четвер, 21 травня 2009 17:17

Яценюк отримав право іти в президенти

Автор: фото з сімейного архіву Яценюків
  Родина Яценюків на Великдень, 19 квітня, цього року біля храму у Чернівцях. Зліва направо: колишній голова парламенту Арсеній і його батько Петро Іванович, старша донька Христина, дружина Терезія з меншою Софійкою і мати екс-спікера Марія Григорівна
Родина Яценюків на Великдень, 19 квітня, цього року біля храму у Чернівцях. Зліва направо: колишній голова парламенту Арсеній і його батько Петро Іванович, старша донька Христина, дружина Терезія з меншою Софійкою і мати екс-спікера Марія Григорівна

22 травня колишньому голові Верховної Ради Арсенієві Яценюку виповнюється 35 років. Тепер він має право балотуватися у президенти України.

— Поки він не зробив офіційної заяви, я не коментуватиму це питання, — говорить мати політика Марія Яценюк, 65 років. — Але ми його підтримуємо в усьому.

Чи не побоюєтеся нападок політичних конкурентів на сина?

— На це не зважаємо. Іноді тільки дивуюсь, яка в них робота — придумувати брудні речі, яких немає насправді. Я майже не запитую у нього про політику. Але після прямих ефірів, в яких він бере участь, Арсеній телефонує мені, як тільки виїжджає зі студії. Яка б це не була година, хоч перша ночі. Я вже це знаю, готуюся. Запитує: "Як ти це зрозуміла?". Бо так само, як я, мабуть, розуміють глядачі.

Чи не бажали синові непублічної кар"єри?

— Він із цього починав, а вже потім став політиком. І тепер я розумію, що це — його. Арсенію це подобається.

Як часто ви спілкуєтеся?

— Десь раз на тиждень, в основному у вихідні. Він цікавиться, як ми провели час, з ким бачилися. Бо ми ж не сидимо вдома, ведемо активне життя. Спілкуємося з сином по черзі, передаємо одне одному слухавку.

Як будете святкувати його 35-річчя?

— Цьогоріч нас чекає сюрприз — на свято син побуває удома. У попередній день народження він не приїжджав. Рідко навідується. Частіше ми їздимо до Києва. Я вже готуюся до зустрічі у п"ятницю. Усі страви готую сама, нічого не купую в ресторанах. Арсеній полюбляє рибу, вона обов"язково буде на святковому столі.

Він приїде із дружиною та доньками?

— Не впевнена. Останній раз із онуками бачилися на Великдень у Чернівцях. Люблять вони тут бувати. Для Софії та Христини гостювання у нас — свято. Бо бабуся їм усе дозволяє. У хід йдуть усі мої прикраси, шарфи, шалі. Софія приміряє замшеві туфлі на високих підборах. Каже, що вони їй пасують, і питає: "Ти мені їх подаруєш?". Вона зараз про все так питає. Дуже цікава дівчинка. Їй і п"яти ще немає. Христинка доросліша. Також цікава, але той момент у неї вже пройшов.

Після прямих ефірів Арсеній телефонує мені

Арсеній Яценюк народився у місті Чернівці. Батьки, Марія Григорівна та Петро Іванович, — викладачі. У 18 років, під час навчання на юридичному факультеті Чернівецького національного університету ім. Федьковича, створив юридичну фірму "Юрек-Лтд". Був її президентом. У 24 роки — консультант кредитного департаменту банку "Аваль" у Києві. За три роки дійшов до посади заступника голови правління банку.

У 27 років став міністром економіки АР Крим. Через два роки повернувся до столиці на посаду заступника голови Нацбанку, тоді ним був Сергій Тігіпко. Під час президентської кампанії 2004-го Тігіпко пішов у тривалу відпустку й Яценюк виконував обов"язки голови НБУ. 2005-го працював першим заступником голови Одеської облдержадміністрації Василя Цушка. У вересні того ж року став міністром економіки в уряді Юрія Єханурова. У 2006-му обіймав посади першого заступника голови Секретаріату президента і представника президента у Кабміні. В березні 2007-го — міністр закордонних справ. А восени цього ж року  33-річний Яценюк стає наймолодшим головою Верховної Ради. З цієї посади пішов торік у листопаді у зв"язку з розвалом демократичної коаліції. Нині очолює громадську організацію "Фронт змін".

Зараз ви читаєте новину «Яценюк отримав право іти в президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі