четвер, 13 грудня 2007 15:39

"Я не розумію пропозицію щодо Василя Кременя"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Ярослав Кендзьор нагадує, що перед виборами просив людей не голосувати за ”Свободу” Олега Тягнибока
Ярослав Кендзьор нагадує, що перед виборами просив людей не голосувати за ”Свободу” Олега Тягнибока

66-річний "рухівець" Ярослав Кендзьор був депутатом усіх скликань Верховної Ради. На цих виборах він ішов за списком блоку "Наша Україна — Народна самооборона" на 78-му місці. НУ-НС отримав 72 мандати. Але якщо частина нардепів піде працювати в уряд, то Кендзьор знову стане членом парламенту.

Минулого вівторка політик прилетів зі Львова до Києва. Цього дня мали затвердити прем"єр-міністра та уряд. Зустрічаємося з кандидатом у нардепи в середу у фойє готелю "Київ".

— Сподіваюся, наступного тижня складу присягу народного депутата. Сьогодні відлітаю о восьмій вечора, повернуся вже наступного вівторка, — каже Кендзьор. Замовляє апельсиновий сік.

У чому причина нинішнього безладу у Верховній Раді?

— Першопричиною є результати дострокових виборів. Коаліція має перевагу лише в кілька мандатів. Я перед виборами просив не підтримувати партію "Свобода", яка лише відбирала голоси. Говорив, що тих кілька депутатських мандатів потрібні нам будуть, як повітря. А тепер команда Януковича вириває силою все, що їм потрібно. Комітети, посади в уряді, губернаторство в певних областях. Вони звикли діяти рекетирськими методами.

Як нинішня коаліція збирається працювати з такою опозицією?

— Хотілося б не загострювати це протистояння. Президент і парламентська більшість з останніх сил стримуються, аби знайти порозуміння з опозицією. "Регіони" ж не можуть змиритися зі своєю опозиційністю. Тому хочуть у якійсь формі залишитися при владі. Отримати навіть більше парламентських комітетів, ніж мали, коли були в більшості. Ще — отримати запевнення і президента, і керівництва Верховної Ради у тому, що не буде жодних дій проти криміналу всередині "Регіонів".

Чому в нас досі такий нецивілізований політичний процес?

— Усе залежить від культури політика та рівня національної свідомості. Ну візьмімо депутата-"регіонала" Владислава Лук"янова, який під час голосування за прем"єра забрав картку в голови Верховної Ради Арсенія Яценюка. Він нагадує тюремного наглядача. Воно ж абсолютно бездарне і безграмотне як народний депутат. Коли в попередніх скликаннях ми розглядали якесь питання і недотягували один-два голоси, то спікер Володимир Литвин або його перший заступник Адам Мартинюк завжди ставили питання про переголосування. Яценюк зробив так само. Але "регіонали" по-хуліганськи заблокували роботу. Це був привід, щоб не обрати Тимошенко і затягнути час.

"Регіонали" заявили, що готові розблокувати трибуну і працювати, якщо буде створена "широка" коаліція...

— Це абсурд! Вони — бандити з дороги, які роблять нам капості, зневажають. Забрати картку в Яценюка — це все одно, що полізти до нього у кишеню і витягнути гроші. Той же Лук"янов вже виконував функції рекетира у Кабміні, коли не пропускав на роботу Бориса Тарасюка, міністра закордонних справ. Я тоді брав його за шкірку і волочив у коридор. Він же нікчемний, миршавий. І воно так нагліє, бо ніхто не карає його і не вріже по морді.

Я брав Лук"янова за шкірку і волочив у коридор

Що потрібно зробити для нормальної роботи коаліції?

— Це не біда, що перевага лише у кілька голосів. Найголовніше — пройти знакові голосування за голову Верховної Ради та прем"єра. Коли піде законотворча діяльність, то на 80 відсотків, а то й більше, зникне поняття "більшості" та "меншості". Минулого разу якщо "Регіони" чи соціалісти пропонували хороші закони, ми за них голосували. Після призначення прем"єра все налагодиться.

Крім прем"єр-міністра, потрібно затвердити склад уряду. Але всередині блоку НУ-НС іде війна за посади...

— У НУ-НС є багато особистих і міжпартійних непорозумінь. Найбільша проблема в тому, що 2005 року була створена партія "Народний союз "Наша Україна". Вона присвоїла собі назву "Наша Україна" і намертво прив"язала себе до президента. А партія має бути прив"язана до ідеї. Тоді б не мала проблем. Їй би не довелося пояснювати, чому почесний голова партії нагородив Потебенька орденом Ярослава Мудрого чи Колеснікова — "За заслуги". Президент вважає, що це його партія і він може казати, кого хоче бачити на посаді міністра. Але в партії є свої кандидатури.

Чи створять учасники вашого блоку єдину партію?

— Це — мертвий проект. Нічого не вийде . У документі про створення блоку сказано, що Народний Рух "не проти об"єднання національно-демократичних сил". Але творити партію з різних ідеологічних баз не можна.

Чому президент запропонував на міністра оборони Юрія Єханурова, а не Анатолія Гриценка?

— Єхануров може бути міністром. Але мені відомо, що Анатолій Гриценко лише в сесійній залі дізнався про те, що не він буде міністром. Йому навіть по телефону про це не сказали. Цього я не можу зрозуміти. Це елементарна безтактність перед колегами з боку Секретаріату президента.

Якщо уряд на чолі з Тимошенко все ж буде затверджений, чи зможе він ефективно працювати?

— Коли він з такими проблемами формується, то вони потім нікуди не зникнуть. Це — загроза. Я, наприклад, не можу зрозуміти пропозицію щодо кандидатури Василя Кременя на міністра освіти. Ми ж знаємо, як він "вірою і правдою" служив "есдекам"! Невже не маємо своїх людей? Іван Вакарчук — ректор Львівського національного університету. Яку ще кращу кандидатуру можна знайти? Він планувався, але в останню мить з"явився Кремінь. Що це за реверанси і перед ким — не розумію.

Іван Плющ займає окрему позицію, і його збираються виключити з фракції.

— Плющ просто хоче широкої коаліції. Він переконаний, що з Колеснікова і Януковича можна зробити українських патріотів.

Фракція НУ-НС на межі розвалу. Вона повстала проти президента через кадрові призначення. Мало того, що проблеми створюють "Регіони", так ще й всередині блоку таке відбувається. Ми ж запевняли, що створимо коаліцію, призначимо прем"єра і новий уряд. Навіщо було два тижні не підписувати коаліційної угоди? Я не вірю, що президент не знав, що відбувається в його середовищі.

Які шанси у Віктора Ющенка стати президентом на другий термін?

— Дуже скромні. Можливо, у шухляді керівника його секретаріату Балоги є рецепти, що піднімуть рейтинг, але я в цьому сумніваюся. Усе, що робилося й робиться, не сприяє цьому.

Чи можуть бути гарантії з боку Юлії Тимошенко про те, що, будучи прем"єром, вона не піде на наступні президентські вибори?

— Наші політики звикли казати одне, а робити інше. Завтра знайдеться тисяча аргументів, щоб змінити свою позицію. Знаючи свою популярність, Тимошенко зробила б нерозумно, якби не спробувала піти на президентські вибори. Вона має всі шанси їх виграти. Наївно думають Ющенко та Балога, що слово Юлії Володимирівни є гарантією. На сто відсотків переконаний, що так не буде. Юлія Володимирівна одержима посадою. До неї вона йде через страшні терни. От ще трохи подивиться на все це, гримне дверима, зробить гучну заяву, що не хоче мати справу з такими партнерами, — і піде спокійно готуватися до президентських виборів.

Після розмови Ярослав Кендзьор дзвонить і запитує, чи не розпочалося засідання Верховної Ради. Йому кажуть, що ні. Він прощається та їде в аеропорт.

1941, 12 липня — Ярослав Кендзьор народився у селі Солонка на Львівщині
1966 — закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім. Франка
1970 — разом із В"ячеславом Чорноволом видає нелегальний журнал "Український вісник"
1998 — головний редактор газети "Час"
1998 — голова Львівської крайової організації Народного Руху
1999 — член політради НРУ
1990–2006 — депутат Верховної Ради
2007 — кандидат у народні депутати від блоку "Наша Україна — Народна самооборона"
Одружений, має доньку та сина

Зараз ви читаєте новину «"Я не розумію пропозицію щодо Василя Кременя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі