вівторок, 10 вересня 2019 05:55

"За роботу дав п'ять тисяч гривень. Спитав, чи достатньо"

Автор: ФОТО: Ірина МАМРИГА
  Артема Кирилюка ­ремонт­увати годинники навчив батько. Для роботи він орендує приміщення в Гайсині на Вінниччині
Артема Кирилюка ­ремонт­увати годинники навчив батько. Для роботи він орендує приміщення в Гайсині на Вінниччині

— Перший годинник розібрав у 5 років. Батько ремонтував їх удома. Коли побачив, як я розколупую вже полагоджений, дав мені прочуханки. Але після того випадку почав навчати, — розповідає вінничанин 43-річний Артем КИРИЛЮК. Він 26 років ремонтує годинники.

Останні півтора року Артем Кирилюк живе в Гайсині на Вінниччині. Орендує невелике приміщення в місцевому будинку побуту.

— Сюди мене запросив приятель, — продовжує. — Каже: "Переїжджай із сім'єю, бо в місті вже три роки немає годинникового майстра". Тут переважно здають у ремонт радянські механічні годинники і старі будильники. У Він­ниці ж ремонтував дорогі прилади. Якось циганський барон приніс великий золотий "Ролекс", оздоблений діамантами. Усі майстри відмовилися ремонтувати. Я теж боявся подряпати корпус, але взявся. Швидко справився. Власник виявився не скупий. За роботу дав 5 тисяч гривень. Спитав, чи достатньо.

Декілька років тому Кирилюка запрошували на роботу на завод із виготовлення годинників на Мальту. Пропонували посаду керівника цеху. Відмовився.

— На батьківщині краще. Навіть у такому невеликому містечку трапляються цікаві замовлення, — Артем підходить до 2-метрового підлогового годинника. — Це — сучасний німецький, зроблений під старовину. Такий може коштувати до 250 тисяч гривень. Його власник займається антикваріатом, має магазини в Одесі та Києві. Щоб відремонтувати цей годинник, об'їздив багато майстерень. Ніхто не хотів братися. Бо вважають, що годинники з боєм мають найскладніший механізм. А я відремонтував.

Артемові Кирилюку здають у ремонт і на реставрацію годинники з усієї України. Мав клієнтів із Німеччини й Італії.

— Якщо всюди відмовляють у ремонті, то я візьмуся. Для мене це спортивний інтерес. Не виходить одразу виточити якусь деталь, то можу просидіти над нею усю ніч. Мучитимуся місяць-два, але доведу діло до кінця. Відчуваю блаженство, коли годинник починає працювати.

Нещодавно йому привезли на реставрацію швейцарський кишеньковий срібний жіночий годинник 1899 року.

— У ті часи заможні дами носили такі годинники на шатлені (ланцюжок із затискачем. — ГПУ). Зараз їхня вартість може сягати 60 тисяч гривень. Годинник був у жахливому стані — ні стрілок, ні циферблата. Але в мене є ціла шухляда "донорів", тому зумів його оживити.

Артем Кирилюк має із десяток власних наручних годинників. Серед улюблених німецький фірми "Цепелін".

— Вірю, що в кожного годинника є душа, і я з нею працюю. Удома всі годинники повинні працювати. Якщо зупиняється — це погана прикмета.

Дружина Артема Кирилюка 41-річна Олена шиє на замовлення шкіряні ремені. З чоловіком виховують її сина від першого шлюбу Василя, 17 років. Він теж вчиться ремонтувати годинники.

— Це ремесло передається у спадок, бо в Україні на годинникарів ніде не вчать, — говорить Артем Кирилюк. — Мене вчив мій батько. Під час служби в армії ремонтував годинники всім військовим. Сидів у каптерці й тільки цим займався. Роботи було повно. З армії повернувся на машині "Ауді 200".

15 годинників збирав за 40 хвилин

Деякий час 43-річний Артем Кирилюк працював на вінницькому заводі "Годинь", де збирали годинники зі швейцарським механізмом. Поєднував це із роботою у власній майстерні.

— На завод приходив за необхідності, — говорить Кирилюк. — Керівництво не могло визначитися з обсягом робіт. Мій попередник за тиждень збирав 15 годинників. Я ж із цією кількість упорався за 40 хвилин. Усі були в шоці, бо повірити ніяк не могли.

Зараз ви читаєте новину «"За роботу дав п'ять тисяч гривень. Спитав, чи достатньо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі