пʼятниця, 12 вересня 2008 18:42

Яценюк не збирається в президенти

Автор: фото: Володимир Говоруха
   Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на зустрічі з іноземними бізнесменами пояснив, що за 5—7 років в Україні буде значно менша корупція
Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на зустрічі з іноземними бізнесменами пояснив, що за 5—7 років в Україні буде значно менша корупція

У четвер голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки, виступав перед іноземними бізнесменами та інвесторами.

Зустріч запланована на 19.00. Запрошені збираються за годину. Їх частують шампанським, соками та кавою. Яценюк прибуває до готелю не з центрального входу, а зі сторони паркінгу. У супроводі охорони йде до зали.

Сідає в президії. Потім виходить до трибуни. Він у костюмі й сорочці без краватки з розстебнутим верхнім ґудзиком. Починає говорити англійською. Жартує. Гості сміються. Переходить на українську.

Каже, що головною небезпекою для української економіки є відсутність довгострокового контракту на поставки газу з Росії.

— Найголовніше, що Україні необхідно зробити, — це зійти з наркотичної газової залежності. Потрібно підписати довгостроковий контракт із чіткими обсягами поставок і чіткими підходами щодо ціноутворення, — зазначає Арсеній Яценюк.

Говорячи про політичні процеси в Україні, наводить приклади подібних у Канаді, Італії, Бельгії, Угорщині.

— Те, що тут відбувається, є не що інше, як демократія. Складна,  інколи неприємна, — продовжує голова Верховної Ради.

Називає три виходи з кризи: збереження нинішньої коаліції, утворення її БЮТом і Партією регіонів і дострокові вибори.

— Я не переконаний, що українське суспільство сприйме це, — каже про можливе об"єднання БЮТу і ПР. — Людям буде незрозуміло, на базі чого вони об"єднуються.

У кінці доповіді знову звертається до бізнесменів:

— Ми подолаємо будь-які економічні виклики. Обов"язково завершимо задекларовані економічні реформи. Однак нікому не дамо можливості ототожнювати українську державу з власною компанією, поставити під загрозу українську демократію.

Після виступу Яценюка хтось із присутніх запитує його про Національний банк.

— Я, до речі, залишаюся членом ради Нацбанку, — відказує він. —  Місце держу. Спікером залишилося недовго працювати, — натякає на розпад коаліції.

Іноземці намагаються говорити українською, але домішують російські слова. Яценюк говорить, що розуміє російську, й пропонує звертатися нею.

— Що робити інвестору, коли він зіштовхується з корупцією? — запитують.

— Якщо ви хочете отримати просту відповідь щодо корупції, то такої немає. Корупція — це світова проблема, — відповідає російською Арсеній Яценюк. — В Україні вона загострена.

Каже, що за рік викорінити хабарництво нереально.

— Через п"ять — сім років ця країна щодо корупції буде зовсім іншою, ніж сьогодні, — прогнозує. — Я пам"ятаю Україну 10 років тому. Ви тоді тут не працювали?

— Працював, — відповідає бізнесмен.

— Пам"ятаєте, що творилося?

— Зараз дорожче стало, — усміхається іноземець.

— Інфляція ж у світі! — сміється Яценюк, а за ним уся зала.

Зазначає, на подолання корупції треба час, закони та люди. Показує на годинник, що час іти. Відповідає на останнє запитання та виходить до журналістів.

Його запитують про ставлення до намірів міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та нардепа Анатолія Гриценка балотуватися в президенти й про перспективи власної участі у виборах.

— Я підтримую, — говорить про Луценка і Гриценка. — Має бути широка політична палітра. А я — ні, — каже про свої президентські наміри.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк не збирається в президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі