середа, 01 квітня 2020 20:10

Нестійкий український уряд відлякує інвесторів

СЕРЙОЗНИХ ГРОШЕЙ НЕ БУДЕ БЕЗ РЕФОРМИ СУДІВ

Бути президентом непросто. А бути президентом країни, яка перебуває у військовому конфлікті з Росією та є причиною низки негативних заголовків у США щодо приватної енергетичної компанії Burisma, робить цю задачу ще складнішою. Адже потрібно суттєво очистити Україну в різних сферах.

Робити це потрібно. Саме Володимиру Зеленському, колишньому успішному телевізійному актору та продюсеру, виборці довірили цю задачу. Всі сподіваються, що він відтягне Україну від тієї межі, яка не так давно визначала Україну як слабку державу. Президент, обраний торік із 73% голосів, не виправдовує цієї довіри, нині його популярність коливається в межах 40%. Це не дуже добрий показник.

Потік прямих іноземних інвестицій зменшується. Останні показники становили $2,4 млрд 2018 року, що на 10% менше, ніж у попередньому. Казахстан має вищі прямі іноземні інвестиції. Економічне зростання 2019 року в Україні теж розчарувало.

Автор: Володимир Казаневський
  Burisma й Укрнафта Коломойського  - найвідоміші справи в США. Такі випадки за участю української бізнес-еліти спонукають іноземних інвесторів ставити їхні плани на паузу
Burisma й Укрнафта Коломойського - найвідоміші справи в США. Такі випадки за участю української бізнес-еліти спонукають іноземних інвесторів ставити їхні плани на паузу

За останніми спостереженнями, боргове навантаження на Україну знизилося з 80% ВВП 2016 року до 52% сьогодні, а інфляція становить близько 4%. Процентні ставки за останні кілька років знизилися приблизно на 700 базових пунктів і дорівнюють 11%. Це вбиває будь-який ріст. Економіка України нестабільна.

Потік прямих іноземних інвестицій зменшується. Економіка України нестабільна

ВВП зріс на 0,1% у 4-му кварталі, уповільнившись із 0,6% у 3-му. Це був найнижчий темп зростання з 2016-го. Минулого року економіка України зросла на 1,5%, що краще, ніж у Росії, але нижче ринкових прогнозів на 2,3%.

Бізнес не процвітає.

"Інвестори з нетерпінням чекали на 2020 рік із Зеленським. Вони думали, що це буде стабільний час розширення можливостей. Але раптом багато хто з них переглядає ці можливості та призупиняє свої плани", - каже Морган Вільямс, генеральний директор Американської бізнес ради, Вашингтон, округ Колумбія.

Хорошою новиною для Зеленського є те, що його обрали не для економічного буму в країні. Його найняли для припинення війни з Росією та очищення політики. Історії, такі як Burisma, є типовими в Україні. Власники великого бізнесу створили для себе ніші, як маленькі феодальні системи. Історично, щоб тримати під контролем певну частину України, їм потрібно було залишатися на боці правлячої політичної сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Реформ не буде. Зеленський обрав Коломойського"

Така ситуація створює умови для політичних сутичок та феодальних битв між відомими на Заході власниками мільярдних бізнесів - від Дмитра Фірташа, керуючого імперією природного газу та добрив в Україні, що перебуває в європейському екзилі, до Ігоря Коломойського, що розпочав відому битву за ренаціоналізацію Приватбанку з Петром Порошенком, якого Зеленський переміг на президентських виборах.

Burisma й Укрнафта Коломойського - найвідоміші справи в США. Такі випадки за участю української бізнес-еліти спонукають іноземних інвесторів ставити їхні плани на паузу.

Хорошою новиною для Зеленського є те, що його обрали не для економічного буму в країні. А для припинення війни з Росією та очищення політики

Кілька тижнів тому Зеленський звільнив перший Кабінет міністрів, за пів року після початку діяльності. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук залишив свою посаду, його замінив маловідомий регіональний губернатор Денис Шмигаль, який 2019-го пів року очолював Івано-Франківську ОДА. У процесі переформатування уряду було звільнено багато інших міністрів і водночас призначено новогих міністра фінансів та міністра закордонних справ.

Автор: president.gov.ua
  Денис Шмигаль став прем'єр-міністром України 4 березня, замінив на цій посаді Олексія Гончарука. “Основними пріоритетами нового уряду повинні стати забезпечення макроекономічної стабільності та стимулювання прямих іноземних інвестицій», - вважає Енді Хундер, президент Американської торгової палати в Україні
Денис Шмигаль став прем'єр-міністром України 4 березня, замінив на цій посаді Олексія Гончарука. “Основними пріоритетами нового уряду повинні стати забезпечення макроекономічної стабільності та стимулювання прямих іноземних інвестицій», - вважає Енді Хундер, президент Американської торгової палати в Україні

"Це був перший уряд, де не було корупції на високому рівні, - каже Зеленський, якщо хтось думав, що вони корумповані. - Але не красти - недостатньо. Це був уряд нових облич, але облич недостатньо. Потрібні нові мізки та нові серця".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олігархічна система досі панує в Україні - економіст

"Перестановка в уряді не могла наступити в гірший момент для України: спалах коронавірусу, спад на світовому ринку, відсутність угоди з МВФ, погіршення настроїв у власників облігацій на вторинному ринку та потреба у своєчасному погашенні значного державного боргу. Основними пріоритетами нового уряду повинні стати забезпечення макроекономічної стабільності… та стимулювання прямих іноземних інвестицій", - вважає Енді Хундер, президент Американської торгової палати в Україні.

На думку експертів з українських питань, для цього державні очільники повинні переконати іноземні компанії в безпеці інвестицій в Україну.

Одна з найбільших залізорудних компаній, що входить до списку FTSE 250 Лондонської біржі, Ferrexpo (FXPO), перебуває у судовому процесі, причиною якого стало суперництво між найбільшим акціонером компанії та її генеральним директором Костянтином Жеваго і колишнім президентом України Петром Порошенком, який програв Володимиру Зеленському у співвідношенні 24% до 73%, і щодо якого в Україні ведеться слідство з питання корупції.

Атака на компанію стала безпрецедентним кроком політично вмотивованих прокурорів

Український суд встановив обмеження на продаж швейцарського підрозділу компанії. Костянтин Жеваго також отримував погрози від генпрокурора Руслана Рябошапки, якого нещодавно парламент відправив у відставку. Генпрокурор погрожував Жеваго оголошенням у міжнародний розшук за нібито розкрадання коштів у справі банку, яким він раніше володів.

У жовтні український магнат добровільно пішов із посади виконавчого директора Ferrexpo, але це не змінило ситуації, оскільки його проблеми вплинули на підприємтво. Акції в Лондоні за останні 4 тижні знизилися на 19%, а за останні 12 - на 55%. Це - одна з найкращих українських компаній. Її акціонерами є BlackRock, Norges Bank, Shroeders PLC та JP Morgan Assets Management.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відмовився від спроб перебудувати країну? - Financial Times

Близькі до Ferrexpo джерела, off-records кажуть, що атака на компанію стала безпрецедентним кроком політично вмотивованих прокурорів, із метою замороження активів та тиску на Костянтина Жеваго. Приводом для атаки було обрано банк "Фінанси та Кредит", який належав Жеваго та який оголосили неплатоспроможним 2015 року.

"Розгляд справи відкладався багато разів через відсутність державних прокурорів, а деколи навіть через відсутність суддів. Це траплялось більше 7 разів, - прокоментував 15 березня адвокат Жеваго, Михайло Ільяшев, з компанії Ilyashev & Partners. - Це можна кваліфікувати як умисну спробу позбавити пана Жеваго доступу до правосуддя", - сказав він.

"Олігархи володіють усіма основними телеканалами, вони також спонсорують лояльних до них членів парламенту, - каже Мелінда Харінг, заступник директора Центру Євразії в Атлантичній раді. - Інвестори не дурні. Вони не збираються вкладати серйозні грошові кошти в Україну, поки вона не реформує свої суди".

Костянтин Жеваго, який був наймолодшим світовим селф-мейд мільярдером, стикнувся з горезвісно непрозорими українськими судами. Він увійшов до списку мільярдерів Forbes 2007 року разом із засновниками Google Сергієм Бріном та Ларрі Пейджем. Того ж року зробив Ferrexpo публічною компанією на головному Лондонському майданчику фондової біржі. Зараз у компанії Ferrexpo прямо та опосередковано працюють понад 40 тис. людей, а в часи керівництва Жеваго в неї було реінвестовано близько $3 млрд.

Достатньо звичною справою в країні є війни між олігархами, одним із яких є Петро Порошенко, відомий в Україні як "король шоколаду", оскільки є власником кондитерської компанії "Рошен". Адміністрація Зеленського змушена мати справу з цим явищем.

Володимир Зеленський перевершував сподівання більшості експертів з українського питання до того моменту, коли він звільнив прем'єр-міністра, більшу частину уряду та генерального прокурора.

Його команда реалізувала деякі важливі, але невеликі реформи, які полегшили ведення бізнесу. Та судова реформа не рухається. І деякі експерти припускають, що суди не хочуть здаватися, як і політики, оскільки це ідеальна зброя для примусу та контролю.

Деякі реформи отримали високу оцінку від іноземних компаній. Очікувалось, що парламент ухвалить земельну реформу та закінчить очищення банківської системи, але зараз незрозуміло, чи буде ухвалено якийсь із цих законопроєктів. Якщо Верховна Рада не ухвалить законопроєкт щодо реформування банківського сектора, Україна не отримає нової угоди з МВФ.

Судова реформа не рухається. Суди не хочуть здаватися, як і політики, оскільки це ідеальна зброя для примусу та контролю

"До розправи з урядом я поставив би Зеленському B+ (оцінка "дуже добре", 4+ за 5-бальною шкалою. - Gazeta.ua), - каже Харінг. - Після цього мені важко сказати щось позитивне про новий уряд, якому не вистачає досвіду виконавчої влади, харизми та кваліфікації для реформ".

Автор: president.gov.ua
  Зеленському потрібно усвідомити реальний стан справ. Падіння його рейтингу за даними соцопитувань показує, що люди втрачають довіру, зокрема коли йдеться про оновлення країни
Зеленському потрібно усвідомити реальний стан справ. Падіння його рейтингу за даними соцопитувань показує, що люди втрачають довіру, зокрема коли йдеться про оновлення країни

Зеленському потрібно усвідомити реальний стан справ. Після надзвичайної перемоги 2019 року він стоїть перед вибором між realpolitik і новою Україною, привабливою для її мешканців та іноземних інвесторів. Падіння його рейтингу за даними соцопитувань показує, що люди втрачають довіру, зокрема коли йдеться про оновлення країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як наздогнати Польщу за 20 років: МВФ дає поради Україні

Тож наразі Україна цікава в основному для портфельних інвестицій великих інвесторів на ринку облігацій. Але в той час, коли світова економіка може рухатися до глобального спаду, якщо коронавірус триватиме значно довше, Україна ризикує бути остаточно виснажена.

Під час нових викликів, коли найкращі західні економіки піддаються випробуванням, українському уряду та Володимиру Зеленському потрібно буде запевнити міжнародні фінансові установи та інвесторів, що дії української влади і її ставлення до західного капіталу не нагадуватимуть напади на американського інвестора Майкла Кальве з боку Росії та її судів, що, безумовно, налякало Уолл-стріт і спільноту приватних інвесторів на Мангеттені минулого року.

Врегулювання питань з колишніми суперниками адміністрації Петра Порошенка може стати першим кроком на шляху до нового життя України. Адже саме з цією метою було обрано Володимира Зеленського.

Кеннот РАПОЗІ, старший аналітик розділу "Ринки" американського видання Forbes

(Переклад статті від 18 березня 2020 року)

Зараз ви читаєте новину «Нестійкий український уряд відлякує інвесторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі