середа, 24 червня 2020 10:54

"Ядерний Путін" стає все небезпечнішим

І не тільки для України

Президент Російської Федерації Володимир Путін дозволив сам собі одноосібно приймати рішення щодо застосування ядерної зброї, навіть у разі конфлікту з використанням звичайної зброї. Це говорить про те, що в Москві вирішили відмовитися від останнього табу, яке було наріжним каменем утримування від початку ядерної війни.

Варто звернути увагу на ось цю частину в указі російського президента: "Умовами, що визначають можливість застосування Росією ядерної зброї, є: надходження вірогідної інформації про старт балістичних ракет, що атакують територію РФ і її союзників, застосування противником ядерної зброї та інших видів зброї масового ураження по території РФ і її союзників, вплив противника на критично важливі державні або військові об'єкти Росії, агресія проти Росії із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлено саме існування держави".

Але як у Кремлі готуються захищатися від впливу противника на критично важливі державні об'єкти Росії? Адже до числа цих російських "об'єктів" входить і майно Росії, яке перебуває за кордоном. Таким чином Путін наперед готується до протидії відчуженню російської власності в інших країнах, котра може бути арештована після рішень міжнародних судів. А вилучення майна, яке може бути конфісковане як компенсація Україні, Грузії, Сирії чи іншим державам, що постраждали внаслідок вторгнення Російської Федерації на їхні території, у викривленій свідомості Путіна буде вважатися нападом на критично важливі державні об'єкти Росії.

Таким чином цей путінський указ є ще й намаганням попередити Україну і Захід, що рішення іноземних судів не мають сили щодо Російської Федерації. Усе це більше схоже на основи державної політики щодо гарантованого самознищення. Союзників у Росії, як це було в часи Другої світової війни, зараз немає. А політичних клієнтів, типу Венесуели, Північної Кореї, Сирії чи Ірану, в розрахунок брати не варто.

Намагання Путіна внести зміни в доктрину застосування ядерної зброї не видається проведенням політики стримування. Від кого вони взагалі хочуть оборонятися? Хто на Росію збирається нападати? Адже РФ ніхто не загрожує. Усе це схоже на політику залякування. "Ядерний дубець" в руках перезрілого політика, який впадає в атомну істерику, покликаний нагадати противникам, що саме в путінських руках перебуває "червона кнопка".

У Путіна падає рейтинг, він це розуміє і тому починає грати "геополітичними м'язами" перед "інформаційним дзеркалом". А непереборна манія величі і бажання підпорядкувати собі весь світ штовхають його на все нові безумні авантюри.

Але найбільше це стосується сусідів Росії, яким не пощастило перебувати поруч із контрольованими Москвою територіями. Бо в Кремлі легко здатні оголосити, що розташування військ на кордоні з Російською Федерацією – це напад на її суверенітет. І це стосується не тільки України, а й держав Балтії і Польщі.

Непереборна манія величі і бажання підпорядкувати собі увесь світ штовхають Путіна на все нові безумні авантюри

Усе це скидається на встановлення "дикою державою" своїх власних законів, котрі нав'язуються міжнародній спільноті під виглядом думки: "напад є захистом". І дуже схоже на ядерні демарші північнокорейського диктатора Кім Чен Ина, який також байодить, що нібито увесь світ хоче напасти на КНДР, тому він просто-таки змушений обзавестись ядерною зброєю.

Те, що в Путіна хочуть видати за суто оборонну доктрину, є нічим іншим, як черговим порушенням утримування крихкої рівноваги й підготовкою до великої війни. Можливо, що перед цим він хоче заспокоїти Захід, зробивши спробу досягнути якихось домовленостей щодо гарантій ненападу. Хоча наперед зрозуміло: підписання будь-яких домовленостей з Росією є марнуванням часу. Путін не збирається виконувати жодні домовленості, а може просто тягнути час.

Держава, яка має ядерну зброю, завжди розраховуватиме на неї. Так і Росія, будучи за своїм ВВП аутсайдером світової політики, з усіх сил намагається видати себе за країну, котра входить до вищої ліги. Тому вона так відверто готується до "ядерного пікніка", роблячи вигляд, що зброя масового знищення не має жодного стосунку до рівня внутрішнього валового продукту.

Хоча Москва вважає своїм невід'ємним правом направляти на когось свої ядерні ракети, у Кремлі намагаються перешкодити вступу нових держав до оборонного Північноатлантичного альянсу. І Україна є не єдиною державою, якій Москва хоче перекрити шлях до НАТО. Так російські служби проводять дезінформаційну та лобістську діяльність, щоб призупинити просування Швеції до посиленого військового співробітництва. Зокрема вказуючи, що співпраця з НАТО буде пов'язана зі згодою на розміщення ядерної зброї у Швеції.

Автор: Дмитро Скаженик
 

Російська Федерація хоче "нагнути" весь світ і зробити так, щоб усі жили за "російськими стандартами". І в Москві вважають за краще витрачати багато коштів на озброєння замість покращення умов життя. Багато росіян з цим змирилися, як із неминучим.

Офіційна Федеральна служба державної статистики Росстат, яку важко запідозрити у русофобії, опублікувала неймовірні дані про рівень життя росіян. 35 млн із них не мають туалетів у будинках, а 47 млн не мають гарячої води. Майже дві третини із 144,5 млн громадян Росії живуть без таких основних надбань сучасної цивілізації, як доступ до каналізаційних, електричних, газових або теплових мереж. Хоча, за інформацією Росстата, це в основному стосується провінції.

Москва порушила баланс сил, який понад сім десятиліть після Другої світової війни, утримував світ від глобальних конфліктів. А абсолютна влада без контролю і критики ззовні, яку отримав Путін над Російською Федерацією, провокує все нові й нові конфлікти, створюючи небезпеку переростання їх у широкомасштабне протистояння, яке легко здатне дати старт Третій світовій війній.

Очільники Росії, слабкої й економічно хворої країни, в якій вже багато людей в глибинці змушені голодувати, котра загрузла однією ногою в болоті свого комуністичного минулого, ніяк не здатні усвідомити, що, крім них самих, російську псевдовелич ніхто не збирається визнавати.

Ядерне протистояння знищить Російську Федерацію так само, як свого часу й "непереможний" СРСР

У чому Москва справді обігнала всіх, то це в непередбачуваності. Путін може лякати світ своєю новою "гіперзвуковою зброєю", розповідати геополітичні казки про небачені досі гігантські здобутки в розвитку військової техніки. Проте реальність залишається такою, що РФ перетворилася на країну третього світу, котра тільки й має у своєму розпорядженні ядерну зброю.

У Росії так довго і цілеспрямовано мільйонами винищували найкращих людей, що тепер, здається, росіяни просто приречені на тоталітарне правління. Спочатку царі, потім верхівка КПРС, а тепер наполеонистий диктатор Путін не дають росіянам використати свій потенціал. Тому гіпотетично найбагатша країна світу створила для переважної більшості свого населення життя на рівні африканського Бантустану та й ще примушує пишатися цим.

І от із такими "здобутками" у Кремлі готуються вступити в гонку озброєнь із США і країнами - членами НАТО. Видно, що минула історія так нічого їх і не навчила. Ядерне протистояння знищить Російську Федерацію так само, як свого часу й "непереможний" СРСР.

Тому Росію в жодному разі не можна сприймати як нормальну країну. Часто складається враження, що РФ є імперією кривих дзеркал, в якій просто не існує альтернативи війнам, державному тероризму, гіперболізованій жадібності та надмірностям тих, хто її очолює.

Коли в часи президента Бориса Єльцина для Росії на недовгий час відкрилося вікно можливостей співпраці з Заходом, то Путіну вдалося за 20 років свого правління не тільки знищити всі колишні здобутки свого попередника, а й перевести протистояння з США і їхніми союзниками в площину наростаючої конфронтації, якої не було навіть у часи генсека Брежнєва. Путінські еліти в боротьбі за своє виживання вибрали наперед програшну модель, за якої направлення всіх ресурсів на мілітаризацію в результаті тільки призведе до її самознищення.

Путін, маленький старіючий чоловічок, який уявив себе володарем світу, бачить скрізь ворогів і загрозу від них. А це тільки відштовхує всіх від нього і його країни. Його агресивність можна визначити як "параноїдальну геополітичну шизофренію". Вона роз'їдає не тільки його свідомість, але й усі структури режиму. А втручання РФ у внутрішні справи суверенних держав по всьому світу і порушення їхньої територіальної цілісності тільки посилює сприйняття Росії як території, котра смертельно заражена вірусами тоталітаризму й імперськості.

У цьому контексті дозвіл Путіну одноосібно приймати рішення застосовувати ядерну зброю - небезпечний для України. Тепер він може погрожувати українському керівництву локальним ядерним ударом, якщо Київ не погоджуватиметься на умови Москви. Не можна виключати, що Москва попередить Зеленського про те, що, якщо Україна чинитиме спротив окупації росіянами не зайнятих ними частин Донбасу і не пустить води в Кримський канал, то це вважатиметься агресією і викличе відповідну реакцію Кремля.

Зараз ви читаєте новину «"Ядерний Путін" стає все небезпечнішим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі