середа, 19 січня 2011 05:30

"Яценюк завжди вважатиме себе першим"

Кілька місяців тривають перемовини про об'єднання  "Фронту змін" Арсенія Яценюка, "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка, "Європейської партії" Миколи Катеринчука і УРП "Собор" Анатолія Матвієнка.

— Після місцевих виборів ми зрозуміли, що далі розпорошеними не можна бути. Інакше розітруть, — говорить Анатолій Матвієнко, 57 років. — Зараз працюємо над програмою партії. В лютому маємо вийти на остаточний результат. У переговорному процесі беруть участь також партія "За Україну!" Кириленка та Українська народна партія Костенка.

У лавах "За Україну!" не проти такого об'єднання.

— Треба прискіпливо зробити інвентаризацію всіх так званих політичних сил, — каже "нунсівець" 69-річний Ярослав Кендзьор. — Бо вже налізло стільки всякого сміття під демократичні прапори, що коли біда, вони бігом об'єднуються, а коли в процесі виникають проблеми, починають тікати. Тому хай буде невелике об'єднання, але це має бути об'єднання конкретних політичних сил. У першу чергу це політсила Яценюка, "За Україну!", УНП. Є позапарламентські політсили — це Конгрес українських націоналістів, інші. Ось цим силам треба об'єднуватися.

Микола Катеринчук застерігає, що говорити про об'єднання опозиції передчасно. Лідер УНП Юрій Костенко відмовляється від такої ідеї. Яценюк утримується від коментарів.

Об'єднання — правильний крок, бо окремо опозиційним лідерам набагато важче потрапити до парламенту, ніж коли вони будуть разом, вважає політолог Михайло Погребінський, 64 роки:

— Але проблема в тому, що це об'єднання буде фактично довкола Яценюка. Він завжди вважатиме себе першим, бо має більший рейтинг. Не думаю, що це сприйме нормально, наприклад, Анатолій Гриценко. Навіть якщо інші гнучкіші в цьому плані. Хоча якщо вестимуть правильний курс і відкинуть амбіції, теоретично така партія може стати альтернативою Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк завжди вважатиме себе першим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі