четвер, 04 березня 2021 05:35

Володимира Терещенка хочуть посадити за картинку у фейсбуку

Автор: HELSINKI.ORG.UA
  Володимир Терещенко працював учителем географії. На пенсії став громадським активістом. За допис у фейсбуку його звинувачують у спробі повалити конституційний лад країни
Володимир Терещенко працював учителем географії. На пенсії став громадським активістом. За допис у фейсбуку його звинувачують у спробі повалити конституційний лад країни

67-річному ­Володимирові ТЕРЕЩЕНКУ із Чигирина на Черкащині загрожує три роки ув'язнення за картинку, яку розмістив у фейсбуку. На ній біля зображення кулемета "Максим" написано про негідників при владі та необхідність розправи. Терещенку вручили підозру в діях, спрямованих на повалення конституційного ладу країни. Перший суд відбувся 26 січня.

— Той допис ­поширили дві тисячі осіб, а я попався, — каже Володимир Терещенко. — Не пам'ятаю, звідки картинка. Однозначно стверджувати, чи то мої публікації, чи мені хтось їх підсунув, важко. Бо вже ж пройшло багато часу — понад два роки. Я ніде не виступав з радикальною чи сепаратистською позицією проти влади, тим паче — проти Конституції. Соромно, що доводиться бути в залі суду. Після засідань почуваюся злочинцем якимось, людиною без моралі. Це жорстоко.

Володимир Андрійович — пенсіонер. Раніше викладав у школі географію.

— Працював у Чигирині, Смілі й Черкасах. П'ятеро чи семеро моїх учнів захистили докторські дисертації, пів сотні — кандидати медичних і біо­логічних наук. Одна учениця — зараз професор у Торонто, — розповідає. — Тепер не працюю. Живу сам із двома котами. Дружина й двоє синів мешкають окремо. Майже п'ять років доглядав батька, якого паралізувало після кількох інсультів. По його смерті залишився у батьківській хаті. Друзі, рідні й колишні учні пишуть, дзвонять, цікавляться, як я. Вдячний їм за підтримку.

Володимир Терещенко брав активну участь у Революції гідності. Вдома зберігає державний прапор, який дістався йому тоді.

— На пенсії став місцевим активістом, — розповідає Володимир Андрійович. — Переймався питанням історичної спадщини Чигиринщини. Вступив у громадську організацію "Народна рада Чигиринщини". Добивалися, щоб місту надали статус гетьманської столиці. Їздили до колишнього директора Інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича. До депутатів зверталися, листи писали і Порошенку, і Зеленському. Цей статус дав би можливість залучати інвесторів, бо наш район економічно депресивний. Але місто його не отримало.

2014-го виступав проти будівництва фабрики "Наша Ряба" на Чигиринщині.

— На околиці міста на березі Дніпра збиралися збудувати 50 бригад — у кожній по 20 200-мет­рових курників. Уявляєте, які наслідки були б? Подібна ситуація і з лісами. Бізнесмени їх вирубують. Чигиринщина — екологічно найблагополучніша територія в Україні, і ми її хочемо зберегти. Наша робота багатьом стоїть поперек горла.

Адвокати Терещенка припускають, що він міг потрапити в поле зору СБУ через роботу в громадській організації, що бореться з корупцією в районі.

— Володимир Андрійович має активну громадянську позицію. Бореться за екологію та справедливість. Але він не бере в руки кулемет чи граб­лі і не йде валити владу. Слідство не навело жодних доказів цього, — каже адвокатеса Людмила Геращенко. — Картинку проаналізував експерт СБУ. У висновку написав, що слова на зображенні свідчать про заклик до повалення влади. Але Володимир поширив допис ще 2018 року. Відтоді змінився президент України та склад Верховної Ради. Пост вже не актуальний.

Наступний суд у справі мав відбутися 15 лютого 2021 року. Його перенесли. Збиралися слухати свідків. Близькі та знайомі Терещенка готувалися його захищати.

— Про ситуацію випадково дізналася з новин. Написала пости в мережах, аби підтримати Володимира Андрійовича. Звинувачення проти нього — абсурдні. Це лише привід тиснути на людину. За такі картинки можна судити третину зареєстрованих у фейсбуку, — говорить колишня учениця Терещенка 31-річна Галина Калашник.

Зараз ви читаєте новину «Володимира Терещенка хочуть посадити за картинку у фейсбуку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі