середа, 06 жовтня 2021 09:00

Ознакою влади стало право не зважати на закон. Доходить до абсурду

Усе почалося з поїзда на Трускавець. Прямуючи на виїзне засідання фракції, депутати від "Слуги народу" не помітили, як заради їхнього комфорту двох журналісток вигнали з місця та змусили пересісти в інший вагон. Голова фракції Давид Арахамія навіть запропонував розібратися, завдяки яким-таким зв'язкам в Укрзалізниці дівчата отримали квитки у "депутатський" вагон. Те, що очільник правлячої партії звинувачує журналістів у корупції, а не своїх однопартійців у невиправданому використанні адмінресурсу - це вже само собою неповага і розподіл на сорти.

Потім президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання щодо резонансного ДТП, в якому постраждали двоє дітей, проігнорував свідчення, які вказують на причетність до аварії депутата від його партії Олександра Трухіна. Мовляв, хай розбирається слідство. На думку Володимира Зеленського, якщо ніхто не загинув у аварії, то можна почекати з відлученням Трухіна від своєї команди. В ЗМІ одразу ж з'явилися фото з трускавецьких кулуарів, на яких Трухін спілкується із заступником голови Офісу президента Олегом Татаровим. Останнього вважають куратором всього силового блоку: від поліції до Державного бюро розслідувань. І знову - нічого. Нуль президентської або партійної уваги. Коли представники влади не рахуються зі збитками або шкодою, яку вони завдають "простим" громадянам - це зневага. Відкрита, кричуща та возведена в державний абсолют. Але, будемо відвертими, узаконене барство в останні роки стало нормою, яку транслюють як сам президент, так і його люди.

Автор: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Ознакою дотичності до влади сьогодні стало право не зважати на закон. Доходить до абсурду. Саме через вимогу дотримання регламенту правляча партія ініціює відставку спікера парламенту Дмитра Разумкова. Про те, що дотримання Конституції та законів тільки заважає "чинити добро", себто проводити реформи та боротися з олігархами, говорив на своїй пресконференції і президент. Насправді ж, справа не в регламенті. Причина - в непослуху. Разумков дозволяв собі бути рівнею першій особі, що трактується як неповага. По-іншому і бути не може. В команді, де без жодної іронії говорять про "найвеличнішого лідера", його "великі успіхи", "велике будівництво", "велику фракцію" та інші суто фрейдистські маркери закомплексованості, вважати себе рівноцінним президенту рівнозначне єресі. Збори в Трускавці показали, що в країні встановлюється піраміда домінування "вищих" над "нижчими". За даними ЗМІ, депутатів від монобільшості поставили перед вибором "або-або". Або ви підтримуєте відставку Разумкова, яку схвалив президент, або ми обіцяємо не виганяти вас з парламенту після того, як ви покладете на стіл свій партійний квиток.

В команді, де без жодної іронії говорять про "найвеличнішого лідера", його "великі успіхи", "велике будівництво", "велику фракцію" та інші суто фрейдистські маркери закомплексованості, вважати себе рівноцінним президенту рівнозначне єресі

У всьому цьому вирі тотальної неповаги новина про президентські офшори стала лише заключним акордом. Про офшорного президента Зеленського та його імітаційну боротьбу з олігархами сьогодні пишуть Washington Post, The Guardian, BBC, Deutsche Welle, El Pais, Forbes, EuroNews, CNN, LeMonde, The Hill. І що ми чуємо з цього приводу? Купу виправдань на кшталт: "Це ж не заборонено", "Чесні гроші за чесні гуморески". Але ж йдеться про спосіб ухилення від податків та фінансову кооперацію з фігурантом судового процесу в США про відмивання коштів вкладників Приватбанку. Це не личить лідеру, який згідно закону, через який знімають Разумкова, претендує на роль єдиного авторитета у питаннях боротьби з олігархатом.

Чому керівництво держави не соромиться демонструвати свою "вищість" та нарочито "не розуміти" огидного контексту? Відповідь на поверхні. Бо можуть. Як сказав президент, все узгоджено з народом. Саме народ, за словами Зеленського, обравши його та монобільшість, надав йому всю повноту влади. Звучить як перекладання відповідальності. Але ж, парламентаризм у країні руйнує не виборець. Його руйнує сам президент і його депутати, які погоджуються на роль слухняних "нажимал".

Технологія "нових облич" привела до найвищого законодавчого органу країни людей без біографій та репутації руками людей без моральних орієнтирів

Засідання в Трускавці та скандал з відмиванням коштів мали би стати шоком для суспільства, що цінує свободи та громадянську гідність. Партійне керівництво не втомлюється публічно нагадувати депутатам від "Слуги народу", що їх обрав особисто президент, що вони є його обранцями, а не народними. А народу нагадують, що він сам це вибрав у владу. От тільки Зеленський не просто отримав підтримку виборців. Він їх створив. Багато років зі сцени "Кварталу" майбутній президент висміював Україну, Революцію гідності, побиття студентів, національну політику пам'яті, Голодомор, мову, армію і томос. Маємо класичне порочне коло курки і яйця. Невідомо, що чому передувало. Але відомо, що це відбувалося за олігархічні гроші на олігархічних каналах. Технологія "нових облич" привела до найвищого законодавчого органу країни людей без біографій та репутації руками людей без моральних орієнтирів. Тепер їм всім нема чого втрачати, крім тих "15 хвилин влади" та нереалістичних ілюзій, які їм забезпечує існуючий режим.

Відносини громадянина і держави, суспільства і людини, класу чиновників і представників різних соціальних верств - все це залежить від якості вітчизняних еліт. Те, що Янукович зберігав на тумбочці золотий батон, а Ілон Маск мешкає у модульному будинку площею 37 квадратних метрів, впливає на рівень життя кожної конкретної людини в країні більше, ніж наявність в ній корисних копалин та сприятливого клімату. На жаль, більшість українців і досі не навчилися бачити зв'язок між повагою та соціальним благом для всіх. Тому і толерують зневагу влади. Ба більше, погоджуються доєднатися до тотального знецінення.

Те, що Янукович зберігав на тумбочці золотий батон, а Ілон Маск мешкає у модульному будинку площею 37 квадратних метрів, впливає на рівень життя кожної конкретної людини в країні більше, ніж наявність в ній корисних копалин та сприятливого клімату

Колись Маргарет Тетчер сказала, що бути британцем - це відчувати відповідальність за Британію, що продовжується в поколіннях. Еліти та маси або господарі та плебс. Коли спостерігаєш за скандалами, в які останній тиждень потрапляла влада, стає зрозумілим, що взаємостосунки українців і їхніх народних обранців - це скоріше друге, ніж перше.

Зараз ви читаєте новину «Ознакою влади стало право не зважати на закон. Доходить до абсурду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі