четвер, 19 липня 2007 16:41

Жулинський подарував Брюховецькому ярмо

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  В’ячеслава Брюховецького та його дружину Ларису посадили за окремий стіл, як наречених
В’ячеслава Брюховецького та його дружину Ларису посадили за окремий стіл, як наречених

У понеділок у Києво-Могилянській академії влаштували вечорниці на честь В"ячеслава Брюховецького. 14 липня першому президентові Могилянки виповнилося 60 років.

На вході до першого корпусу гостям роздають нагрудні значки з портретом ректора в мантії і ювілейну банкноту "один золотий брюх", випущену до його 60-річчя.

Брюховецький, одягнений у вишиванку, зустрічає гостей в актовому залі. Перший заступник голови Секретаріату президента Іван Васюник дарує В"ячеславові Степановичу бордові троянди й соняхи від Віктора Ющенка.

— Вівці твої вівці, студенти й декани. Хто їх буде пасти, як тебе не стане? — копіюють вірш Шевченка актори Лесь Задніпровський із сином Назаром та Валерій Астахов.

Брюховецький відродив академію в 1991-му й очолював протягом 16-ти років. Раніше в приміщеннях Могилянки було військово-морське училище. В"ячеслав Степанович зіграв у шахи з керівником училища, адміралом Олексієм Коровіним. На кін була поставлена одна з аудиторій. Поєдинок виграв майбутній ректор. Тепер на цій аудиторії висить пам"ятна табличка.

— Як тільки зайнявся бджільництвом, одразу отримав "Героя України", — зі сцени жартує про Брюховецького Задніпровський.

Гості йдуть на подвір"я староакадемічного корпусу 1615 року. Там накрили столи, у глиняному розмальованому посуді подають вареники з картоплею, деруни, смажені карасі, пироги з маком. Наливають горілку, біле й червоне вино. Фасад прикрашений рушниками. На яблуні висять пластмасові яблука. Брюховецького з дружиною Ларисою Іванівною садять за окремий стіл, як наречених.

Актори студентського театру з пришитими до спини крилами бджіл вивозять ректорові 40-літрову діжку меду. В"ячеслав Степанович обмочує в ній виделку й облизує. Наказує двом хлопцям відвезти подарунок у свій кабінет. Сам іде дивитися фотовиставку у староакадемічному корпусі. Бачить свій портрет із висунутим язиком.

— Шо це за безобразіє? Я цього не робив, — сміється він.

Три тижні тому Брюховецький вигнав з академії сімох студентів

В одній із зал стоїть стіл із шахами. Фотокор "ГПУ" пропонує В"ячеславові Степановичу зіграти партію. Президент Могилянки погоджується, за п"ять хвилин ставить йому мат і тисне руку.

— Я його знаю 37 років, — розповідає про Брюховецького радник президента України, академік Микола Жулинський, 66 років. — Ми разом ходили по підвалах університету й думали, як його відродити. Моряки познімали раковини, двері. Довго міркували, чи стирати на фасаді цитату Леніна "Партия — ум, честь и совесть нашей эпохи". Брюховецький вирішив залишити.

Жулинський каже, що 14 липня, у суботу, ювіляр запросив друзів на хутір Добросил на Київщині. Там у нього невеличка дерев"яна хата.

— На горі, звідки видно Дніпро, поставили білий намет. Був навіть біотуалет. Прийшло більше як сто чоловік: Іван Дзюба та Дмитро Павличко з дружинами, ректор Львівського університету Іван Вакарчук, журналіст із Берліна Богдан Осадчук. Я тамадував. Заборонив говорити Брюховецькому компліменти. Тому ми цілий день з нього кепкували. Я йому подарував старе ярмо і вдягнув на шию. А ще — ікону святого Миколая XIX століття.

Іменинник каже, що подарунки іще не дивився. Найбільше йому запам"яталося, як кілька років тому студенти подарували на день народження плуг із мотором. Ректор досі оре ним на своїй дачі.

Слово від студентів бере 24-річний Антон Козачок у чорній футболці з зеленими листками коноплі.

— Не думайте, що 60 років — це вже кінець, — каже хлопець.

— Я у 24 роки теж думав, що 60 — це кінець, а зараз думаю, мені ще років 30 працювати, — відповідає ректор.

Раніше Брюховецький жартував, що після звільнення влаштується в академію слюсарем. Бо університетську бібліотеку досі не підключили до водопостачання.

Три тижні тому ректор вигнав з академії сімох студентів.

— Бо пили вино на плацу. Ще й погане. Якби хоч хороше, — пояснює В"ячеслав Степанович.

Кажуть, тепер хлопці розвантажують машини в академії й допомагають по господарству, щоб їх поновили на навчанні. Першого вересня на посаді президента Брюховецького замінить декан факультету соціології Сергій Квіт.


Зараз ви читаєте новину «Жулинський подарував Брюховецькому ярмо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі