четвер, 01 грудня 2011 07:45

Замість двірника сміття прибиратиме робот

Автор: фото: Андрій Янович
  Тернополянин Остап Круцкевич майструє робота на базі звичайної дитячої машинки. Деталі купує через інтернет та у спеціалізованих магазинах
Тернополянин Остап Круцкевич майструє робота на базі звичайної дитячої машинки. Деталі купує через інтернет та у спеціалізованих магазинах

— У Білорусі добрі дороги і згущонка смачна. А так — життя нема. Усі, з ким говорили, хочуть звідти здриснути. На інтернет — монополія. Підключитися можна тільки по паспорту, щоб хто-небудь щось на Бацьку не ляпнув. Без паспорта не купиш карточку до мобільного, — розповідає 24-річний тернополянин Остап Круцкевич. Він тренер місцевої команди "Джі-форс", яка бере участь у перегонах роботів. Робот-болід тернополян на конкурсі в Білорусі визнали одним із кращих.

— Прийшов представник їхнього КДБ — дивився на все збоку. Оскільки акція технічна, а не політична, то аплодувати дозволяли.

У вітальні будинку Остапа, у приватному секторі Тернополя, стіну займає стелаж, завалений кабелями, платами, шурупами. По ньому лазить сіре з білим кошеня, інше — руде — бігає під ногами.

— Сестра звідкись принесла, — знімає тварину з полки. — Ніяк не можемо кота завести. Як тільки підростають і починають по дворі бігати — хтось краде.

Робота після конкурсу Остап розібрав на запчастини.

— База від звичайної дитячої машинки, на пульті, — показує. — Для змагань купуємо дорожчі — не менш як 200 гривень. У дешевших можуть бути колеса розбалансовані, вісь тріскає. На цій зекономили. Найшли на базарі браковану — пульт не працював. А нам його і не потрібно. Більшість деталей купуємо по інтернету, дещо в спеціалізованих магазинах. Бюджет нашого робота невеликий — кількасот гривень.

Каже, найбільше роботи — за тиждень до змагань. Тоді організатори оприлюднюють, якою буде траса.

— Механік пиляє корпус, щоб колеса по-іншому працювали. Програміст переналаштовує датчики. Щодня збираємося в когось дома, експериментуємо. Перед змаганнями тиждень спав по 3 години на добу. Виспались аж у поїзді до Бреста.

Створювати роботи почав студентом.

— Головний рушій — лінь. Маю мрію, щоб роботи за мене все робили: встав зранку — кава вже готова, робот ліжко застелив, поприбирав. Якщо треба, то щоб і картоплю копав. Якби дали 100 тисяч доларів і рік часу, наша команда розробила би робота, який міг би прибирати вулиці, косити газони.

У світі сьогодні передові по робототехніці країни — Швейцарія, Австрія і США. Японці — заучки. Можуть зробити щось якісно, якщо ідею вкрадуть. Але самі придумати не можуть. Останній чемпіонат Європи з робототехніки проводили в Астрахані. Росіяни організували все на вищому рівні, але робота представили слабенького. Корпус зробили з дерева — стидоба.

Зараз ви читаєте новину «Замість двірника сміття прибиратиме робот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі