пʼятниця, 14 вересня 2007 17:56

Яценюк говорив про вступ до Євросоюзу 2050 року

  Для лідерів Євросоюзу перед Секретаріатом президента учора простелили червону доріжку. Обабіч неї стояли воїни почесної варти
Для лідерів Євросоюзу перед Секретаріатом президента учора простелили червону доріжку. Обабіч неї стояли воїни почесної варти

Учора в Києві відбувся cаміт Україна–ЄС. 53-річний президент Віктор Ющенко зустрічав гостей з Європи на подвір"ї секретаріату. Делегацію очолював прем"єр головуючої в Євросоюзі Португалії Жозе Сократеш, 50 років.

Прибули також генеральний секретар Ради ЄС Хав"єр Солана та 51-річний президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Зранку перекрили рух вулицями, що ведуть до секретаріату. Не дозволяли не те що проїхати, але й пройти.

За годину до початку зустрічі приходять голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко та міністр палива й енергетики Юрій Бойко. Проходжуються коридорами президентської канцелярії.

До приїзду європейців перед головним входом вистилають червону килимову доріжку. Ющенко особисто зустрічає гостей. Першим приїздить Хав"єр Солана, останнім — Жозе Мануель Баррозу.

Засідання розпочинається в залі державних заходів. Туди пускають лише кількох журналістів. Решта — у прес-центрі.

Ющенко заходить до зали разом із Жозе Сократешем. Сідає поряд із міністром закордонних справ Арсенієм Яценюком, 32 роки, та міністром оборони Анатолієм Гриценком.

— Сьогодні ми стоїмо на порозі змін. Хочу, щоб рухалися вперед впевнено, як належить не просто партнерам, а рівним представникам єдиного європейського простору, — проголошує президент.

В одній руці  тримає окуляри, в другій — папірець із промовою. Підводить голову і каже:

— У вашій присутності підтверджую, що дострокові вибори у нашій країні відбудуться демократично, прозоро й у відповідності з міжнародними стандартами.

Після виступу глави держави  — зустріч за зачиненими дверима. У прес-центрі вимикають трансляцію. Представники прес-служби кажуть, що журналісти можуть 2 год. перепочити.

Після засідання Ющенко фотографується з гостями. Потім прямує до Будинку з химерами, що навпроти канцелярії. Із ним — Баррозу, Солана та Сократеш.

Глава МЗС приходить до прес-центру, аби поспостерігати за спільною прес-конференцією учасників саміту. Її також транслюють по національному телеканалу.

Господин президент, я могу и по-русски

— Арсеній Петрович, а сенсація буде? — звертаються журналісти до Яценюка, коли той заходить до зали й сідає.

— Буде, — впевнено відповідає той. — Ми станемо членами ЄС 2050 року, — усміхається міністр.

— Сьогодні ми є свідками підписання двосторонньої угоди про новий візовий порядок й угоди про реадмісію, що незабаром буде введено й ратифіковано Європейським парламентом і парламентом України, — урочисто говорить Ющенко. І додає: — Це надзвичайно динамічна робота, що завершилася великим успіхом. Ми підписали спільну заяву та доповідь про прогрес у переговорному процесі щодо укладання нової поглибленої базової угоди між Україною та ЄС.

Європейські лідери уважно слухають його виступ у навушниках із перекладом і схвально кивають головами. Після цього глави делегацій по черзі дякують за гостинність українцям та президентові. Кажуть, що вірять у прозорі та демократичні парламентські вибори в Україні.

Зокрема, Сократеш говорить:

— Ми впевнені, що Україна проведе справедливі, відкриті вибори. Це буде внеском у демократичні процеси, що відбуваються в Україні.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу каже в мікрофон:

— Наші зв"язки зростають та міцнішають щодня. Сподіваюсь, після виборів ЄС зможе й далі працювати з Україною, щоб допомагати їй консолідувати і підсилювати прогрес.

Журналісти починають ставити запитання. Під час цього виходить з ладу "автоперекладач" — Ющенко розгублено озирається. Прес-секретар Ірина Ваннікова підбігає й шепоче на вухо.

— Господин президент, я могу и по-русски, если вы не понимаете, — каже іноземний журналіст, який ставив запитання.

Ющенко відмовляється.

— Вибори — це крок, що приведе до стабільності в парламенті та суспільстві в цілому, — відповідає глава держави.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк говорив про вступ до Євросоюзу 2050 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі