти її. Тому зараз поїду, щоб не брати участі в переговорах. Виключу телефони, щоб мене не турбували. Можливо, з"їжджу на деякий час у село.

У сесійній залі віце-спікер Олександр Лавринович оголошує про закриття засідання. Мовляв, керівники фракцій домовилися попрацювати в комітетах до наступного вівторка, аби розглянути антикризові законопроекти уряду.

За словами "регіонала" Юрія Мірошниченка, його партія у вихідні консультуватиметься з усіма політичними силами щодо кандидатури на посаду спікера. Додає, що їхнім висуванцем є Олександр Лавринович.

"Нашоукраїнець" Роман Зварич каже, що "НУ-НС" не готовий підтримати Литвина. Адже його фракція була однією з тих, хто голосував за відставку Арсенія Яценюка.

"Бютівці" обіцяють підтримати Литвина, якщо той піде з ними в коаліцію. Потім поспішають до парламентського кафе, що в підвалі Ради. Там за зачиненими дверима святкують 43-річчя свого однопартійця Андрія Кожем"якіна.

Ющенко назвав слова прем"єра брехнею

На загальнонаціональній антикризовій нараді у середу президент Віктор Ющенко сказав, що не хотів звільнення голови Верховної Ради Арсенія Яценюка.

За день до цього глава держави телефонував усім лідерам парламентських фракцій і просив цього не робити. Журналісти запитують його про слова прем"єр-міністра Юлії Тимошенко, що це він винен у відставці спікера.

— Це цинічна, брехлива позиція, мета якої — посіяти туман для того, щоб робити свої авантюрні проекти, — відповідає Ющенко. — Не хочу коментувати цю думку, тому що я її не поважаю.

Оксана ПЕРЕВОЗНА

Зараз ви читаєте новину «Яценюка відправили у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі