четвер, 05 травня 2011 06:30

Яценюк займає нішу нової опозиції - Фесенко

 

— Дуже значний відсоток людей не підтримують жодну партію, — коментує дослідження політичних уподобань українців глава центру прикладних досліджень "Пента" 52-річний Володимир Фесенко.

— Люди роздратовані соціально-економічною ситуацією. Критичні настрої б'ють по всіх українських політиках, навіть по опозиційних. Загальна проблема опозиції — вони, крім "Свободи" на Галичині, залишаються телевізійними проектами й не займаються реальним захистом соціальних прав громадян.

Партія регіонів. Більшість її виборців очікували покращення життя, а зустріли зовсім інше — зростання цін, тарифів. Тому економічні проблеми найбільше позначилися на рейтингу саме "регіоналів", — продовжує Фесенко. — Партія суттєво втратила підтримку в своїх базових областях — Сході, Півдні. Через відсутність альтернативи виборці "біло-блакитних" ідуть не на бік опозиції, а в категорію тих, хто не визначився з політичними вподобаннями або голосують "проти всіх". Дно падіння рейтингу "регіоналів" — близько 10 відсотків.

"Батьківщина". Досягла дна падіння. Рейтингу Тимошенко далі нема куди падати. За дослідженнями, підвищуються показники довіри до Тимошенко, які були впали після її прем'єрства. Але це не зміна ставлення до Тимошенко, а ознака критичного ставлення до влади. Люди втомилися від Тимошенко, бо вона не змінюється.

"Фронт змін". Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк займає нішу нової опозиції. Його рейтинг зростає через попит на нові обличчя. За нього голосуватимуть розчаровані у Тимошенко, Ющенку.

Блок Віталія Кличка УДАР. Причини зростання рейтингу Блоку Кличка ті ж самі, що й партії Яценюка. Кличко не бував при владі, у ньому ніхто не розчарувався. У Кличка та в лідера "Сильної України" Тігіпка найбільш неідеологічний електорат. Для цих людей головне — особистість лідера.

"Сильна Україна". Падіння їх рейтингу пов'язане з перебуванням лідера Сергія Тігіпка у владі. Його розглядають у тіні інших владних кандидатів, а не як нового опозиційного лідера. Негативну роль зіграла історія з прийняттям нового Податкового кодексу. Однак Тігіпко зберігає ядро своїх прихильників і має потенціал підвищити рейтинг.

Компартія. Погляди їхніх прихильників уже навряд чи зміниш. Приріст кількості симпатиків міг би бути, якби комуністи були в опозиції та активніше критикували президента, прем'єра. До них приєдналися б люди, розчаровані владою.

"Свобода". Через протестні настрої, популярність "Свободи" може й перевищити 5 процентів. Для цього їм потрібно займатися соціальною проблематикою.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк займає нішу нової опозиції - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі