четвер, 24 квітня 2008 18:29

Заощадження з книжок померлих родичів отримують через суд

  Юрист Галина Слободенюк: ”Копія чорнобильського посвідчення звільняє від сплати державного мита”
Юрист Галина Слободенюк: ”Копія чорнобильського посвідчення звільняє від сплати державного мита”

"У мене таке запитання, — звертається до редакції Микола Боровик із села Боровиково Звенигородського району на Черкащині. — У нашій сім"ї проживала тітка, рідна сестра моєї матері. Дітей вона не мала. Померла 1 червня 2000 року, ми її поховали. У неї залишилися заощадження, але заповіту на них немає. Відтоді минуло вісім років. Чи маю я — племінник — право на успадкування цих заощаджень?

Якщо так, то які документи потрібно зібрати? Я багато разів їздив у нотаріальну контору міста Звенигородки, але жодного разу не потрапив на прийом. Дуже велика черга, займають її з вечора, або у 2–3 години ночі. Поки я приїду з села, то вже 20 або 25 осіб у черзі. То я їздив, їздив та вирішив звернутися до Вашої редакції по допомогу".

— Я раджу матері Миколи звернутися до суду, бо тільки суд має визначити спадкоємця, — каже Галина Слободенюк, 29 років, юрист із Києва. — І саме її вважатимуть родичкою другої черги. При собі необхідно мати ксерокопію першої, другої та одинадцятої сторінок паспорта; ксерокопію ідентифікаційного коду; ксерокопію свідоцтва про смерть спадкодавця (тітки). Також документ, що підтверджує факт родинного зв"язку (свідоцтво про народження) — береться в архіві РАГСу за місцем народження; за наявності копію першої сторінки тітчиної ощадної книжки, довідку з сільської ради, що вони ховали померлу. Фактично це і є прийняття спадщини.

Усі ці документи треба віднести юристові, він складе позовну заяву. Після цього їх разом із заявою матері особисто треба віднести до суду. Протягом двох тижнів він установлює право власності на заощадження померлої за матір"ю.

Важливо додати до документів копію чорнобильського посвідчення, якщо є. Воно звільняє від сплати державного мита. Інакше доведеться платити податок розміром 1 відсоток від суми позову, але не менше 51 грн.

Якщо ви не отримаєте виплати цього року, не хвилюйтеся. Виплати за 2008 рік можна буде отримати наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Заощадження з книжок померлих родичів отримують через суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі