пʼятниця, 16 серпня 2019 07:55

Порошенка 2,5 години допитували в Держбюро розслідувань

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.ukrainianwall.com
  Підтримати п'ятого президента України Петра Порошенка на допиті в Державному бюро розслідувань прийшли його доньки Олександра (ліворуч) та Євгенія і син Михайло (праворуч). 12 серпня, Київ
Підтримати п'ятого президента України Петра Порошенка на допиті в Державному бюро розслідувань прийшли його доньки Олександра (ліворуч) та Євгенія і син Михайло (праворуч). 12 серпня, Київ

— Я не довіряю Державному бюро розслідувань, їхньому керівництву. Не вірю в неупередженість слідства. Маю перелік питань, які вони хотіли озвучити. Я готовий пройти детектор брехні у прямому ефірі, — каже п'ятий президент 53-річний Петро Порошенко на брифінгу 12 серпня.

Перед цим 2,5 год. був на допиті у ДБР на вул. Симона Петлюри у столиці. Справа стосувалася ухилення від сплати податків під час купівлі-продажу телеканалу "Прямий".

"Не виключаємо, що наступний допит буде із застосуванням поліграфа", — написав у "Телеграмі" директор ДБР Роман Труба, 44 роки.

Бюро відкрило 12 кримінальних проваджень, у яких фігурує попередній президент. Більшість — за заявами Андрія Портнова, заступника глави адміністрації президента Януковича.

Справи стосуються переходу українськими військовими кораблями до Азовського моря через Керченську протоку в листопаді торік. Тоді 24 моряків захопили в полон росіяни. Також звинувачують в ухилянні від сплати податків під час продажу заводу "Кузня на Рибальському" бізнесмену Сергієві Тігіпку. У допомозі втекти з України судді Миколі Чаусу. ­2016-го детективи Національного антикорупційного бюро викрили його в отриманні $150 тис. хабара. Порошенкові закидають вплив на конкурс із добору членів Вищої ради правосуддя, втручання в роботу Окружного адмінсуду Києва у справі "Приватбанку" та Апеляційного суду столиці. Також — несвоєчасне призначення суддів, порушення при поданні до Верховної Ради на призначення прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, втрату носіїв інформації з Адміністрації президента, порушення при скасуванні розпоряджень місцевих адміністрацій, заволодіння базою "Івашка" Українського товариства сліпих, незаконний перетин держкордону.

Під час допиту біля бюро проходили акції прихильників і противників п'ятого президента. Одні кричали: "Україні потрібен Порох", інші: "Ганьба". Підтримати Порошенка прийшли його син 17-річний Михайло й доньки 19-річні Олександра та Євгенія. Коли колишній гарант виходив із будівлі, невідомі намагалися закидати його яйцями.

— Це політична гра. Роман Труба вислужується перед новою владою. Хоче, щоб його лишили на посаді. Слідство затягуватимуть, — каже журналіст Олекса Шалайський, 52 роки.

— Якщо вони вважають, що Порошенко стояв на вершині піраміди, то перед тим мали би допитати сотню людей. А коли одразу викликаєш на допити головного фігуранта — це стовідсотковий піар.

Портнов теж намагається показати новому керівництву, що може бути корисний.

Команда Зеленського хоче повторити шлях Саакашвілі у Тбілісі. Коли той був президентом Грузії, називав злочинця злочинцем. Прокуратура навіть не доводила, що це злодій. Робили пропозицію офіційно відкупитися, щоб справа не доходила до суду, а держава зароб­ляла. Наша нова влада говорить про ухвалення цивільної конфіскації, нульову декларацію (у своїй програмі на виборах Зеленський обіцяв, що кожен бізнесмен за 5% зможе легалізувати свої доходи. Отримані кошти, мовляв, підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. — ГПУ). Чому б не подоїти Тігіпка за кузню офіційно?

Порошенка не посадять. Якщо його поведуть до в'язниці у найближчі півтора року, значить — влада будує диктатуру. Вийдуть протестувати на вулицю навіть ті, хто не в захваті від Петра Олексійовича.

— Частина справ проти Порошенка — для шуму й пилу. Але є й такі, що мають підґрунтя, — говорить політичний оглядач 55-річний Леонід Швець.

— Портнов представляє різних людей, яких Петро Олексійович образив під час президентства. Від особистих до фінансових питань. Сформувався такий собі колективний замовник. Про добрі відносини з Портновим казав Геннадій Корбан (колишній заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації. 21 березня 2016-го отримав півтора року умовного ув'язнення за викрадення людини. — ГПУ). І таких багато. Це не завжди приємні люди, але їхні претензії можуть бути законними. Можуть звернути увагу й на соратників. Наприклад, на Ігоря Кононенка (перший заступник фракції БПП у Верховній Раді 8-го скликання. — ГПУ).

За п'ять років президентства Порошенко не втамував запит українців на справедливість. Хоч мав більшість у парламенті та прокурорів. Не забиваєш ти — забивають тобі, кажуть у футболі. Питання, чи можуть Зеленський і його команда задовольнити запит на справедливість і не забруднитися? У справі Порошенка хотілося, щоб професіоналізм і непідкупність перемогли тупу помсту. Прагнемо правової України з новою якістю.

Зараз ви читаєте новину «Порошенка 2,5 години допитували в Держбюро розслідувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі