четвер, 08 листопада 2012 07:45

Заробив на двокімнатну квартиру

Полтавець 52-річний Андрій Анатолійович 15 років працює охоронцем на державних підприємствах і в приватних охоронних фірмах.

— Найкращі умови були на Полтавському олійному комбінаті: застраховане життя і повний соцпакет. На території стояла медична частина на дві кімнати, стоматологічний кабінет. Медсестри брали кров, перевіряли зір, тиск. Безкоштовно їв у їдальні. Форму завод видавав. Графік зручний — робиш день і ніч, а потім два дні відпочиваєш. На цій роботі зібрав грошей, зміг купити двокімнатну квартиру в Полтаві. Хоча режим був строгий. На обід 30 хвилин. Заснеш на посту — знімуть премію, прийдеш п'яним — звільнять. Уночі територію складу захищали від бомжів. Майже щодня перелазили через паркан. Ішли караванами, людей по 10. Але такий ритм був того вартий.

Потім комбінат приватизували. Влаштувався в охоронну фірму "Лотос". Стеріг завод. Умови, як на олійному, але начальник дурак попався. Раз приїжджає, питаю, чи можна на посту книжку читати. Він дозволив, чого ж ні. Сиджу читаю, а цей коник переліза через вікно й фотографує так, що на фото моїх очей не видно. Викликає в кабінет, доказує, що я спав. Інший раз засилав бомжів. Наказав їм перелізти через забор, а сам дивився, як їх затримуватиму. Я звільнився, з такими людьми працювати неможливо.

В охороні "Полтаваобленерго" видавали форму, був соцпакет. Працівники отримували понад 2 тис., а старший зміни 2600.

— Але помітив, що з кожним роком вимагають більше, а умови праці все гірші, — продовжує. — Тепер працюю на приватному підприємстві, яке здає кімнати під офіси. Чергую на вході. На зміні сам. Графік зручний — день через три. Але це єдине, що тут є хорошого. Отримую 1,4 тисячі, ще й двір підмітаю без доплати.

Знайомі працювали у приватній охоронній фірмі. Розказували, там видають форму, яка коштує десь тисячу гривень. А потім вираховують цю суму із зарплати. Страховки, соцпакету немає. Зате постійно донімають перевірками й штрафами. Побачили — куриш не там, де треба, одразу знімають 20 відсотків із денного заробітку. Це десь 20 гривень. А по маршруту обходу стоїть годинник. Коли повз нього проходить охоронець, має виставити час. Наприклад, прийшов о шостій вечора, на годиннику виставляєш 18.00. Якщо забудеш, перевіряючий вважатиме, що ти не ходив цією територією. Штрафує. Тому там величезна текучка.

Коли на хазяїна робиш, він що хоче, те і строче. Намагаєшся відстояти права, показує рукою на двері. А як раз оступишся, то скільки б ти не працював до цього, 20 чи 30 років, уже не потрібен.

Зараз ви читаєте новину «Заробив на двокімнатну квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі