пʼятниця, 13 жовтня 2017 07:55

149 мільйонів під час війни вкрав заступник міністра оборони
3

Фото: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
Заступника міністра оборони Ігоря Павловського (на фото) та директора Департаменту держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Володимира Гулєвича підозрюють у розтраті державного майна та зловживанні службовим становищем. Їм загрожує від восьми до 12 років ув'язнення
Володимир Гулєвич

— Сьогодні провели низку обшуків. Затримали двох осіб — заступника міністра оборони й директора департаменту державних закупівель і постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони, — говорить керівник прес-служби Національного антикорупційного бюро Світлана Оліфіра 11 жовтня.

Ідеться про генерал-лейтенанта Ігоря Павловського і полковника Володимира Гулєвича. Їм оголосили підозру за привласнення, розтрату державного майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Відповідна стаття передбачає від 8 до 12 років ув'язнення.

Як запобіжний захід обвинувачення просить для Павловського арешт на два місяці з альтернативою внесення 75 млн грн застави. Гулєвичу — арешт із можливістю внести 8 млн грн застави.

— Виділили мільярд гривень на закупівлю 70 тисяч тонн палива на потреби Мін­оборони. У квітні провели тендер, уклали договір. Через місяць фірма, що зобов'язувалася поставити за мільярд 70 тисяч тонн палива, звернулася з пропозицією про перегляд цих угод, — каже 32-річний Назар Холодницький, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. — Нібито відбулися коливання цін на ринку. Ці коливання мотивували інформаційною довідкою Торгової палати однієї з областей. Через місяць на підставі цього підписали додаткові угоди. За ту ж суму кількість палива зменшили на 8,5 тисячі тонн. Це коштує 149,34 мільйона гривень.

Паливо постачала компанія "Трейд Коммодіті". За останні півтора року вона виграла тендерів на постачання дизпалива в різні державні структури на 7 млрд грн.

"За компанією "Трейд Коммодіті" стоїть Андрій Адамовський. Він — партнер Олександра Грановського, близького друга президента Ігоря Кононенка, — пише народний депутат 36-річний Мустафа Найєм у "Фейсбуку".

— Ігор Павловський — одногрупник чинного міністра оборони Степана Полторака. Вони разом 1997-го закінчили Військову академію Збройних сил. Володимир Гулєвич був заступником Павловського, коли той працював начальником служби тилу ЗСУ".

— Знаю генерала Павловського. Пам'ятаю його роль в обороні Маріуполя 2014-го, в подіях під Дебальцевим, — каже народний депутат 38-річний Антон Геращенко.

— Це сміливий бойовий генерал, який був на передньому краю і тільки торік пішов на паперову роботу.

— У країні утворилася інфраструктура війни. Люди на ній заробляють політичні та фінансові дивіденди. Те, про що говорять зараз, — лише верхівка айсберга, — каже політолог 52-річний Андрій Золотарьов.

— Система залишається такою, як була в часи Леоніда Кучми. Зміна її залежить від першої особи — президента Порошенка. Має бути політична воля і послідовна позиція глави держави. Троє його друзів мають сісти у в'язницю. Але президенту потрібні надійні люди кругом — у Міноборони й Генштабі в тому числі. Віктора Муженка (керівник Генерального штабу. — ГПУ) можна було змінити 2014 року — після Іловайська. Чи пізніше — після Дебальцевого. І після вибухів під Калинівкою — можна було. Але Петро Олексійович не робить цього. Бачить у Муженкові віддану людину. Цінує це вище, ніж професійні й особисті риси.

Якщо десь чиновник украде півмільйона — це корупція низової ланки. А 150 мільйонів — це топ-корупція. Тут не можна вкрасти і не "відстібнути" нагору. Якщо не поділиться — швидко опиниться в "санаторії діда Лук'яна" (Лук'янівський СІЗО. — ГПУ). Ця справа може вивести на дуже впливових людей. Адже тут не обійшлося без політичного прикриття.

Зараз ви читаєте новину «149 мільйонів під час війни вкрав заступник міністра оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі