Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2008 16:45

"Яценюк виявився радянським політиком"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  У кабінеті Бориса Колеснікова стоять два прапори — національний жовто-блакитний і помаранчевий з емблемою футбольного клубу ”Шахтар”. Народний депутат є його віце-президентом
У кабінеті Бориса Колеснікова стоять два прапори — національний жовто-блакитний і помаранчевий з емблемою футбольного клубу ”Шахтар”. Народний депутат є його віце-президентом

У приймальні заступника голови Партії регіонів Бориса Колеснікова, 46 років, висить фото з майдану Незалежності у біло-синіх тонах. На ньому прихильники "регіоналів" протестують проти дострокових виборів 2007-го.

Нардеп застуджений. На столі лікувальний спрей від нежитю. Підлога застелена м"яким килимом. Кімната заставлена різьбленими меблями у стилі ретро. Вікна виходять на вул. Липську, що веде до Верховної Ради. На стіні позаду робочого столу висить карта України, поділена на виборчі округи. Це нагадування про те, що на попередніх виборах Колесніков очолював виборчий штаб Партії регіонів. Тепер цим займається лідер "Регіонів" Віктор Янукович.

Депутат встає з-за столу, йде назустріч. Пропонує сідати у м"які крісла біля низького журнального столика праворуч від входу. Запитує, чи не холодно в кабінеті. Мовляв, увімкнув кондиціонер, бо хоче курити.

Коли думаєте, багато курите?

— Та ні. Було б чим думати, то було би легше. А то — чи куриш, чи не куриш... — усміхається. Розмовляє російською.

Політична ситуація виглядає заплутаною. Що відбувається у парламенті?

— Влада не зовсім уявляє собі глибину кризи. Хоча до світової наша стосунку не мала. Бодай до певного часу. Ще у травні ми говорили про те, що річна інфляція сягне 30 відсотків. У липні намагалися відправити уряд у відставку — не вистачило голосів. Але це підтвердило, що тільки Партія регіонів є принциповою опозицією. Усі решта, зокрема й комуністи, — це влада. Бо через п"ять днів після того вони отримали дві посади в Кабміні. Але це вже в минулому. Що робити сьогодні? Чітко була озвучена позиція і мого друга Ріната Ахметова, й те ж саме казав Ющенко: треба негайно врятувати фінансову систему та державними замовленнями допомогти національним виробникам.

Що має робити чинний прем"єр-міністр?

— Цей уряд і в спокійній ситуації не знав, що робити.

Дострокові вибори до Верховної Ради взагалі відбудуться?

— Ми вибори не ініціювали, але з технічної точки зору їх неможливо провести раніше кінця зими або початку весни наступного року.

Чи можливе створення нової коаліції?

— Може бути. Але будь-яка коаліція з нинішніх учасників — цинічний обман виборців. Ви ж пам"ятаєте передвиборні обіцянки не створювати коаліцію з Партією регіонів. От і не створили. Хочу подивитися, з якими гаслами вони тепер підуть на вибори.

Годинник коштує 450 тисяч доларів

Але ж Тимошенко запропонувала створити коаліцію з усіма фракціями.

— Офіційної пропозиції не було. Але Янукович конструктивно пропонував, і Ющенко теж — ще торік у жовтні. Є три сили, яким довіряють 80 відсотків українців. Це Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко й "Наша Україна". Чому не створили коаліцію?

Посада прем"єра...

— Відходить тому, хто отримав найбільше голосів. Але це не самоціль. Просто на керівника уряду ляже відповідальність за ситуацію в країні. І якщо Янукович не буде прем"єром, Партія регіонів усе одно муситиме взяти на себе результати роботи уряду, не маючи важелів для подолання кризи.

Це означає, що коаліція неможлива, бо Тимошенко не поступиться цією посадою.

— Це проблема Тимошенко, — говорить нардеп і звертається до фотографа. — Відпочиньте, може, чаю вам замовити? А то ми так не покуримо (зазвичай політики намагаються не фотографуватися під час куріння. — "ГПУ"). Вам треба дівчат красивих знімати, а не старих маразматиків.

Колесніков бере пачку цигарок "Мальборо". Напис про шкідливість куріння на ній — англійською. Чиркає золотою запальничкою. Запаху диму майже не чути. За годину депутат викурює п"ять цигарок.

Під час виборів партії змагаються не з питань реформ, а щодо конфліктних речей — мови, НАТО, історичної пам"яті.

— Це погано. Але якщо ці питання вирішити через референдум, то вони покажуть, що більшість українських політиків — голі. Всі ці популістські рухи типу Олега Тягнибока, Наталії Вітренко не матимуть з чим іти на вибори.

Проблема російської мови — це ж не питання відносин з Росією. Це внутрішнє питання народу України. Ніхто ж не каже, що треба знищувати одну мову за рахунок іншої. Давайте не уподібнюватися більшовикам. А для того щоб справді утвердити українську, щоб вона ніколи не зникла, треба значні фінансові ресурси інвестувати в підтримку української літератури.

Колесніков сидить, подавшись трохи вперед. Час од часу кінчиками пальців торкається вузла краватки, наче перевіряє, чи не зсунулася вбік. Машинально накручує пружину годинника "Ґребель Форсі" з подвійним турбійоном, розташованим під кутом у 30 градусів. Такий механізм зводить до мінімуму вплив земного тяжіння на точність ходу. Деталі — з дорогоцінних металів, ручна робота. Навіть ремінець має золоті застібки і зшитий зі шкіри алігатора. Такий годинник коштує $450 тис.

Як Україні побудувати нормальні відносини з Росією?

— Наша влада замість вирішувати внутрішні українські проблеми створює зовнішні. Ми маємо використовувати всі можливості для просування наших товарів та послуг на всі доступні ринки. Тому конфлікти з Москвою щонайменше необґрунтовані.

Але Кремль постійно здійснює на нас економічний та інформаційний тиск, свариться з нашим Міністерством закордонних справ.

— Наше МЗС — вершина маразму. Хіба це захист національних інтересів? От у США: захистити кожного американця у світі посол виїжджає, де  не стався б конфлікт. А в нас — типово "совкові" посольства. Там далі сидять колишні агенти КДБ. Де за часів СРСР працював екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк? В посольстві у Вашингтоні. Отже, він як мінімум співпрацював із КДБ, якщо не більше. А сьогодні вдягнув сорочку націонал-патріота. В українському МЗС нової демократичної школи дипломатії ще немає, а стара вже непотрібна.

От якби хтось із ваших колег був міністром закордонних справ, а мер Москви Юрій Лужков приїхав до Севастополя й оголосив, що то не українська територія. Що робити?

— А якщо приїде міський голова Києва в Краснодар і скаже щось подібне? Окрім сміху, це нічого не викличе.

Різниця в тому, що частина місцевих жителів це підтримує.

— Треба уважно прислухатися до населення кримської автономії, працювати над інфраструктурними проектами, підвищувати рівень доходів у Криму. Тоді всіх цих емісарів сприйматимуть зі сміхом.

А до висловлювань Лужкова я ставлюся негативно. Ми підписали Біловезьку угоду? Все, поїзд пішов! Крим був, є і буде Україною. Але не треба за 8–10 років наперед піднімати питання про завершення базування російського флоту. Це лише приховує відсутність у нас сміливих політико-соціальних проектів.

Що відбувається в Партії регіонів? Кілька нардепів оголосили про свій вихід.

— Щось, окрім Тараса Чорновола, ніхто заяви не подав.

Василь Грицак у кількох інтерв"ю оголосив про такий намір.

— Усі депутати пройшли в парламент у складі Партії регіонів. Не було "блоку Василя Грицака". Якщо він чесний чоловік і справді вирішив піти, то має відмовитися від мандата.


Подейкують, що Грицак, Дмитро Табачник і ще кілька нардепів готуються перейти в Компартію.

— Це їхнє право. Але чи готова Компартія їх прийняти?


Відхід Табачника демонструє рівень вашого впливу? Адже це ви запропонували вигнати його за заяву про те, що бізнесмени Партії регіонів "прагнуть домовлятися із президентом".

— "Регіонали" двічі набрали на виборах найбільше голосів. Це ж не Дімі Табачнику ми зобов"язані цим результатом! А керівникам підприємств, які працюють у регіонах і користуються повагою. А Табачник у нас перший раз був у списку. Він публічно образив цих керівників підприємств, які створювали партію.

Я завжди кажу: бізнес ніколи не зрадить. Чиновників середньої ланки треба остерігатися, бо вони залежать від належності до влади. Якось можна примиритися з їхньою присутністю у виборчому списку. Але коли вони починають із себе вдавати радикалів... Це навіть не смішно, це — трагедія. Якщо завтра когось із них покличуть на якусь посаду у владі, то вони забудуть партквитки на підвіконні й побіжать зі спущеними штанами.

Коли відставляли Яценюка, чи був план когось обрати натомість на посаду голови Верховної Ради?

— Ні. Але ми не відставляли, а задовольняли його заяву про відставку. Він повів себе вкрай неетично в цій ситуації. Бо за коаліційною угодою після розпаду коаліції спікер і прем"єр мали подати у відставку. Яценюк зробив красивий європейський жест — подав у відставку. Але потім побоявся піти. Це сором для політика!

А друге — Володимир Литвин справедливо зауважив, що в антикризовому законі, який ухвалили в залі, було змінено формулювання перед подачею його на підпис президентові. А це вже службова підробка. Тобто Яценюк виявився не європейським політиком, а радянським.

1962, 25 жовтня — Борис Колесніков народився в Маріуполі на Донеччині

1991 — генеральний директор торговельної фірми "Юг"

1997 — закінчив Донецьку державну академію управління

1997 — гендиректор виробничого об"єднання "Київ-Конті"

1998 — віце-президент футбольного клубу "Шахтар"

2001 — голова Донецької обласної ради

2005 — заарештований за звинуваченням у здирництві. Справу закрили, бо не виявили складу злочину

2006, 2007 — народний депутат від Партії регіонів

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк виявився радянським політиком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути