четвер, 26 червня 2008 17:03

"Я дуже радий, що не пішов у цей парламент"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Колишній голова Ощадбанку Олександр Морозов над столом у своєму кабінеті має велику фотографію майдану Незалежності часів помаранчевої революції
Колишній голова Ощадбанку Олександр Морозов над столом у своєму кабінеті має велику фотографію майдану Незалежності часів помаранчевої революції

Вісім років тому Олександр Морозов, 41 рік, був радником прем"єр-міністра Віктора Ющенка. Під час парламентських виборів 2002-го займався фінансами блоку "Наша Україна". Перед помаранчевою революцією у Празі влаштовував майбутньому президентові зустрічі з російськими олігархами. А з 2005 року очолював Ощадбанк.

Його відставку торік організували брати Клюєви з Партії регіонів та Арсеній Яценюк, який тоді був першим заступником глави Секретаріату президента. А навесні цього року Віктор Ющенко вивів Морозова зі складу наглядової ради Ощадбанку. Нині він займається бізнесом, часом його кличе порадитися прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

Офіс Олександра Морозова розташований на шостому поверсі будинку зі скла та пластику в центрі столиці, поблизу Оперного театру. Перед дверима, які ведуть на цей поверх, прибиті дві таблички. На одній написано "народний депутат Жванія Давид Важаєвич", на другій — "народний депутат Морозов Олександр Валерійович". Хоч останній не є нардепом уже два роки.

У коридорі між кабінетами Жванії та Морозова сидить молода блондинка. Коли з кімнати на кілька хвилин виходить Жванія, вона заносить йому чисту кришталеву попільничку.

Морозов заходить до офісу у джинсах, синій футболці і смугастому світлому піджаку з коричневою сумкою французької марки "Луї Віттон" (речі цієї компанії любить носити Юлія Тимошенко. — "ГПУ"). Запрошує до кабінету. Там усе в сіро-чорних тонах. На стіні над робочим столом — велике фото майдану Незалежності часів помаранчевої революції. Посередині кімнати два чорні дивани, а між ними — кавовий столик. Морозов відкриває жалюзі, щоби було більше світла.

Кілька років тому ви казали, що маєте багато друзів за кордоном, зокрема в Росії, яким розповідаєте про Віктора Ющенка та його політику. Що тепер їм говорите?

— Зараз вони вже бачать самі, що відбувається. Та й цікавість, яка була раніше, давно відійшла. Ми не демонструємо успіхів, і мені краще про це помовчати. Немає чим хизуватися.

Чи треба Вікторові Ющенку балотуватися на другий термін?

— Не потрібно. Якби він так вирішив, то був би набагато ефективнішим у ті півтора року, що залишилися.

До кабінету зазирає секретарка. Запитує, чи не бажає Морозов кави або чаю. Він відмовляється.

А Юлії Тимошенко варто йти на президентські вибори?

— Вона піде й ні в кого не запитуватиме. Це факт. Нещодавно читав інтерв"ю Леоніда Кучми, в якому він сказав, що на 90 відсотків зрозуміло, хто буде наступним президентом. Я рідко погоджуюся з ним, але тут він правий.

До останнього часу бізнесмени нарікали на адміністративні методи управління Тимошенко.

— Вона змінилася. Відчуваю, що це зовсім інша людина, ніж та, що була два-три роки тому. Тому страху за нашу державу із цього приводу в мене немає.

"Наша Україна" і "Єдиний центр" конкурують між собою, щоб називатися партією президента

Тимошенко буде дисциплінованішим президентом, ніж Віктор Андрійович. Зараз усі воюють проти всіх. Але країна дорослішає. До мого друга прийшла донька і сказала, що в неї нещасливе кохання. Питала, що робити. Він сказав, що потрібно страждати. Тільки через переживання ми дорослішаємо. Виборцям треба зрозуміти, хто такі політики. Я радий, що не пішов у цей парламент і в минулий. Передчував те, що зараз відбувається.

Не збираєтеся повернутися із бізнесу в політику у складі якоїсь партії чи створити власний проект?

— Не виключаю. Ми спілкувалися щодо цього із Сергієм Тигіпком (мультимільйонер, колишній голова Нацбанку та керівник виборчого штабу кандидата у президенти Віктора Януковича. — "ГПУ"). Є відчуття: якби ми були, то було б краще.

Яке нині ставлення глави держави до партії "Наша Україна", членом якої ви є?

— Сам не розумію. Ющенкові хочеться, щоб це був його проект, але не влаштовує, коли не виконують якихось наказів. Із самого початку там зібралися більш-менш здатні на самостійні кроки люди. Якби президент хотів інший проект, то й людей збирати треба було б інших. Ще 2001 року я приходив до Ющенка з ідеєю, щоб ми не створювали блок із такими партіями, як Рух. Бо жодна з них не додавала блоку й піввідсотка. Була пропозиція, щоб Віктор Андрійович узяв сто нових облич у політику. Це були б фахівці від 30 до 40 років. Не вийшло його переконати.

Хоча після того під час приватної зустрічі, на якій був і Олександр Третьяков (народний депутат-"нашоукраїнець", колишній перший помічник президента. — "ГПУ"), Ющенко сказав, що ніколи більше не створюватиме блоків. Однак позаторік і торік усе повторилося.

Але ж тепер створюють партію "Єдиний центр"...

— Я спілкуюся з губернаторами. Вони є членами "Нашої України", де президент — почесний голова, а їм Віктор Балога (керівник президентського секретаріату. — "ГПУ") говорить, що треба переходити в "Єдиний центр". Це ж повна дезорієнтація залишків електорату "Нашої України" та глави держави! Це два проекти, які між собою конкурують, щоб називатися партією президента.

Чому на дострокових виборах до Київради місяць тому "Наша Україна — Народна самооборона" програла?

— Бо ми говорили, що створимо там коаліцію із БЮТом. Кияни вмикають телевізор і що бачать? Як працюємо із "бютівцями" в парламенті. Тоді й думають: навіщо нам така міськрада?

У найбільших політичних сил на столичних виборах упала підтримка виборців. Чи може таке повторитися і на загальноукраїнському рівні?

— Так. Із НУ-НС точно може. Перетік виборців відбувається від слабких до сильніших. Зараз наших виборців забирає Тимошенко. Якщо Тигіпко вирішить створити свій проект, то, може, й до нього перейдуть.

Морозов зазначає, що Партія регіонів та БЮТ мають достатньо голосів у парламенті для внесення змін до Конституції. Тому їм треба сісти й домовитися про правила гри для всієї країни. Бо нинішній Основний закон провокує внутрішньополітичні війни.

— Зараз у коаліції вже немає 226 депутатів. У цьому і є сила глави держави. Якби було 240, то такої сили він би не мав. Секретаріат президента зацікавлений у такій ситуації. Так він зможе більше впливати на всі процеси в державі.

Чи вдасться Україні побудувати прагматичні відносини з Росією, чи це неможливо?

— Вони тонко грають на наших протистояннях. Росіяни сприймають діалог тільки із сильною стороною. А ми що далі, то більше стаємо для них проектом з економічного придбання. Що робити із Кримом? Та Москва просто купить там усю землю, і не треба жодного приєднання.

Чи піде російський Чорноморський флот із України 2017 року?

— Залежить від того, хто буде президентом. Не розумію, чому не ведуть активних переговорів щодо орендної плати за їхнє базування на нашій території. Вони ж пропонують нам газ за ринковими цінами, то чому ми не можемо запропонувати їм те саме? У нас був підписаний протокол на багато років про постачання газу по 50 доларів за тисячу кубометрів. Але росіяни його переглянули.

Це все від слабкості. Я розумію, що Голодомор, Батурин, "Мистецький арсенал" — важливі речі. УПА — теж. Але неможливо, щоб ветерани примирилися. Вони швидше німцям пробачать, ніж своїм. Витрачають багато енергії на цей проект, а результату немає. Про прагматичні відносини з Росією ми чуємо менше, ніж про Батурин. Мені незрозумілі такі пріоритети. Нам дешево обійшлася незалежність. А за все потрібно платити. Ось і розплата.

1966, 20 вересня — Олександр Морозов народився у Києві
1989 — закінчив Київський інститут народного господарства
1996 — заступник фінансового директора акціонерної компанії "Держінвест"
2001 — голова наглядової ради ЗАТ "Європейський страховий альянс"
2002 — народний депутат від блоку Віктора Ющенка "Наша Україна"
2005 — голова Ощадбанку
2006 — депутат Київської міської ради від "Нашої України"
2007 — звільнений із посади голови Ощадбанку
2008 — балотувався до Київради за списками блоку "Наша Україна — Народна самооборона", який набрав 2,01%
Одружений, має двох дітей

Зараз ви читаєте новину «"Я дуже радий, що не пішов у цей парламент"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі